Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A kis számok törvénye III.

2006.10.26. 10:44 TonyCaviar

A Múzeum körút egyik legszebb házának romantikusan lepusztult belsőudvarából nyíló könyvesboltba azért mentem be, hogy felderítsem a könyvkereskedelem egyik legmélyebb bugyrának, a diszkont-könyvesboltoknak a lelkét, de híresen kifinomult ösztöneim ismét lukra futtattak. Az ízléstelen fűzöld-citromsárga leszállítás zászlók, utcára kihelyezett karton megállító-táblák láttán biztosra vettem, hogy itt is olyasmiket árulnak, amit már a Könyvklub sem tudott elsózni, végzetesen elavult, eleve olcsó krimiket, illetve saját nejlonzacskójukban rohadásnak indult képeskönyveket, áporodott albumokat szuper-olcsón. Szart ingyen. Na, a Könyvudvarban egyáltalán nem ez van. Majd legközelebb találok egy olyat is.

Az igaz, hogy a bolt belülről is vacakul néz ki és a könyvek vagy a földön vannak stócban, vagy a Salgóra földobva, de nem azt árulják, amit feltételeztem, hanem mindenfélét, friss és érdekes dolgokat is. Csak azzal nem számoltam, hogy a Múzeum Körút a mi Charing Crossunk – könyves utca Londonban -, és itt még a legkevésbé elegáns boltban is több a kultúra, mint mondjuk a Ferenc Körúton, illetve azzal, hogy szemben van az ELTE, és folyamatos a kereslet olcsó okos könyvek iránt. Leginkább ez látszik az alant következő meglepően intellektuális toplistából.


1. Géher István: Shakespeare Corvina

2. Csiffáry Gabriella: Régi magyar fürdővilág Helikon

3. Terry Eagleton: A fenomenológiától a pszichoanalízisig Helikon

4. Csengey Dénes: Szegényen, szabadon, szeretetben Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó

5. Frederic Morton: Rotschildok Corvina

6. Zoltai Dénes: Az esztétika rövid története Helikon

7. Paul Lendvai: Magyarok- kudarcok győztesei Helikon

8. Dr. Urbán László: Lőwy Árpád válogatott művei Anno

9. William Gibson: Izzó króm Valhalla

10. Győrffy Miklós: A német irodalom rövid története Corvina


Meg az is látszik, hogy a fiatalság máig nem telítődött cyberpunkkal, az Izzó Króm már az én időmben is sikeresen ellensúlyozta az esztétikai szakszövegek bonyolult optimizmusát. Lőwy Árpád jelenléte pedig mindennél ékesebben mutatja az egyetem közelségét, hisz ő volt a legnagyobb magyar trágár költő. Polgári neve Dr. Réthy László volt, foglalkozására nézve numizmata, heraldikus és ősrégész, a budapesti egyetem tanára és az MTA tagja. Imádhatták a tanítványai, mert tényleg ősbunkó módon írt, amikor elengedte a trágár énjét, érdemes belekukkantani. De azért Szép Ernő verse, amit az ő tsizeteletére írt még jobb:

Szép Ernő
Óda Lőwy Árpádhoz

   Oh Lőwy mester, bülbülszavú igricz,
   Had illessem babérral lantodat.
   Itt a Kagálban, hol tombol a víg vicc,
   Ügybuzgó ódám fennkölten fogad.
   Oh engedd meg, hogy előtted felálljak,
   Miként pina előtt feláll a fasz...
   S, hogy néked meghatottan gratuláljak,
   Érdemdús ősznek, a zsenge tavasz,
   Oly elfogódva, bámulón rajongva
   Néz föl költészetedre a magyar:
   Mint impozáns, hatalmas trágyadombra
   Kis térfogatú szerény kutyaszar.
  
   A költészet az ember jóltevője,
   Számos előnyt köszönhetünk neki,
   Arannyá lesz egünk komor felhője,
   Ha a poéta lantját pengeti.
   Oh, hát még te! Te legdicsőbben érted,
   A búval baszott magyarnak mi kell?
   Te vagy az út, az igazság, az élet,
   Oh az a dal, mit lantod énekel!
  
   Oh Lőwy mester! Te vagy amaz Árpád,
   Ki hont szereztél e szép iránynak itt,
   S kéjjel szagolja Adria s a Kárpát
   Nóta fádnak szagos virágait.
  
   A szar undok volt, a valag meg ocsmány,
   Te vetted őket ajkaidra vígan,
   Te eljöttél s dallal beillatozván,
   Most rajtuk a poézis bája van.
  
   Ki mondja azt, hogy pornográf vagy perverz?
   Ki téged olvas édesen mulat.
   Oh szebb egy húsból-vérből való vers, mint
   Száz nyavalygós ábránd és hangulat.
   Más enyeleg, flörtöl csak múzsájával,
   Őszinte hangot s érzelmet kerül,
   Te, mint szeretőd: úgy karolod által
   S ahogy dukál - megbaszod emberül.
  
   Helikon prűd parfümszagú berkébe
   Csak szarj ezután is vitézül bele,
   A segged mindig kitörüli érte
   A babér finom selymes levele.
   Beszélj nekünk tovább is a szerelemről,
   Te illatos, igaz szavú dalos,
   Az vagy nékünk a poéta seregéből,
   Mint naiv lánykának Pósa Lajos.

   Köszöntelek költő! Tudj még soká lőni,
   És légy, mint múzsád jókedélyű, víg –
   Éltessen Isten addig köztünk Lőwy,
   A meddig élnek költeményeid.

5 komment

Címkék: vers könyv könyvtop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.10.26. 15:56:54

Feleim!

Gyűjtsünk ide némi klasszikus vulgarizmust, legyen miről mesélni a szélessáv áldásaitól ment kékharisnyáknak a kocsmában! Aztán majd vezethetünk statisztikát, mennyire sikerül egy-egy jó strófál megfelelő irányba terelgetni a beszélgetést.

Először egy Petőfivel (Mit nem beszél az a német) járulnék hozzá a magam szervezte gyűjteményhez, melyet - bár nagymamám majdnem a teljes Petőfi összest felolvasta nekünk, mégis - nagyapám mutatott meg:
mek.oszk.hu/01000/01006/html/vs184803.htm#48

Algieba 2006.10.26. 23:21:33

Amiket szerintem fontos lett volna még beírni az ismertetőbe: valóban a város legolcsóbb könyvesboltja, ahogyan a honlapjukon hirdetik (www.konyvudvar.net); ezen kívül pedig azt is, hogy a legnagyobb választék történelmi művekből és igényes szépirodalomból van, s a legtöbb vásárló nem véletlenül kerül ki az egyetemisták és a tanárok közül. Szerintem mindenkit megüthet a guta, ha mondjuk, megvette a Bársonyos filozófusok c. könyvet egy utcával arrébb, "kulturáltabb" körülmények között, ám 2900 Ft-ért, aztán betér ide, és meglátja 590-ért a Salgó polcon...:)

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.10.27. 09:02:11

Engem akkor is megütne a guta, ha egy félkómás reggelen arra ébrednék, hogy 590-ért vettem meg a Bársonyos filozófusokat. Talán inkábba a bársonyos nagyajkakra gondoltál? Bocs, de magas labda volt.8-)

Algieba 2006.10.27. 12:58:53

Szerintem a szexshopokról és a kriptából szökött örömlányokról szóló (mert 590 Ft-ért bársonyost??? hol élsz te???) cikkek nem itt találhatók... Legalábbis én azt hittem, hogy könyvesboltokról van itt szó. Egyik kedvenc viccemet azonban biztosan ismered:
Egy férfi azzal a panasszal fordul a pszichiáterhez, hogy neki mindenről "az" jut az eszébe. A doki rajzol neki egy négyzetet: - Erről mi jut eszébe? Mire a páciens: - Ez egy ágy, és egy pár éppen szeretkezik rajta! A doki rajzol neki egy háromszöget. - Ez egy sátor, és benne egy pár éppen szeretkezik! A doki hümmög, majd rajzol egy kört. - Ez egy fürdőmedence, és egy pár szeretkezik benne! Mire a doki: - Hát, barátom, maga igazán súlyos eset... tényleg mindenről "az" jut az eszébe! Mire a férfi felháborodottan: - Hát tehetek én róla, hogy maga végig ilyen disznó képeket rajzolt?!
süti beállítások módosítása