Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Eszed tokja, tűnyalábon

2006.11.24. 11:50 TonyCaviar

Agent Smith álnevű olvasónk talált egy eredeti és ütős cyberpunk regényt, hallgassátok hát.

Mivel durva regényről lesz szó alant, menjünk le kőkeményen alfába, és képzeljük el, milyen lenne egy olyan világban élni, ahol egy brutális (!) headshotot (fejlövést) is meg lehet úszni, mivel olyan mocskosul fejlett a technika, hogy némi segítséggel könnyedén átpakoltathatjuk a személyiségünket tároló memóriaegységet egy másik klónozott, használt, vagy lopott testbe. 

Így „újjászületve” a fejlövés előtti pontról folytatjuk tovább „szaros” „kis” „életünket”. Mint egy számítógépes játékban, mintha mi sem történt volna. Nem tudom, hogy az Agave Kiadó ez évtől magyar fordításban is rendelkezésre álló szerzőjének, a hajdan angol nyelvtanárként robotoló, mára azonban főállású sci-fi íróvá avanzsált Richard Morgannek milyen tudatállapotban jutott eszébe ez az alaphelyzet, de mindjárt felépített rá egy komplett világot, és írt egy cirka fél kilós cyberpunk, noir, hard-boiled krimi, akció, sci-fi történetet.

Ráadásul mindez úgy jött össze neki, hogy közben sikerült megőriznie az eredetiség látszatát, ami valljuk be már önmagában is nagy erény. Vagy én olvasok kevés cyberpunk, noir, hard-boiled, krimi, akció sci-fit.

A leendő olvasókat felcsigázandó néhány szóban vázolnám azért az alaphelyzetet: a 25. században járunk, egy technikailag hiperfejlett világban, amit géntechnikai és/vagy egyéb módszerekkel felspécizett, ám más szempontból ugyanolyan emberek népesítenek be, mint manapság. A japán és magyar felmenőkkel „büszkélkedő” központi karakter, Takeshi Kovacs (a nevet ízesen Kovácsnak is ejthetjük, a szerző az előszóban töredelmesen bevallja, hogy ő sokáig Kovaksznak hívta regénye főhősét, ezt a hibrid szellemi terméket) személyiségét szülőhazájából, Harlan Világáról a Földre tűnyalábolják, és beletöltik egy szolgálati visszaélésben jeleskedő, forgalomból kivont ex-zsaru leharcolt és éppen megüresedett porhüvelyébe. Megérkezését követően egy elképzelhetetlenül gazdag Matu (hogy mi a Matu, azt nem lövöm le), bizonyos Laurens Bancroft, a zsarolás módszerét alkalmazva csúnyán sarokba szorítja Kovacsot, így e távolba szakadt hazánkfia nem tehet mást, minthogy alaposan és nagyon durván kivizsgálja az elképzelhetetlenül befolyásos multimilliárdos halálának igencsak gyanús körülményeit. Az öngyilkosságnak álcázott gyilkosság, vagy a gyilkosságnak álcázott öngyilkosság szövevényes szálait fejti fel az ex-szuperzsoldos Kovacs, közel ötszáz oldalon, nagyon durván.

Morgan nem széklettel gurított, alaposan körbegyalogolta a témát, részletesen kidolgozta a világot, amibe belepottyantotta földinket. A pörgős akció- és ágyjelenetek közötti szusszanásnyi szünetekben elsősorban a tudat és a test ambivalens viszonyát boncolgatja, ami az általa előállított világban eltér az általában megszokottól, és egyúttal érdekes mélységélménnyel gazdagítja az amúgy néha vakítóan csillogó felszínt. Szerzőnk jó mélyen beletúrt a popkultúrába, kavarog itt minden: kardozós-baszós akciófilm és krimi klisék, pornográfia, horror, FPS-életérzés (a honlapján azt írja, kedvence a Max Pain első része, a másodikat már nem csipázta annyira, amivel teljesen egyet tudok érteni). Az így keletkezett kotyvalékot megbolondítja egy csipetnyi látszat-tudománnyal, virtuális valósággal, klónozósdival, hozzáad némi hackerkedést-crackerkedést, majd a masszát a legnagyobb léleknyugalommal felteszi rotyogni. Érdekes, hogy a végeredmény fogyasztható. Összességében véve kicsit olyan, mintha egy videojátékot olvasna az ember, azzal az eleinte furcsának ható különbséggel, hogy két öldöklős jelenet között furcsa gondolataink támadnak, és akaratunkon kívül az élet értelmével kapcsolatos fejtegetésekbe kezdünk. Mivel valami csomót mindenképpen kellett találni a kákán, kénytelen vagyok felhánytorgatni a regény talán legkomolyabb hendikeppjét, a túlírtságot. A bő lére eresztettség persze nem mindig hátrány, de ez a sztori fele ennyi papíron kétszer olyan durva lett volna. Egy csipetnyi Hemingway sokszor jót tesz a bizonyítási kényszeres elsőkönyves szerzőknek. Műfajra való tekintet nélkül.

Richard Morgan: Valós Halál
Fordította: Totth Benedek
Agave Könyvek, Budapest, 2006
2650 Ft


7 komment

Címkék: könyv sci-fi brit

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kynu 2006.11.24. 11:42:00

a "Dobd el a Nirvana-kazidat!" óta ez számomra legfigyelemfelkeltőbb post.
(de csak mert a battle royal már megvolt)

több ilyet Kovaksz ügynök!

sezlony 2006.11.24. 16:05:57

könyörgöm: robert sheckley, freejack, ötvenes évek. Ezt az egész átugorható a halál meg új testet kerítünk magunknak dolgot már rég megírta. ezen kívül morgannal csak egy túlírt krimit kaptam.

wice 2006.11.24. 17:59:23

greg egan ezt a temat (tudattok a fejben, ami folyamatosan backupolja az agyunkat) sokkal melyebben kibontja egy kb tizoldalas novellaban.

nem rossz amugy ez a konyv, de nem is az a kimondott vilagmegvaltas. szodaval elmegy, a vegere kicsit mar unalmas.

Harvey 2006.11.24. 18:20:37

Nemtúl sok eredeti ötlet van benne, olyan mintha legóból rakták volna össze. Nekem kifejezetten nem tetszett. Mégis milyen scifi az olyan, amiben az ágyjelenetek vannak a legjobban kidolgozva???! :(

Dzsefi 2006.11.25. 00:53:56

Greg Egan-novellákat és regényeket magyarul is! szerintem nagyon megérné, eszméletlen jól ír a hapsi

Cyrano 2006.11.27. 09:52:24

Épp most olvasom. A belső borítón a Times kritikusát idézik, aki szerint ha Raymond Chandler élne, ilyen sci-fi-t írt volna. Igen. És nagyon jó érzés egy ilyen stílusú könyvet olvasni. Nekem legalábbis.

eszem 2006.11.30. 22:44:22

Én is most kezdtem el olvasni, csak ajánlani tudom mindenkinek, tényleg nagyon jó. Mondjuk sok köze nincs a cyberpunkhoz szerintem, itt űrhajókról van szó, kolonizált világokról, hallhatatlanságról meg ilyesmikről, inkább hasonlít egy Asimov regényre mint a Neurománcra... És kicsit tényleg hosszúnak tűnik :)
(Az angol címe 'Altered Carbon' egyébként, ha valakit esetleg eredetiben érdekelne)
süti beállítások módosítása