Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Olcsóbb kiadványokat szülőknek, nevelőknek, hitoktatóknak, gyerekeknek, fiataloknak!

2006.11.06. 14:08 TonyCaviar

Ha már a Múzeum körúton garázdálkodtam, gondoltam benézek oda is, ahová a magam örömére sosem mennék be. Az ájtatos célú könyvvásárlás sosem tartozott kedvelt foglalatosságaim közé, ha bemegyek egy ilyen boltba, csak a szentképeket nézem, esetleg a dekorált gyertyákat, de a vallásos kiadványok mindig is idegesítettek – úgy érzem, az egyházi könyvkiadás valahogy felmentve érzi magát a piac és az esztétika alapvető törvényei alól. Mintha az ő könyveik sosem kerülnének megmérettetésre mint könyvek, hiszen egy végsőkig elfogult réteg vásárolja őket, akiket csak az érdekel, hogy meglegyen benne a mennyei információ, az, hogy hogyan néz ki kívülről, hogyan illeszkedik az uralkodó kánonba, és ezzel mit fejez ki magáról a vásárlóról is, az a legkevésbé sem.

Efféle előítéletekkel lépek be a Don Bosco Könyvesboltba, egy apró kis helyiségbe, ami szerényen meghúzódik a Múzeum körút archaikus üzletsorán. Antikváriumok közt vallásos könyvesbolt a király. Ez a Don Bosco, meg kell mondjam, nem volt akárki. Ő alapította a huszadik század elején a szalézi szerzetesrendet, és nagyhatású egyházfőhöz méltóan mindenre kiterjedő útmutatást is hagyott követőire. P. Szőke János a Don Bosco Kiadó igazgatója az Új Emberben kifejtette: „A szaléziak alapítója: Don Bosco Szent János pasztorációs munkájában a második helyre tette a sajtóapostolkodást a nevelés mellett ezzel a jelmondattal: olcsóbb kiadványokat szülőknek, nevelőknek, hitoktatóknak, gyerekeknek, fiataloknak.”

Ez a lángpallosként fénylő mondat mély nyomot hagyott az engedelmes szaléziak gondolkodásában, és kiadót alapítottak, odacsaptak a költségeknek, tényleg látszik is ezeken a könyveken, hogy szuperolcsón kihozták őket, vagy lehet, hogy csak azt a tervezőt alkalmazzák, aki a legprofibban képes az olcsóság látszatát kelteni, csak hogy a hittestvérek ne mondhassák, hogy drágán készítik a könyveket. Azt a tervezőt, aki ragaszkodik a körbevágott fejek köré vont keskeny citromsárga árnyékokhoz, a mélylilából szürkébe hajló hátterekhez és a leggagyibb, félig nyomtatott, félig kézírásra emlékeztető betűtípushoz. Aztán, hogy nem pörögtek a könyvek a piacon, inkább nyitottak saját könyvesboltot is, aki Don Boscót akar, az tudja, hol van, elmegy oda, és megkapja, így nem kell a terjesztőkkel sem vacakolni. Ennek megfelelően toplistájuk kizárólag saját kiadású könyveket tartalmaz, és persze számomra kizárólag ismeretleneket. Azért fogadják szeretettel: a Don Bosco Könyvesbolt top 10-jét.

1. Don Bosco kalendárium Don Bosco Kiadó
2. Dóri a Vatikánban DBK
3. Tízparancsolat gyermekszemmel DBK
4. Bruno Ferrero: Ami fontos: a rózsa DBK
5. Joseph Ratzinger: Értékek az átalakulás idején DBK
6. Teréz anya: Isten mosolya DBK
7. V. Schauber – M. Schindler: A szent pártfogók nagy könyve DBK
8. Bruno Ferrero: Boldog szülők Don Bosco módszerével DBK
9. Jézus élete rajzokban – kifestő DBK
10. Carlo Fiore: A fiatalok etikája DBK

Don Bosco Könyvesbolt
1053 Budapest,
Múzeum körút 7

9 komment

Címkék: könyv könyvtop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Impala 2006.11.06. 15:53:52

Mondjuk fura, amiket irsz. Rosszalloan irsz arrol, hogy ezeknel a konyveknel nem a piaci es nem a nyomdatechnika a fontos. Ha valoban igy olcso, akkor ezt szerintem a leheto legjobban van igy, es a legkevesbe sem baj, ha valaki szembemegy a fogyasztoi tarsadalom okolszabalyaival.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2006.11.06. 15:55:38

A Sátán hatalma sokkal nagyobb, mint amit ebbe a kis boltba betévedve tapasztaltál.

Mert azt könnyű belátni, hogy egy térítő egyház - vagy annak aktív híve, egy kereszt(y)én kiadó - nagyobb hibát nem véthet, minthogy vacak könyvekkel induljon a misszióba. Egyszerűen kiröhögik meg lesajnálják őket az ateisták, akik egyébként a célcsoport lennének. Marketing csőd. Szóval, ez csakis a Gonosz műve lehet: minél több embert elriasztani.

De nem ezt akartam mondani. Ha van hozzá gyomrod... de figyelj, tényleg csak akkor, ha kibírsz minden kínt - és inenntől mosom kezeimet, én szóltam - szóval ha igazán erős vagy, térképezd fel a keresztény zenét. A popzenét, persze, nem Bachot! Gondolom, a karácsonyi felhozatal már bimbódzik.

Még egyszer: én szóltam! Csak saját felelősségre!

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2006.11.06. 15:56:37

Azért attól nem lesz olcsóbb egy könyv, hogy nem rajzoljuk körbe Szent Teofil portréját sárga dicsfénnyel. Viszont jobb meg lesz.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2006.11.06. 16:01:20

nem lesz drágább. vagy mi. megyek haza

gothmog 2006.11.06. 17:41:37

Ez inkább ilyen plébánosellátó típusú üzlet. A falu papja megveszi ezeket az olcsó könyveket a legbuzgóbb híveknek, meg a gyerekeiknek, azok meg elalélnak tőle.
Csak nekem támad viszketésem az ilyen "gyermekszemmel", meg "xy akárhol" típusú írásoktól? Úgyértem azt írja, amit valóban gondolnak -pl a gyermekek...- vagy azt, amire gondolniuk kell? Csak kérdezem. Nameg, Jézus élete kifestőben van sok ábra a keresztre feszítésről is? Mer' akkor kevés lesz a piros festék...

Bettino Craxi 2006.11.06. 18:14:28

A cikk szerzője a fentiek szerint a nappaliba szeretett volna valamilyen mutatós könyvet venni, de nem járt sikerrel. Borzasztó!

Ez a cikk nem a boltról szól? Meg tudtuk, hogy néznek ki a könyvek, de legalább 1et le emelt volna és még esetleg bele is lapozott volna..

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.11.07. 09:08:17

A könyvnek része a megjelenés is, nem csak a tartalom. Már az első nyomtatott Bibliák megjelenésére is különös gondot fordítottak az alkotók, pedig akkor még nem lehetett a kétkattintás-preview-ígysejó módszert használni, elég jól kellett már elsőre sikerülni, mert kurva drága volt egy-egy próbanyomat is.

Egyébként a keresztény kiadók tényleg nagyon más világ. Az Új Ember-től rendeltem egy könyvet (Egyház, kábítószer, drogfüggőség - mielőtt bárki megszólna8-)), és egyszerűen kiküldték egy borítékban a befizetendő csekkel. Még egy kurva megerősítő emailt se küldtek, eszükbe se jutott, hogy aki tőlük rendel, az esetleg nem fizeti ki. Sz'al valszeg elég elkötelezett olvasótáboruk lehet, nem hinném hogy a térítés a cél. Ha jóindulatú vagyok, akkor a hívek szellemi táplálékkal való ellátása, ha rosszindulatú, akkor egyszerű tized.

rettentó 2006.11.07. 10:13:19

1. Tényleg a belbecset is kéne nézni. Az EK Diákkönytár vagy az Édesvíz könyveit nem szeretnéd fikázni ezen az alapon? Csak azért, hogy ne látsszál elfogultnak, amivel másokat vádolsz. 2. "úgy érzem, az egyházi könyvkiadás valahogy felmentve érzi magát a piac és az esztétika alapvető törvényei alól" Nem, nem minden keresztyén kiadó és könyvesbolt ilyen (ld. goodnews.hu, harmat.hu). A Harmat kiadónak pl. szép kiadványai vannak. 3. A Biblia borítója is többnyire igen szerény. Igen, itt a belső tartalom sokszor fontosabb. De erről nem tudtunk meg semmit, bizonyára hozzá sem tudnál szólni. Talán kezd a Dóri a Vatikánban c. opusszal.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.11.07. 13:41:43

A Biblia borítója főleg azóta szerény, amióta a gazdasági-hatalmi harcban felemelkedő csoportok igyekeznek valamivel megkülönböztetni magukat a hatalom előző birtokosaitól, és általában a jól bevállt, tegyünk úgy, mintha egyszerűek és szegények lennénk, mint a nép, mert akkor majd inkább elfogadnak, mint azokat, akiket hivalkodó gazdagságuk miatt már úgyis utálnak. Sz'al reformáció, puritanizmus, meg ezek állandó újraéledése.

Egyébként a díszítés és a jóízlés hiánya nem ugyanaz. Az egyszerűbb, dísztelenebb Bibliák is lehetnek szépek, letisztult betűkkel, tökéletesen szabályos oldaltükörrel stb. De nekem spec. az a francia Biblia-képregény tetszett legjobban, amelyikre még valami viszonylag magas rangú egyházi méltóság az Imprimaturt is kiadta. És persze ott van még az ízlések különbözősége, amiről meg végképp ne nyissunk vitát!
süti beállítások módosítása