Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Nem kényszerbuzik, igaziak

2006.08.12. 15:47 gk

A filigrán Shears és a hatalmasra nőtt vörös matróna Matronic elképesztő mozgáskultúrával előadott egy orbitális kúrást, de előtte még volt egy koncert és egy nyomozás: Mi az a Scissor Sisters?


Bevezetésként ahelyett, hogy azt elemeznénk, hogy a Scissor Sisters a post-elektoclash első képviselője, megkérdeztük a szigeteseket a Hilltop és a nagyszínpad közötti útvonalon, hogy mit tudnak a péntek esti fellépőről. Többféle válasz érkezett az "égegyadta világon semmit"- től a "vagány leszbi csajokon" át a helyes megfejtésig: "New York-i buzik". Hamar behatároltuk, hogy a pesti trendsznobokat lehet eredményesebben faggatni. "Van otthon egy albumunk, de nem emlékszem a címére" - mondta egy dizájner, pedig a két éve megjelent első albumuk címe: Scissor Sisters.

"Jól néznek ki, rövid pályafutásuk alatt vicces karaktereknek öltöznek - definiálja az együttest egy cyberruhás 25 körüli csaj. - Rendőröknek, meg ilyesmi, majd nézzétek meg. Én nem vagyok fan, csak a neten néztem képeket" - teszi hozzá. Egy negyvenes programozó később már pontosabb választ ad: "Van, aki női ruhába bújik, van, aki buzisba".

Almodóvar spanyol és dagadt

"Idióta diszkózene" - mondja egy másik lány, mire nekibátorodunk, elkapunk egy számítógépbuzit, és már a számokról faggatjuk. "A Comfortably Numb az egyetlen jó számuk, a többi nem ér a közelébe. Ez Pink Floyd utánérzés - mondja a fröccsöző geek. - Ennek csomó underground remixe született azóta. De ők két éve voltak menők. Pillanatzenekar." Miközben beszélgetünk, a Sziámi szólt a nagyszínpadról, egy vagányabb csaj pedig Müller Péter Sziámira utalva hozzánk: "nevetséges, hogy a szigetlakók még mindig nem tüntetnek ezellen a majom ellen". Erről jut a srác eszébe: "A nagyszínpadon kevés olyan fellépő van, aki ne állt volna le már vagy nyolc éve. A Scissor Sisters így még kivétel."

A koncert mindjárt kezdődik, még beugrunk a nagyszínpad backstage-ébe kérdezősködni: "Az underground buzikörökből jöttek" - általánosít egy újságíró. Mint Almodóvar?, kötözködünk, mire ő: "Dehogy. Őt lenézik, mert spanyol és dagadt". "Három buzi van, és egy kívülálló" - pontosít egy fotós lány, és ő jár a legközelebb, mert ugye három homo és egy hetero tag van, és egy transzvesztita klubok konferansziéjaként színpadi gyakorlatot szerzett énekesnő. Később a fotós még azt magyarázza, hogy az együttes tagok nem kényszer és nem is álbuzik, igaziak. De itt félbeszakad a beszélgetésünk, mert beengedik a fotósokat a színpad elé.

És kezdődik a show

Mi a tizedik sorba ékelődünk be. A közönség sokkal kisebb, mint amire a zenekar európai sikere alapján számítottunk, az ugyancsak friss eresztésnek számító Franz Ferdinandon tavaly háromszor ennyien voltak. Tekintve, hogy a világ egyik legjobb diszkózenekaráról beszélünk, a mérsékelt érdeklődés mégis jól jött ki: diszkóra táncolni szellős tömegben lehet a legjobban, mert így van hely a kifinomult csípőmozdulatokra is. Legalábbis nem láttunk a Szigeten még annyi seggrázást, mint itt.

A New York-i zenekar új albuma, a Ta Dah! ősszel jelenik meg, de abból ítélve, hogy az eljátszott számok felét nem ismertük, többet is előadtak róla. Nem fedeztünk fel túl nagy különbséget az első albumhoz képest: "a 80-as évek legforróbb nyara egy buzibár toiletjében" érzés a maga - nehéz szó - imádnivaló ragyogásában ugyan megmaradt, de a megaslágereikre (Comfortably Numb, Take Your Mama Out, Music is the Victim) jellemző bombasztikus erő - leszámítva talán az Everybody Wants the Same Thinget - valahogy nem jött át.

Kizárólag esztelen ugrálással sajnos nem lehetett megúszni a koncertet. Egyrészt mert a szerencsésnél több lassú számot játszottak (és most nem a Return To Ozra gondolunk, ami elképesztően jó volt, hanem a többi ismeretlen nótára); másrészt a hangosítást is halkítás volt inkább, fülrepesztés nélkül pedig nehéz jó koncertet adni.

Az egy leszboszi pózról elnevezett zenekarnak mégis sikerült. A szentimentális rockzenéből, nyálas popzenéből, döngölős felnőttdiszkóból és nem utolsó sorban transzvesztita kabaréból összegyúrt Scissor Sisters az élő bizonyíték arra, hogy a melegeket a színpadra teremtették, és náluk senki nem ért jobban a showhoz. Míg Shears sűrű mellizomrezegtetés közben vergődött és vetkőzött (csak egy ingtől szabadult meg, de a jó vetkőzős performance sosem a levetett ruhadarabok számán múlik), addig Ana Matronic a közönséget tartotta szóval: gyakorló divatfetisisztaként több melltartót is kiszúrt a tömegből, és hosszasan dicsérte tulajdonosának jó ízlését.

Orbitális kúrás

És hogy lehet mindennek véget vetni? Természetesen egy oltári nagy kúrással, amit a filigrán Shears és a hatalmasra nőtt vörös matróna Matronic elképesztő mozgáskultúrával elő is adtak a koncert végén.

Mikor szétoszlott a tömeg, a fotós lány hozzánk lépett: "Rájöttem, hogy mi különbség az álbuzik, a kényszerbuzik és az igazi buzik között. Az álbuzik csak szopnak, a kényszerbuzik pedig esernyőt tesznek fel maguknak. Ők igaziak voltak."

A cikk másik szerzője: Tamás Bence Gáspár

6 komment

Címkék: zene pop koncert sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sn4ke 2006.08.12. 17:25:20

írtom a buzikat amíg élek de viszont nagyon jól sikerült írás. ilyet jó lenne többet látni bár így blogon ez kissé hosszúra sikeredett és így az ember a végefelé felgyorsít az olvasással. grat.

nick 2006.08.12. 18:17:29

en is utalom a buzikat, de ez nagyon fasza cikk

bllgd 2006.08.12. 21:55:42

így utólag azért felhívnám a figyelmet a gitáros fószer gyanúsan merev mozgására, tudjátok, akinek csutkáig fel volt húzva a nadrágja, sztem azért hogy ne essen ki a dobverő

nocomment 2006.08.13. 03:18:02

toleráns kis gyökerek vagytok ti ketten ott elöl. grat.

lili 2006.08.14. 10:42:29

és ha buzik??talán akkor kevésbé jók? nekem sem nagy barátaim de a koncert nagyot ütött.

scaryman 2006.09.02. 20:45:32

Erről a newyorki szemétről nem kéne áradozni.
Amúgy szeretem a buzikat.
süti beállítások módosítása