Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Orditológia

2007.01.17. 12:24 TonyCaviar

„Vélelmezhető, hogy az ember vokális önkifejezésének egyik legősibb megnyilatkozásáról van szó: ez egyrészt teljesen logikus, másrészt a kulturantropológiai és etnográfiai megfigyelések is alátámasztják. A legősibb érzetek tartoznak ebbe a körbe, hiszen az ordítás reflexszerűen a legtágabbra tárt száj (ebből következőleg egyben a legalacsonyabb nyelvállás) és a hangszálak közel maximális megterhelésével együtt járó heves levegőkiáramlás együtthatásából jön létre; ennek pedig a nyelvi beszédrendszerben a hosszú á hangként rögzült fonéma a jele.”

Szkárosi Endre munkásságában – mint azt a mellékelt idézet is mutatja – üdítő harmóniában egyesül az egyetemi tanár teoretikus szigora a beszólogatós alternatív művészegyéniséggel, aki a klasszikus avantgárd naiv lelkesedésével keresi az ősformát a legkülönfélébb művészi kifejezőeszközök segítségével. Mint pl. vers, hangvers, absztrakt zene, rajz, intermediális alkotások, és ki tudja mi minden – amit csak a nemzetközi avantgárd a szabadjára eresztett kreativitás boszorkánykonyhájában ki tudott főzni.

Miután harminc éve bontogatja a folyvást klasszicizálódó kultúra falát szakszerű kalapácsütéseivel, ideje volt, hogy sok performansz, verseskötet, kazetta és cd után egy gyűjteményes kötetet is kiadjon – Mi az, hogy avantgárd? címmel. Ebben fő kutatási területétől, a vizuális, hang-, és akcióköltészettől a legkülönfélébb avantgárd és nem avantgárd irányzatokon át általános magyar és nemzetközi művelődéstörténeti tanulmányokig és cikkekig nagyon sokféle szöveg megtalálható, és persze itt főképp a rendszerező kutató elme beszédmódja kerül előtérbe, nyelvének tudományos bonyolultsága és széles merítése okán egyetemi szöveggyűjteménynek is beillik. A kötet vége fele lazul az analitikus figyelem, újságcikkek sorakoznak főképp zenei témában, VHK, Nick Cave, Lennon, ismerős popikonok is mérlegre tétetnek, és a kötetet egy tanulságos és szórakoztató névmutató zárja, melyben Arisztotelésztől, és Abertitől, Iggy Popon és Kukorelly Endrén keresztül Waszlavik Gazember Lászlóig igen-igen sokféle karakter szerepel.

Az, hogy mi az avantgárd, nem biztos, hogy így tételesen kiderül a könyvből, bár nem olvastam végig, de egyszerűen nem hiszem, hogy pontot lehetne tenni egy ilyen bonyolult kérdés végére. Ráadásul az avantgárd nyilvánvalóan folyton változik, kulcspontja valamiféle lázadás, és a lázadók felzabálják lázadó őseiket, végül is nem áll mindig rendelkezésre valami rizsporos, tespedt ízlésdiktatúra, amibe nagyokat lehetne rúgni. De azért kínál egy sommás gondolatot is a könyv, azoknak, akik nem kívánnak mélyen belenézni a megválaszolhatatlanság okainak tárnáiba: Az avantgárd olyan művészet mely „a világot nem ábrázolja, bemutatja, kifejezi – hanem birtokba veszi és alakítja.” (Szkárosi 1988)

4 komment

Címkék: könyv magyar irodalomelmélet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefiszta 2007.01.17. 14:17:13

Szeretem Szkárosit. Rengeteg energiát belefektetett, hogy elmagyarázza nekünk mitől is olyan nagyszerű a futurizmus. Én ettől függetlenül utáltam őket (a futuristákat), legyünk polgárpukkasztók, de ne propagáljuk a háborút. Igaz, hogy ez is hülyeség, mert genetikusan agresszív faj vagyunk, akkor meg minek annyit sopánkodni. Szkárosinak ott kéne hagynia az olasz tanszéket, mert teljesen le fog tompulni, ha még pár évet eltölt ott. Hacsak nem egzisztenciális okokból tart ki ennyire, az más..

Zampano 2007.01.18. 12:08:48

Nem szeretem Szkárosit(már ha nevét kimondom,vagy neadj isten leírom borzongás fut végig a gerincoszlopom mentén,mint amikor valaki körömmel karistol egy táblát.)Láttam múltkor egy performanszát a szentendrei fesztiválon és úgy éreztem egy nagy kamu az egész.Cseppet sem mozdított meg,vagy vitt el valahová csak úgy lézengett az egész,lógott a levegőben.Lehet hogy érti,mi az avantgarde,de nem tudja csinálni.Magyarországon kb két ember érzi a lényeget ,a néhai Bada Dada,meg Dr.Máriás
jah és az antigravitációs tüntetés szervezőiről se feledkezzünk meg:)

borisz naiv 2007.01.22. 15:12:27

a fórumperformanszról tuti, hogy nincs egy betű sem a könyvben

TonyCaviar 2007.01.23. 11:36:25

"Én mindannyiótokat imádlak. Nem beszélve Bada Dadáról és dr.
Máriásról. Nagy a világ. CsókSz."

- Szkárosi Endre -
süti beállítások módosítása