Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Alsógatyás magyar Flea Prágában

2006.06.20. 11:27 .:sz-b:.

 

Mi annyira 2.0-sok vagyunk, hogy amikor Atom nevű kedves olvasónk bekommentezte valamelyik korábbi posztba, hogy ő járt az RHCP prágai koncertjén június 14-én, egyből lecsaptunk rá, hogy nem lenne-e kedve megírni az élményeit. Íme: 

Miután néhány barátomat szinte megette a sárga irigység, hogy véletlenül tudomásomra jutott a prágai koncert, és jegyet is szereztem rá, rá kellett jönnöm, hogy nemcsak itthon nem kapott nagy publlicitást, de Prágában sem láttam egy posztert sem. Ennek ellenére, amikor a stadionhoz közeledtünk, akkor már látható volt, hogy a hírverés hiányának ellenére szép számmal gyülekeznek az emberek. Meg kell említenem, hogy a parkolás szervezése teljesen professzinális volt, itthon ilyet még nem láttam. Üvöltözés, anyázás és dudálás nélkül töltötték fel csurig, gyorsan és hatékonyan a parkolókat. Úgy tűnt, ez nem egy punk-funkyzenekar koncertje…

Az „előzenekar” (DJ+2 rapper) kicsi hangulatot csinált, és az egyébként kitűnő állapotban lévő, majdnem új Sazka aréna lassan megtelt emberekkel. Előttem egy feltűnően jó hangulatban lévő magyar csapat már a csendes várakozásban is teljes révületbe került… „mi lesz még itt…?” - gondoltam. Háromnegyed 9 környékén cseh barátaim a Guns’n’Roses alias Axl Rose prágai koncertjét fikázták, Axl barátunk őket sem tüntette ki valami pontos koncert kezdéssel… A meghirdetett időpont előtt fél órával állítólag még Londonban volt.

Este 9 körül végre kihunytak a fények a közönség felett, és besétált három hangszeres (Michael Balzary, alias Flea – basszusgitár, John Frusciante – gitár, Chad Smith – dobok). Rövid instrumentális bevezető után (miközben Anthony Kiedis szerényen beszivárgott a színpadra) szinte az őrületbe hajló néhány ütemes fokozás következett, és mikor felcsendültek a Can’t Stop akkordjai a gitáron, az aréna felrobbant. Az emberek felugráltak az ülőhelyükről, a küzdőtéren semmit nem lehetett látni a csápoló kezek tömegétől. Elég erős kezdés… Kicsit veszített az erejéből a lendület, amikor kiderült, hogy az éneket nem nagyon lehet hallani, de ami hallatszik az is torz… A zenekar nagyon rendben volt, szépen együtt és nagyon húzósan játszottak. A dobos atomstabil, dinamikus, ugyanakkor kellően mögötte volt a beatnek – ahogy kell. Persze basszusgitáros tanulmányútnak is beillett a dolog… A gitáralap beállásánál arra gondoltam, ez további erősítés nélkül is elég lenne, és (basszusgitáros lévén) kicsit sajnáltam, hogy a gitár végig nagyon ki volt emelve, de gondolom, a gitárrajongóknak meg így tetszett. Kiedis nagyon visszafogottan kezdett, nyakig felöltözve, alig mozgott – ez utólag a jól felépített koreográfia részének tekinthető.

Sok dalt játszottak az új lemezről, és előkerült néhány igazi klasszikus (By the Way, Under the Bridge, Give It Away…). Az igazi RHCP-s őrületeknél (pl. Right On Time eleje, By the Way középrésze, stb.) újra és újra önkívületbe kerültek a rajongók. A CD-ken nekem ezek a részek már „kicsit sok” kategóriába kerülnek, de élőben csak azt éreztem, hogy egyre magasabbra kell ugranom, és artikulálatlan üvöltések hagyják el a torkomat. Jó volt, na!

A közepe felé végre kicserélték az énekes mikrofonját, és érezhetően jobban szólt utána. Lassan lekerültek a ruhadarabok is a láthatóan erősen dolgozó tagokról. Kiedis önfeledt rángatózása, a gitáros headbanging-je, a basszeros rázása fokozták a hangulatot. A számok között Kiedis és Flea humoros, rövid párbeszédei tarkították a zenefolyamot. Megtudhattuk, hogy Flea nagypapája Magyarországról jött, így magyar vér folyik az ereiben, amit egy Budapest feliratú transzparenshez kapcsolódva mesélt el, illetve hogy fél Lengyelország valószínűleg úton volt ma délután… Alázatosan begyűjtötték a zászlókat és felaggatták a basszusládákra. A végére Flea egy szál alsónadárgra vetkőzött, és jellegzetes csípőmozgásával színesítette a basszusjátokot – nem mondhatnám, hogy nekem ez szexuálisan vonzónak tűnt, inkább végtelenül aranyos-mókás volt, ahogy a végén már a gitárját félretéve, egyedül a színpadon maradva, meghatódottan és hosszan köszöni meg a rajongást, egy szál gatyában, a csurig megtelt stadion csápoló közönsége előtt…

Atom

3 komment

Címkék: zene koncert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikes 2006.06.20. 21:44:32

ez a 'flea magyar' vonal megerne egy kifejtest, nem? aztan meg lehetne hivni, mint tony curtist, korbehordozni, tokaj, balaton, hortobagy, lehetne o hirnokunk a vilagban, a csapgeza arca.

Dzsefi 2006.06.22. 19:38:40

és lesz ám Belgiumban is koncert, jövő héten. én arra megyek, RHCP Manu Chaoval és Deftones-zal súlyosbítva.
süti beállítások módosítása