Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Latviešu strēlnieki

2006.10.11. 15:40 enba

Én meg azt hittem, hogy ez a metál Brainstorm. Fel voltam már készülve valami jó kis cinkre, felemlegetve a germán zenei családfát, a Phuldystól kezdve a Scorpionson át egyenesen a Helloween/Gamma Ray/Blind Guardian-féle operametál-vonalig, aztán amikor fejemben a már megírt első bekezdéssel kezembe vettem a lemezt, és megláttam a borítón azt a négy darab bögrét, belül meg a kopasz, körszakállas embert a Bruce Springsteentől lízingelt Telecasterével, rájöttem, hogy mellélőttem, de nagyon. A kurva életbe, hogy nem képesek egyes zenekarok rágooglézni a választott névre, mielőtt megalakulnak, vagy valami.

Bosszúból én sem terhelek senkit lexikális adatokkal, pedig a booklet érthetetlen módon narancssárga alapszínt kapott kolofonszerűségén (a dizájnernek törném a kezét azonnal, hogy képes egy nyomasztóan ható, szépiabarna füzetke végére belebaszni egy ilyen rikító valamit, bár fenntartom a lehetőséget, hogy direkt csinálta, ennyire senki nem lehet hülye) igen vicces nevek vannak felsorolva. Ez a Brainstorm ugyanis litván nemzetiségű. Litvániából eddig egyetlenegy zenekarhoz volt szerencsém, a Skyforgerhez, ami gonosz ötvözete a harcias balti folkzenének és a fűrészelős metálnak, a Brainstormnak viszont köze nincs ehhez a vonulathoz (mondjuk a bookletben lévő fotón az egyik tag bőrnadrágot visel; ő biztos metálos volt gyerekkorában). Ők abban a jórészt akusztikus alapú popban utaznak, amit régen college rocknak aposztrofáltak, aztán britpop lett belőle, most meg a fene tudja hogy hívják; ezer és egy zenekar játssza a világon, és legtöbbjük baromi unalmas és felesleges. A Brainstorm dettó, nem is nagyon tudom elképzelni, hogy a Warner mit látott ebben a csapatban, mondjuk tőlem egy soron kívüli plusz pont jár azért, mert litván létükre képesek annyira angolszászok lenni, amennyire még a Heaven Street Sevennek se sikerült soha.

6 komment

Címkék: zene pop rock litván

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hypnotist 2006.10.11. 19:42:44

A név miatti izéléshez annyit, hogy az igazi nevük Prāta Vētra, csak a külföldi piacokon így elég nehéz eladni őket.
(és nincs meg az esély plusz bevételre azzal, hogy a metálosok véletlenül megveszik ;) )
Egyébként tényleg nagyon idegesítő, hogy ugyanúgy hívják a két együttest.

Na, a lényeg, hogy bár ízlés kérdése, szvsz kifejzetten jó kikapcsolódós igényes popzene, jó koncertekkel.

pcc2992 2006.10.12. 06:48:58

Nem ismerem a bandát, de neve alapján (és az igazi Prāta Vētra név alapján is) nem litván, hanem lett!
Ezt a két dolgot helyi viszonyok között olyan dolog összekeverni, mint pl Bukarestet Budapesttel - ami ugye a mi tipikus példánk arra, hogy milyen műveletlen sötét taknyok a nyugat-európaiak.

adört 2006.10.12. 10:27:53

Tovább fokozva: a Skyforger sem litván, hanem lett zenekar. Ez nem a te napod, Vinsz!

Viszont az tényleg borzasztó, hogy ennyire nem tudnak a zenekarok normális neveket kitalálni. Hanyadik Brainstorm ez már? Számolja valaki?

adört 2006.10.12. 10:32:37

Mondjuk tudom, hogy nekünk, magyaroknak kicsit zavaros ez a litván meg lett dolog, mert pl. az interneten a letteknek .lv, a litvánoknak meg .lt az országjelölése, magyar nyelven meg pont fordítva lenne logikus (Lettország nevében magyarul nincs is v betű, de eredeti nyelven Latvia, így már egyből érthetőbb).

Beamter Pubi 2006.10.12. 14:19:07

A Phuldys meg egyébként is Puhdys, amelyik igen jól megy az egyesített Németországban, rá lehet keresni a honlapra a neten. Németországban egyébként külön label foglalkozik az egykori keleti országrész előadóival. A lemezek fogynak, az Index meg majd megírja, hogy a németek - zeneileg - mind hülyék.

A balti rock iránt érdeklődőknek:
www.estonianmetal.com
www.hardrockclub.ee
www.lanet.lv/links/emusic.html
www.ferrum.lt

Litvániából a kedvencem a BIX, amelynek ott olyan legendája van, ami talán a hatvanas évek magyar klubzenekarainak lehetett. Az észtek közül a Metsatöll, amit legszívesebben hallgatok.

adört 2006.10.12. 15:54:53

A litván zenekarok közül nekem legjobban a Külgrinda tetszik, 3-4 generáció együtt, a 6 éves kisgyerektől a 80 éves nagyapóig/nagyanyóig, énekelnek, táncolnak, különféle hangszereken kísérik magukat, egyfajta rituális népzene.

www.romuva.lt/kulgrinda/

süti beállítások módosítása