Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Rókakurva és megvilágosodás

2006.10.09. 11:54 Földes András

Amellett, hogy A Metamor Szent Könyve rettentően szövevényes regény, farkasemberekkel, rókanőkkel, drogozó orosz titkos ügynökökkel, olajbiznisszel és buddhista bölcseletekkel, nem kell bután néznünk, ha egy bulin valami tudálékos Pelevin-szakértővel akadnánk össze.

Egyszerűen csak fel kell idézni a szerző saját munkájáról fogalmazott áltanulmányát a könyv hetedik oldaláról. A fiktív irodalomtudós (és két társa, egy rendőr és egy tévés műsorvezető) azt írják: "A szöveg természetesen nem méltó komoly filológiai és kritikai elemzésre. Az a pszeudo-keleti popmetafizika, amelynek ismeretével nem tud nem elhencegni a szerző a hozzá hasonló lúzerek előtt, a komoly és az életben a helyüket megtaláló emberekből legfeljebb együtt érző mosolyt vált ki."

A vicces az, hogy Viktor Pelevin, a kortárs orosz irodalom nemzetközi világsztárja (lásd még: fenegyerek), a drogos szubkultúra, az ezoterikus juppik és a bohém értelmiség kedvence frappáns kritikát írt saját könyvéről.

A történetben ugyanis hemzsegnek a hajuknál fogva előrángatott keleti bölcsek, ezoterikus megmondók és kortárs konyhafilozófusok. Egymásra csúsznak a klasszikus keleti utalások a jelenlegi orosz valóság képeivel és a pszichologizáló gondolatmenetekkel.

A Metamor Szent Könyve egy metamor, azaz a róka és az ember közt (vagy inkább felett) álló lény visszaemlékezése elmúlt kétezer évéről, és jelenkori, moszkvai mindennapjairól. A furcsa lény nagyjából olyan, mint egy farkasember, csak kevésbé vérszomjas, viszont sokkal spirituálisabb. Fennmaradásához ráadásul nem vér kell, hanem kurválkodás útján nyert szellemi energia. A normális esetben külsőleg vonzó, fiatal nőnek tűnő rókametamorok ezért az energiáért azonban nem lefekszenek a kuncsfttal, hanem a szeretkezésnek csak az illúzióját keltik áldozatuk elméjében.

A sztori rugója éppen ez az illúziókeltés, mivel behozza Pelevin egyik vesszőparipáját, a buddhizmust. Az író másik vesszőparipája a korrupcióval, drogokkal és a nagy, orosz lélekkel kevert moszkvai jelen.

A közeg az író rajongótábora számára tehát nem új, a P generáció például ugyanebben az elvarázsolt kastélyban játszódik, amit a szerző azonban következetesen Oroszországnak nevez. A eredeti tőkefelhalmozás durva anyagiassága keveredik a legváratlanabb pillanatokban előbukkanó spiritualitással, hogy aztán együtt kenődjenek szét a posztszovjet kövezeten. Míg azonban a P generációban a reklámvilág, itt az olajbiznisz körül keringenek a szereplők.

A történet nagyon röviden: A főszereplő rókametamor testének illuzórikus áruba bocsátása közben beleszeret egy olajügyekért felelős titkosszolgálati ezredesbe, akiről kiderül később, hogy farkasember. A sztorinak ez még csak a kezdete, de az egyszerűség kedvéért itt meg is állunk, az egész ugyanis olyan szövevényes, mint egy brazil szappanopera első 3000 része.

És akkor még nem volt szó a kulturális referenciák sokaságáról. A megvilágosodást kereső rókametamor ókínai tapasztalatai, az orosz mesék pszichológiai elemzése, a buddhizmus, az ezotéria különböző fajtái, az alkímia és Pelevin popkulturális elméletei ugyanis több mint felét teszik ki a szövegnek.

Úgyhogy A Metamor Szent Könyvének olvasása leginkább a netezéshez hasonló. Az ember beleolvas mondjuk valami teozófiai szövegbe, onnan egy kattintással eljut egy századfordulós filozófushoz, majd az ópiumról talál valamit, és a végén a legújabb patdrogoknál találja magát. Szórakoztató lebegni ebben a kulturális termálfürdőben, és csak akkor tűnik fel, hogy blöff az egész, amikor az író a végén hosszadalmas, buddhista párbeszédet ad a róka és a farkas szájába.

Amikortól érezhető, hogy Pelevin most a saját meggyőződését fejti ki, mondvacsinálttá válnak addigi könnyed, szellemi trükkjei. A regény utolsó részében aztán az is kiderül, hogyan érhető el a boldogság. Úgy, hogy rájövünk, a világ illúzió, valójában minden és mindenki egy. Most boldog?

Viktor Pelevin - A Metamor Szent Könyve
Európa könykiadó, 2006
2700 Ft

7 komment

Címkék: könyv orosz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izlésrendőrség 2006.10.09. 13:23:59

pelevint ajánlom mindenkinek , korunk egyik legátfogóbb társadalomrajzát vetíti a mai oroszországáról olvasóinak:egyéb ajánlott művei: az agyag géppuska, kristályvilág

Sz.Cs. · http://garat.freeblog.hu/ 2006.10.09. 14:25:37

A Tervhivatal hercege viszont már nem túl erős. A Generation P állítólag a legjobb, de azt nem olvastam.

where's the cat, where's the craddle 2006.10.09. 20:15:11

az agyaggeppuska a legjobb szerintem... meg a fordult farkas a kristalyvilagbol

dejavubazz 2006.10.09. 20:37:01

Valoban, szerintem is a puska meg a gen p a legjobbak.

orsoja 2006.10.10. 23:12:07

fasza kis regény. mondjuk az agyag géppuska szerintem is jobb meg a generation P is jobb ... lenne HA. na de itt legalább végre egy tökös kis nőnemű lény a főhős(nő). szval mégiscsak ez a jobb. meg mér kell lekurvázni a rókakurvát a címben, a köcsögök kedvéért, akik úgysem olvassék el a könyvet, he? 'mer a szülőatyuska, VP megteheti, na de egy recezens. ne má

A B 2006.10.11. 17:18:09

Aki a többi Pelevint olvasta, annak szerintem unalmas. Kicsit olyan, mintha összegyűjtötte volna megint. Magában jó, de a többi mellett... Akkor már sokkal eredetibb a másik új "regénye", a Rettenet sisakja.
Ja, és Az agyag géppuska rulez!
süti beállítások módosítása