Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Képregényorgia a Sugárban

2006.12.06. 15:26 jackyll

Amikor néhány éve felépült az Árkád az Örs vezés téren, akkor a Sugár, a 80-as évek egyik szocialista plázája hirtelen a konzumálás senkiföldjén találta magát. Előnyös elhelyezkedáse mindenesetre megmaradt, ezért a vezetőség mert egy nagyot álmodni és költekezni, nemrégen nekiugrottak a felújításnak. Hamarosan multiplex is nyílik, úgyhogy az Új Sugárnak átkeresztelt Sugár remélhetőleg visszanyeri régi vonzerejét a konzumálok körében. Most nagyon haladó módon otthont adott a magyar képregénykiadók éves seregszemléjének, a Hungarocomixnak, mely egyben vásár, művészeti performance és szubkulturális hejehuja (dec 9, szombat, 10-18 óra között).

Lesz képregény-rajzolási bemutató, dedikálás, találkozhatnak kedvenc kiadójuk csapatával, no és tombola, hogy a hajdanvolt iskolai ünnepségek hangulatából is visszacsempésszenek valamit. Többek között Karafiáth Orsolya költő, Pálfi György filmrendező és Palya Bea énekesnő emeli az esemény fényét. A szervezők a tavalyi siker után az idén is több ezer érdeklődőre számítanak. A képregényt a Donald Kacsa „ajándékos" füzettel azonosító látogatókat itt kellemes meglepetésként érheti a kiadványok sokszínű tematikája, szuperhősöktől a hardcore filozófiáig (kedvencünk a keményfedeles Rabbi Macskája, letehetetlen). Aki elbaktat az idei, sorrendben a második Hungarocomixra, talán fogalmat alkothat arról, hogy miért nevezik ezt a műfajt a 9. művészeti ágnak.

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének manapság közel 20 aktív tagja van. Többségüket a lelkesedés hajtja, a profitot egyelőre az idegen szavak szótárában keresgélik. Olvasótáboruk még viszonylag kicsi, de reményteljesen gyarapodik, úgyhogy nem adják fel a kiadók, reménykednek, hogy hobbijuk előbb-utóbb eltartja őket.

A képregény nem könyv, de nem is újság, ezért nehéz terjeszteni. Az újságosok könyvnek és drágának találják, a könyvesek meg lenézik és nem tudják hová besorolni. A helyzet lassan, de a terjesztői fronton is kezd megváltozni, az Alexandra könyváruházakban külön képregényes sarkot alakítottak ki és hamarosan talán a Libri is rászánja magát, hogy képregénnyel foglalkozzon. A többnyire megszállottakból álló képregénykiadó cégeknek lehetne jövője (értsd. profitja) Magyarországon is, főként, ha figyelembe vesszük, hogy milyen népszerű a műfaj nyugatabbra. Franciaországban például egy Asterix vagy Lucky Luke képregény milliós példányszámban jelenik meg és Németországban sem gyakran találunk olyan benzinkutat, újság- vagy könyvárust, ahol ne lenne külön képregényes állvány. Sajnálatos módon az itthoni kiadók egyelőre nem tudják rászánni magukat az összefogásra, ami a nyugati terjesztésben jól bevált közös állvány fenntartását jelenthetné. A játék nem nulla összegű, észosztás vége.

5 komment

Címkék: képregény fesztivál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nero Blanco 2006.12.06. 16:32:41

Apró félreértést javítanék: Palya Bea és Pálfi György a múlt héten a Szimplában emelte a képregényhős-rajzoló esemény fényét. Az ott készült képek már most megtekinthetők a www.kepregeny.info honlapon. Karafiáth Orsolya viszont valóban jön a HC-re.
A közös állvánnyal kapcsolatos tanácsot köszönjük, de nem vagyok benne biztos, hogy rajtunk múlik a befogadása.

zoli79 · http://panel.wplanet.hu 2006.12.06. 16:45:15

"Sajnálatos módon az itthoni kiadók egyelőre nem tudják rászánni magukat az összefogásra, ami a nyugati terjesztésben jól bevált közös állvány fenntartását jelenthetné."
Ezt nem egészen értem. Én ugyan kívülről szemlélem a kiadó szövetség tevékenységét, de néha magam is segítettem nekik vidéki terjesztéssel (egész pontosan: Szegeden és Hódmezővásárhelyen beszéltem rá néhány könyvesboltot arra, hogy foglalkozzanak képregényekkel is. Amelyik kötélnek állt az szerintem nem bánta meg.). Én úgy látom, hogy a boltoknak kellene kirakniuk az egyik polc tetejére egy matricát, amelyen az szerepel, hogy "Képregény", mint ahogy ezt teszik a zenei, szépirodalmi, sci-fi, stb. könyvek esetében is. Az Alexandrától tényleg szimpatikus, hogy foglalkozik a témával - nyilván nem önzetlenüól - de náluk se láttam olyat, hogy külön egy egyértelműen kinevezett helyre raknák a képregényeket. Még a nyugatinál lévő palotájukban sem, ahol aztán mindennek van helye. A fantasy könyvek pl. egyik polcon mind fedelükkel látszanak, és még így is van, ami többször egy polcon, tehát nem igazán spóroltak a hellyel. (Ezzel szemben a néhány mm vékony XIII-at is gerinccel rakják - aztán vedd észre, ha megjelent az új!)

Az említett állvány lehet, hogy nem rossz ötlet. Biztos pesszimista, illetve rosszindulatú vagyok, de simán el tudom képzelni, hogy egy könyvesbolt presztízsvesztésnek tartja, ha egy olyan valami, mint a képregénynek ilyen feltünő helyet ad a boltjában.

Zampano 2006.12.07. 16:41:18

én már annak is nagyon örültem hogy pl.a Sin City megjelent magyarul.Most úgy tűnik hogy kezd kialakulni a kultúrája a hazánkban képregénynek.Persze lehetne ez gördülékenyebb is azáltal pl. ha a korlátolt könyvesbolttulajok felismernék hogy itt is vannak értékes alkotások.Persze a jobb helyeken van polcuk is,mint a kedvenc helyemen az írók könyvesboltjában is.

zoli79 · http://panel.wplanet.hu 2006.12.12. 11:14:03

Titkon reméltem, hogy lesz egy látogatás utáni bejegyzés is a vásárról. :)

Nero Blanco 2006.12.12. 17:11:52

Olyat én is szívesen olvasnék... valaki mástól, mint te vagy én.
süti beállítások módosítása