Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Intellektuális faszverés

2006.10.13. 10:31 vd

A Mars Volta egy érdekes nevű zenekar, és először akkor tűnt fel nekem, amikor kijött a második albumuk, a Frances the Mute, és mindenhol belebotlottam ebbe a furcsa borítóba. Bármennyire is érdekelt, nem jutottam ennél beljebb, és meg is feledkeztem róluk, egészen mostanáig. Most itt van a harmadik lemezük, az Amputechture, szintén nem egy mindennapi borítóval. A Mars Volta olyan együttes, ami körül állandóan meghal valaki heroinban, és ez a zenéjükön is érződik. Az Omar Rodrigez-Lopez és Cedric Bixler-Zavala kreatív párosa köré szerveződő amerikai zenekar minden eddigi albumán vendégszerepelt a Red Hot Chili gitárosa, John Frusciante, és ez most sincs másként.

Ígéretesen indul a lemez, megidéződik a pszichedelia és a minimalista ambient szelleme, megjelenik szemem előtt a Greatful Dead és Sly and the Family Stone, Pink Floyd integet a hátsó ülésről, aztán hírtelen észbe kapok, hogy minden nagyon sok. Egy csendes délutáni merengéshez raktuk be a CD-t, zokniban akartunk intellektualizáni a süppedős szőnyegen, egyszer csak egy harsogó szélvihar elmarja a tányérunkról az előre felvágott almaszeleteket.

Helyenként annyira sűrű és idegesítő a zene, egy nagy disszonáns főzelékben kapkodunk a levegő után. Nehéz eldönteni, hogy én vagyok a paraszt vagy tényleg élvezhetetlen az egész. Ugyanakkor a zenei nívó kétségtelen, de a kitörő Emerson, Lake and Palmer-es Hammond-szólók, a huszonhatodik nyenyere-futam, meg a direkt hetvenes évek éneklés inkább a tökéletes utánérzés illúzióját biztosítják, viszont nem vezetnek sehova. Csak hömpölyög ez a barokkos tudatfolyam a fülhallgatóban, amíg az ember idegesen le nem veri a biztosítékot. A lemez közepén levő latinos betétszám is inkább okoskodásnak tűnik, főleg hogy ok nélkül facsaródik sistergő effektháborúvá. A zene néhol arra a fajta funkra emlékeztet, amikor hetven zenész egyszerre szólózik és hápogtat, gondolok itt a Tower of Power szerű dolgokra, és a hurrikánban megfáradt fülem hideg és kemény minimalizmusért kiált. Látom, ahogy a kezem egy Daft Punk CD után nyúl, és én nem tehetek már ellene semmit.

Mégsem lehet csak úgy leugatni a Mars Voltát, mert igen magas színvonalú, a fellegekben szárnyal koncepcionálisan, kiszámíthatatlanul megfoghatatlan, sokoldalú a hangszerelés, változatosan komplex a kompozíció, de minek, ha nem akar tőle az ember egy kicsit sem dugni, csak a feje fájdul meg. Lehet rá elgondolkodva szakállat vakarni, homlokot ráncolni, csettinteni a ravasz megoldásoknál, ez a lemez valószínűleg csak hallgatásra nem alkalmas.

15 komment

Címkék: zene rock usa prog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hattyú 2006.10.13. 14:26:27

Szerintem neked Kozsót kéne hallgatnod, az való neked, arra verhetnéd esténként a számítógép előtt. :D Te az a fajta pöcsfej vagy, akinek mindenről valami beugrik, de igazán érezni, vagy elmélyülni semmiben nem tudsz, mert ahhoz kellett volna még egy picurka kerék az agyadba, de sajna nem jött össze :(((( Így maradtál, ne bánkódj marad neked élettér ebben a világban éppen elég, hisz nagyon-nagyon sokan vagytok így! :D

Sajnáljuk mindannyian, de legközelebb inkább a Metallicáról vagy Kozsóról vagy az Eddáról esetleg a Rammstájnról írj, azokat talán jobban megérti az agyacskád. :))

A Mars Volta utolsó albuma tényleg szar (kivéve két számot), de közel sem abban a kontextusban ahogyan írtad, de ezt inkább hagyjuk, túl sok időt szántam már ígyis erre a hülyeségre. Tsá tsáp gejza jó masztizást Koncz Zsuzsi örökzöldjeire...


Sárvári János · http://szlovenszko.blog.hu/ 2006.10.13. 15:24:21

Hát ezek a beszólások nagyon nem vetnek jó fényt a MV-ra, pedig az első albumuk remek. És a másik kettő is határozottan hallgatható szvsz...

Zampano 2006.10.13. 17:10:11

Sosem értettem miért kell retardáltakra bízni lemezkritika írást.Még az album címet sem tudtad helyesen leírni te szerencsétlen.Ha kritikát írsz nem ártana legalább a stílusbeli referenciákkal tisztában lenni.Tök felesleges a Pink Floydot említeni amikor semmi köze ahhoz a giccshez.Sokkal inkább van köze a Santanához és a King Crimsonhoz vagy a Mahavishnu Orchestrához.Te tényleg egy paraszt vagy akinek daft punk első albuma is túl komplex.Amúgy meg a heroin egyáltalán nem
jön át a zenéjükön tehát ezt is buktad.Ami viszont érződik hogy kibaszott felszínes vagy.Gratulálok,csak így tovább!

Sz.Cs. · http://garat.freeblog.hu/ 2006.10.13. 20:20:36

Azonkívül, hogy a lemez címét és a Red Hot-os csávó nevét hibásan írtad, megértem, miért nem tetszik ez a lemez, tényleg nem arra találták ki, hogy az ember dugás közben hallgassa.
Meg kell hallgatni többször a Meccamputechture-t meg a Viscera Eyes-t, és az Asilos Magdalenának is több esélyt kell adni. Akkor talán változik a véleményed.

smalladam 2006.10.13. 22:05:13

Én meg igazából azt nem értem, hogy habár ez egy blog, ahol a postoló és a kommentelő szava szabad, de nektek szerencsétlen kommentelőknek miért az az első reakciótok, ha nem tetszik a szöveg, hogy kurvaanyázzátok azt aki írta? nincsenek érveitek? nem vagyok biztos benne, hogy a kritikaíró a retardált, meg a paraszt...
Mellesleg a De-Loused In The Comatorium nekem megvolt, de én is azt a túlzott zsizsegést éreztem. Vállalom, hogy paraszt vagyok.
A wan2 magazinban írtak a voltáról, és ott is valami olyasmit írtak, hogy a herkától kidőlt haverok emléke átjön a volta cuccain, mivel többek között az egyikük emlékére biztos, hogy íródott album. nem állítom, hogy üldözési mániás vagyok, de akkor most ők is parasztok?

Zampano 2006.10.14. 12:31:04

Ha a Wan2-ból szerzed az ismereteidet az inkább szegénységi bizonyítvány.Az az újság zenei szempontból teljesen irreleváns.Például
a kritikusuk azt írja a Nirvana első albumáról hogy stúdióhulladék(súlyos hiba) vagy a White Stripesről szóló cikkben arról van kizárólag szó hogy dugnak e egymással vagy sem.Ennyi erővel Storyt is olvashatnál,abban is sok kép van és kábé annyira informatív mint a wan2.
Valójában csak arra akartam rámutatni hogy kritikaíráshoz elengedhetetlen a háttér alapos ismerete.Itt a cikkírónak láthatólag fogalma sincs a progresszív rockról csak annyi ugrik be neki az egészről hogy erre nem lehet dugni ami-lássuk be- elég szánalmas...

smalladam 2006.10.14. 19:32:35

Madafaka: :D:D:D különben tudtommal tesók, és Jack Whitenek már gyereke is lesz Karen Elston modelltől. Ezt a Wan2-ből tudom:D

Zampano: Igazad van, hogy kell alapokosság a kritikaírással. Meg abban sem tévedsz, hogy a wan2 nem szentség. Viszont az a sajnálatos hírem van, hogy azt a lapot, site-ot, ami kielégíti az igényeidet, még nem hozták létre és nem is fogják:)

Úgyhogy Te is inkább foglalkozz a dugással!

Sz Csaba 2006.10.15. 10:21:57

Hali! Szerintem az első pár komment önmagát minősíti, emiatt a hozzászólások miatt senki nem fog elszaladni Mars Volta cd-t venni...
Ami a kritikát illeti, nekem is hasonló érzéseim vannak a Mars Volta zenéjével kapcsolatban, a dugós részt leszámítva :)

tsu-lee 2006.10.16. 17:25:15


Az agresszív fikázásnak semmi helye itt!
Az elfogultság kívülről igen szánalmasnak tűnik.
Bár még nem hallottam az új albumukat, de az előzők felszínes meghallgatása után hasonló érzésem támadt, mint az illető kritikaírónak.
Akár tízszer meg kell hallgatni, hogy igazán üssön, a progresszív-rocknak érnie kell benned, hogy igazán átadja magát.
Szóval próbálkozz, mert megéri!

Draconis 2006.10.18. 20:23:10

Szerintem remek muzsika, mondjuk valóban nem háttérzenének való (az is igaz, hogy valóban nem támad kedve az embernek dugni tőle). Egy idő után az ember meg tudja fogni valahonnan, akkor meg már tényleg magával sodor, ha elsőre nem is ment neki. Csak egy picit kattant, na. Igazán zseniális nóták vannak rajta, ha még zenélsz is, akkor igazán büntet. No de akinek nem tetszik, ne hallgassa.

És akinek ez nem tetszik, annak pl. az Ephel Duathot se javaslom, az még egy fokkal becsavarodottabb zene (de az is állati jó, csak barátkozni kell vele. Azért a Painter's Palette albumot érdemes megvizsgálni, azon vannak még emészthetőbb darabok is, az újon már nem szerepel az énekes, csak a "stage animal":)).

Ezek ilyenek. Attól meg senki nem lesz hülye, hogy más az ízlése:)

Egyébként meg menjetek a francba, már jó ideje gondolkoztam rajta, hogy írok róla kritikát, most meg úgy fog kinézni, mintha erről jutott volna eszembe a dolog:)

zoli79 · http://panel.wplanet.hu 2006.10.19. 00:10:27

"azt hittem mo-n nincsenek ilyen tipikus TMV rajongók.
www.somethingawful.com/index.php?a=2869"
Pont ez járt a fejemben a cikk elolvasása után és a kommentek elolvasása elött. :D A Mars Voltát szerintem is kicsikét felülértékelik rajongóik... Ettől függetlenül én kellemes hallgatnivalónak tartom, néha azért kikapcsolom kisfiam, vagy feleségem jelenlétében. :)

Zampano: Pink Floyd mint giccs?! Azért ez elég erős, nem gondolod? A korai, kísérletező munkásságukat én nagyon távolra helyezem ettől a kategóriától. (A későbbieket se nevezném giccsnek, de hát én velük szemben vagyok elfogult. :) )

A Wan2 megítélésében viszont tökéletesen egyetértek veled. Ha elődjét ideszámítjuk, akkor azt hiszem sokáig sorolhatnánk tárgyi tévedéseiket. De ennél zavaróbb az a "mélység", amivel az amúgy érdekes témákkal foglalkoznak. Egy ideig zavart, de felfogtam, hogy nem az én igényeimnek készült.

Zampano 2006.10.19. 08:40:02

A rajongó azért van hogy rajongjon nem hogy józanul itéljen.Én mivel objektív vagyok a kérdésben meg tudom ítélni őket,és nem tévedek ha azt mondom hogy az MV az egyik legfontosabb kortárs progresszív banda- ez az ami például nem derült ki a cikkből ,sok más egyébb mellett.
Ami a Pf-et illeti:az első album amit még Syd Barettel készítettek valóban érdekes,de nem különösebben fontos.A későbbi munkásságuk viszont beleértve az unalmas ,végtelenül patetikus animals albumot vagy a megalomán the wall-t meg a 50cd-s "lehúzni még egy bőrt a rókáról" kiadványaikat pedig nem lehet minősíteni annyirra vérlázítóan rossz.Valójában az egyetlen jó dolog amit a Floydnak köszönhetünk a Punk műfaj létrejötte amit deklaráltan az ő megashow-ik és pénzcsináló gépezetük felett érzett undor éltetett..

Szőrös 2006.10.19. 15:57:46

ha ha, végre valaki helyretesz egy túlértékelt zenekart, bravó!
skreccsbarom prieger biztosan anyázik rád
süti beállítások módosítása