Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Fadarabzene

2006.12.07. 13:52 TonyCaviar

Az absztrakt, repetitív zene egyik legnagyobb alakja, az amerikai Steve Reich, a magyar zenei életben is kitüntetett szerepet játszik – ez is kiderült a művész szerda esti MÜPA-beli születésnapi koncertjéről. Ezt egyrészt onnan lehetett tudni, hogy zenészektől, írókon át miniszterekig mindenki ott volt, másrészt onnan, hogy Kepes András a színpadon elmesélte, hogy az ő asszisztenciájával Reich mester is segített beverni egy szöget a kommunizmus koporsójába, amikor még a nyolcvanas években Budapesten járt, és amikor más egy modern zenei esemény is zavarba tudta hozni az elbizonytalanodó elvtársakat. Gondolom ezzel érdemelte ki a Magyar Köztársaság Középkeresztjét.

A tegnap esti koncert a művész hetvenedik születésnapjára rendezett világkörüli turné utolsó előtti állomása volt, főszerepben az Amadinda ütős-együttessel. Négy darabot hallottunk, az egyikben maga a zeneszerző is játszott: a Music for Pieces of Wood (Fadarabzene) 1973-ból valódi modern klasszikus, nálunk húsz éve játsszák, én mégse hallottam még. Az Amadinda négy tagja és a baseball-sapkás, hetvenes jenki öt különböző hangmagasságban (a, h, cisz, disz és egy oktávval magasabb disz) megszólaló üreges fadarab-pár ütögetésével egyszerre filozofikus és primitív, matematikus és eksztatikus zenéjével mély-mocsári transzba andalította a nagyérdeműt. A darabot méltatlanul mellőzik a kereskedelmi rádiók, szerintem kifejezetten slágeres, pörgős szám és nem is túl hosszú. Ráadásul tábortűz mellé is tökéletes volna, bárhány tagú együttesre felfejleszthető, és gyakorlatilag hajnalig variálható.

Ezután egyre népesebb társaság gyűlt össze a színpadon, nagybőgők, marimbák, és négy kamion-hangerejű trombita, ami alkalmanként visszafújta az előkelő közönséget az anyja hasába, hegedűk, vibrafon, stb, az egész kezdett egy kis Tesz-vesz Városra hasonlítani, harminc kis hangszer teszi a dolgát, bólogat, sivákol, kattog, a zene pedig Reich-hez méltóan könyörtelenül menetel a wittgensteini végkövetkeztetésekig. Az utolsó legnagyobb lélegzetvételű, félórás darabhoz - You are – egy egész kórus – a Schola Cantorum Budapestiensis - is felmászott a színpadra, így már legalább hatvanan nyomták odafent. Ez azonban vagy nekem, vagy Reichnek már egy kicsit túl sok volt, az egész kezdett szétesni, és megkomorodni. Megkönnyebbülve távoztunk.

3 komment

Címkék: zene koncert usa beszámoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Té, mint Tamás 2006.12.07. 19:25:53

Sajnálom, hogy nem voltam ott... :(

jazzbubu 2006.12.07. 19:34:09

Én a Fadarabzenét,vagy 25 éve,a 180-as Csoport előadásában hallottam koncerten.Jó kis darab,rajta van az első, 1983-as lemezükön.

szem 2006.12.09. 02:54:30

en egyszer jatszottam is a fadarabzenet
nagyon nagyon jo volt
meg most is emlekszem a "szolamomra", pedig 2000ben volt

koncerten en se voltam
kicsit banom, de igazabol amadinda sztem nem akkora szam, h ertuk kifizettem volna boldogan ennyi penzt
reich persze erdekelt volna
süti beállítások módosítása