Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Az istenek a fejünkre estek

2006.12.05. 15:44 TonyCaviar

Sok látszólag felesleges tudományágat tenyésztett ki a nyugati kultúra, de ezek közül is a legértelmetlenebbnek a kulturális antropológia tűnik, ezért aztán az antropológusok mindent megtesznek, hogy eredményeiket a lehető legtudományosabb és fontoskodóbb modorban írják le. Próbáljanak meg elképzelni egy antropológust, aki mélységesen átérzi választott tudományának hiábavalóságát, és ezt nem próbálja meg a tudományoskodás varázs-köntösébe burkolni: ez Nigel Barley, aki a kameruni doajók között eltöltött terepmunkájának tanulságait az Egy zöldfülű antropológus kalandjai című könyvében foglalja össze.

Szóval fiatal antropológus barátunk, kételyeit félretéve, elhatározza, hogy bevállal egy terepmunkát, és gyakorlatilag találomra Afrika mellett dönt, aztán azon belül a kameruni doajók mellett, akik minden jel szerint még afrikai szemmel is primitívek, ellenségesek és zárkózottak. Afrikába érkezése után még hónapokig nem láthat egyetlen doajót sem, először ugyanis az általános afrikai viszonyokkal kell megküzdenie, mint bürokrácia, korrupció, rosszindulat, lustaság. Ezen kellemetlenségek részletezésével nem spórol a szerző, aki legjobban akkor tudja megcsillogtatni angolosan fád humorát, amikor éles ellentétbe kerül az ő naiv jóhiszeműsége a fekete kontinens abszurditásaival, már-már szürreálisan működésképtelen bürokráciájával, társadalmával, közlekedésével, mindenével.

Mindehhez képest szinte felüdülés, amikor megérkezünk a bozótba, ahol ezek a fura doajók élik valóban primitív életüket, és a kellemetlenségek további áradata mellett lassan az antropológiai információk is elkezdenek szállingózni. Egyre gyakoribb, hogy a kellemetlenség és az antropológiai munka egybeesik, ilyen például a helyi köles-sör fogyasztása, ami olyan mint a borsóleves, és csak a doajók tudnak tőle berúgni, ők viszont nagyon. Ezért aztán gyakran részegeskednek, és olyankor teljesen infantilisan viselkednek, trágárságokat kiabálnak, mint pl „a sör pinája!”, vagy „hegyes a segged”. Mellesleg akkor is vihognak és idétlenkednek, ha bíróságot ülnek, ha temetnek, ha aratnak, ha koponyaünnepet tartanak, meg úgy általában mindig. Jó kedélyű társaság, szeretik a viccet, és nem sértődősek, csak egy kicsit zárkózottak és lusták, plusz a legtöbb bennszülötthöz hasonlóan ők sem értik, mit akar az antropológus, képtelenek rálátni saját kultúrájukra, ezért aztán nem könnyű kiszedni belőlük az információt.

Barley majd másfél évet töltött köztük, ezalatt háromszor kapott hepatitiszt, egyszer maláriát, kitört két első foga, és eltört egy csomó kisujja meg bordája, homoki bolha petézett a lábába, de végül fondorlatos módokon sikerült közel jutnia kultúrájuk központi szentségeihez, a körülmetéléshez és az esőcsináláshoz. Elvezették őt egy magas hegy tetejére, ahová csak pénisztokban, majdnem meztelenül lehetett felmenni, bevezették egy vízesés mögött nyíló barlangba, ahol színes, férfi és női kövekkel teli korsók tucatjai sorakoztak a fal mellett. És idáig tényleg olyan, mint az Indiana Jones, csak ezután válik olyanná, mint a népszerű, 1980-as botswanai vígjáték, az Istenek a fejükre estek – amikor az esőfőnök előveszi a kultusz központi kegytárgyat: az esőcsináló kosszarvat és elkezdi kicsomagolni. Az üreges szarv kosgyapjúval volt bedugaszolva – a felhőknek. Ezután egy vasgyűrű következett. Ez az eső hatósugarának lokalizálására szolgált. És ez alatt volt a leghatalmasabb, legtitkosabb dolog, amit az esőfőnök még soha senkinek nem mutatott meg.

Nigel Barley: Egy zöldfülű antropológus kalandjai
Fordította: Varró Zsuzsa
Typotex Kiadó, 2006
2500 Ft

6 komment

Címkék: afrika ajánló könyv brit antropológia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csipicsupi 2006.12.05. 17:30:58

Lehet, hogy úgy tűnik, de hadd döntsem meg az "úgy tűnik"-et azzal, hogy az antropológia nem hogy nem fölösleges, hanem egyre tekintélyesebb társ.tudománnyá válik (melyben persze nagy adag bölcsészet is van). Van számos irányzata, amely nyilván már túlhaladott, sőt, olyan antropológusok is dolgoznak, akik saját szakmájuk felé szkeptikusak, és úgy vélik, hogy az antropológia sosem tudja célját teljesen elérni – ennek ellenére persze ezen kell dolgozni. De azt, hogy fölösleges lenne, számtalan project bizonyítja folyamatosan (a II. vh. végén a japán császár lemondatásának ötlete az antropológusoktól jött, és így sok japán és további amerikai véráldozat vált elkerülhetővé, aztán ott a navajo-project, vagy nálunk a cigányság-kérdés, amelyen nemcsak romológusok és szociológusok dolgoznak stb.).
Nekem speciel meg a közgazd. tűnik fölöslegesnek. Halandó ember nem tud kiigazodni a sok hülye fogalmon, mutatón, arról nem is beszélve, hogy nem egy közgazdász kritizálja saját tudományát, hogy már rég elszakadt a valós gazdaságtól. Bónuszfeladat: mutasson bárki két olyan közgazdászt ebben az országban, aki egyetért valamilyen szakmai kérdésben, nem egymásnak ellentmondó megoldásokat javasol mint egyedüli és üdvözítő kiút, és nem azzal van elfoglalva, hogy az ő szavait alátámasztó statisztikát lobogtasson.

vindalfur 2006.12.06. 10:55:26

hmmm... Én sem gondolom, hogy az antropológia felesesleges volna.

HatalmasSzögbeverő 2006.12.06. 18:54:59

az összes antropologust elküldeném dolgozni, hogy hasznot is hajtsanak, mondjuk egy kőbányába

csipicsupi 2006.12.07. 09:36:28

szögbeverő, kicsit nézelődjél már utána, miket csinálnak nálunk meg internacionale az antropológusok, mielőtt haszontalannak ítéled munkájukat. miért pont őket küldenéd el, van rá vmi nyomós okod? miért nem más szakma képviselőit?

Low Key Lyesmith 2006.12.07. 09:53:14

Felesleges kérdezni is... Mindig jön valaki, aki megmondja a tutit, hogy melyik tudományág teljesen felesleges.

petigabi 2006.12.09. 22:35:41

Hát, olyan nagyon nem ástam bele magam, így nem tudom megmondani, fölösleges-e az antropológia (ha beleástam volna magam, biztos nem tartanám annak). Mindenesetre engem határozottan zavart, hogy többet foglalkozott/ik önmeghatározással (mert ugye, nem néprajz!), mint mással. És hát, mint minden fiatal tudományban, itt is vannak kóklerek, ki félreértésből, ki merő hírnévvágyból. Persze, ezekkel azonosítani egy egész tudományt nem szabad. Ettől függetlenül nem vagyok képes befogni, hogy holisztikus módszere mennyiben különbözteti meg egy több területen is (tehát túl-?) képzett néprajzos tudományától, és ez elegndő ok-e arra, hogy új tudományt ünnepeljünk, s keressünk nagy elődöket, akik feltehetőleg ilyenkor forognak sírjukban. Ettől függetlenül a könyv még lehet jó. :-)
süti beállítások módosítása