Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kőkemény pénzek és mániás depresszió

2006.08.12. 16:57 .:sz-b:.

Kedvenc helyünk idén a Zúzda színpad, mert a régi Szigetek hangulatát idézi, a háborús hadszíntérre emlékeztető, bombatölcsérekkel is ellátott nézőteret egy félig kész és egy félig leomlott ház öleli féltőn, a félbehagyott épület meg úgy nagyjából el is takarja az egészet az úton haladók kandi tekintete elől.

Itt lépett fel egymás után a Tizenhét és a Boogie Mamma, a magyar ska régi képviselői, úgyhogy egy kósza, hirtelen jött ötlettől vezéreltetve elkaptuk a két frontembert egy közös interjúra. Két alanyunk tehát Szalay Szabolcs, azaz Szasza a Tizenhétből (a felső képen a színpadon fekve látható) és Zubreczki Dávid, azaz Dá a Boogie Mammából (az alsó képen a színpad előtt, a földön fekve látható).


Mivel az interjú már azelőtt darabjaira hullott, hogy egyáltalán rendesen elkezdtük volna, elővettük a bennünk élő minimalista írót, és jegyzőkönyvszerűen közöljük a hangszalag tartalmát. Mivel az asztalnál még jópáran ültek, és a zajos felvételen legfeljebb törvényszéki szakértők tudnák beazonosítani, ki kicsoda, V-vel jelöltük a Valakit Az Asztaltól; V természetesen valójában legalább három ember, ha nem négy. A felvétel azzal kezdődik, hogy V fölolvas Dá telefonjából egy sms-t:

V: "Itt voltam, mint mindig, iszonyatosan édesek vagytok, vártam is a koncert után, mint egy igazi tinédzser rajongó, de sehol nem láttalak titeket. Évi."

Szasza: Dá, mit szólsz ehhez az egészhez?

Dá: Hát igazából nézd meg, hogy ez nem a bejövő sms-ek között van, hanem a koncert előtt írtam, mert mondtad, hogy interjú lesz.

Sz: Te írtad saját magadnak?

D: Á, nem, de most mit szólna a feleségem, hogy ilyen sms-eket kapok?

Sz: Akkor ezt ne adjátok le, jó?

Index: Milyen érzés volt a Sziget kloákájában játszani?

Sz: Én ilyen perverz kérdésekre nem válaszolok.

D: Figyelj, nekem az egész programom erről szólt. Csúcsgázsit kapunk egyébként, de erről ne beszéljünk.

Azt hittem, kedvtelésből csináljátok.

Sz: Kedvtelésből nem játszunk bazmeg, kőkemény pénzér bazmeg, ez az igazság. Én ebből élek bazmeg. Ha ez nem lenne, éhen halnék. Komolyan mondom. Elárulom neked, hogy a Tizenhéttel már kerestem háromezer forintot. Háromezret!

Ma vagy összesen?

Sz:Öt év alatt.

(Ováció az asztalnál.)

D: Visszatérve a kloákára, tényleg körülbelül úgy néz ki, mint a Rendőrakadémia 2-ben a punkok törzshelye. Egy nagy hibája van, hogy ez az egyetlen helyszín a Szigeten, ahol nincsen kocsma. Ez az ilyen antialkoholista HC-arcoknak jó, mert ők is a Zúzdában vannak, de a közönségnek ez visszatartó erő.

Sz: Az igazság az, én most elmondom: nagyon nehéz helyzetben voltunk, de helytálltunk mindannyian. És azt kivánom, mind nektek, mind a népnek, nehéz volt a döntés, hogy eljöjjünk ide, sokat vitatkoztunk.

Egy keresztkérdést szegeznék neked: miért?

Sz: Mert tudtuk, hogy itt lesz ez a félig készült ház. Te figyelj, ebből az interjúból össze tudsz hozni valamit? Beszéljünk valami értelmesről, tehát a skaélet Magyarországon egyre jobb...

D: Vedd elő a papírt, és olvasd föl, amit írtál, jó? Ez ilyen szocialista lenne, nem? Hogy felolvassa: "A skaélet Magyarországon egyre jobb..." Van egy ilyen interjú, hogy meséljen, mittudomén, Csingaléziáról. Hát igen, a csingaléz-magyar kapcsolatok egyre jobbak, gyümölcsözőbbek, meg a csingaléz diákok Magyarországon...


Gyakorlott interjúzóknak tűntök. Gyakran adtok interjút?

Sz: Nekem ez talán a harmadik.

V: Sokat adtál már Szasza, csak nem emlékszel.

Sz: Jó, akkor háromra emlékszem.

D: Adta, de nem vették. Én asszem utoljára tavaly adtam.

Ha valaki csinálna egy összeállítást a magyra skazenekarokról, szerintetek titeket megkeresnének?

D: Szerintem minket nem.

Meg vagy keseredve?

D: Nem, csak mi nem vagyunk annyira mozgalmárok, azt hiszem.

Sz: Énszerintem meg megkeresnének, mert olvastam, ami a punkról volt a Wan2-ban, és olyan zenekarokat is megkerestek, amire nem is számítottam. Szerintem beleférnénk, mert nincs annyi zenekar, hogy kitöltsön két oldalt.

D: Én azt érzem, hogy kicsit elhaladt mellettünk a színtér. De nektek is ez volt, nem? Hogy minden koncert előtt-után el kellett mondani, hogy mi az hogy ska. És közben kialakult a színtér, meg a rajongótábor, jó, persze mi is beletartozunk, már csak a korunknál fogva...

De például a Boogie Mammának vannak igazán elkötelezett rajongói, tudják, mi egy koncert koreográfiája, ilyesmi.

Sz: Előre tudják!

D: Igen, néha őket kérdezem meg, hogy mi jön most.

Szóval van Magyarországon ez a skahullám, megpróbáltatok-e ráülni?

D: Hát igen, bár hülyeség, hogy ráülni, kicsit inkább így alánkjött. Amikor mi elkezdtünk skát játszani, akkor nem volt még skaközönség.

Sz: Amit mi teremtettünk!

D: Akkor most átülnék oda, és szkanderban lejátszanám ezt a Szaszával.

Sz: Inkább legyen az, hogy dicsérjük egymást. Tehát a Boogie Mamma annyira jó, én láttam a koncertet, az énekes csávó meg, hát el voltam halva tőle.

D: Én meg akkor éreztem meg, hogy mi az a ska, amikor egyszer a Szaszát láttam a színpadon. De visszatérve: amikor én fiatal voltam, a kilencvenes évek elején, akkor a blues volt például egy underground menő műfaj, és a fesztiválokon mindenféle zenekar fellépett, volt, amelyik szinte hard rockot játszott, meg volt, ami Mississippi-delta-bluest, szóval megfértek még együtt ezek a stílusok, aztán ahogy egyre nagyobb lett a rajongótábor, egy idő után szétvált. És a skában is ugyanez van most. Lesz olyan, aki inkább a Last Minute-et vagy a Tizenhetet hallgatja, mert ő a második hullámos skát szereti, lesz, aki Kettő-Kettőre megy, mert szereti a jó szólókat, vagy akinek a szöveg fontos, meghallgatja a Boogie Mammát vagy a Malackát.

Eredetileg azzal akartam kezdeni az interjút, hogy olyan vicces srácok vagytok, mondjatok már valami vicceset! Vagy hogy: "Olyan viccesek vagytok a színpadon. Az életben is ilyen viccesek vagytok?" Szóval valami ilyesmivel. Aztán persze átfogalmaztam volna valami frappánsra.

Sz: Én az életben abszolút kiegyensúlyozott, magabiztos és komoly ember vagyok. És nem szeretem, ha odaköpnek a járdára. Dávid, mondjál valami vicceset! Szegény Dávid állandóan depressziós, és ezért nem tud válaszolni.

D: De tényleg. Én mániás-depressziós vagyok, de most komolyan.

V: A mániás depresszió azt jelenti, hogy nagyon depressziós. Ez a mániája.

Sz: Ja, ez egy hobbi.

V: Mánia!!!

Mindenki: Régi mániám...

D: ...depressziósnak lenni Amálián. Na figyelj, passzolnám a kérdést. Ez az életdolog nekem nem kenyerem. Én amúgy egy keserű csávó vagyok. Ez nem poén, most kiröhögtök, ez olyan, mint amikor a Karinthy írja, hogy mindenki kiröhögi, aztán a végén hasba lövik a fronton, és mindenki csak röhög. Ha én meghalnék a színpadon, tuti mindenki röhögne, aztán hazamennének, hogy mekkora show volt, és másnap olvasnák az Indexen, hogy "Színpadon halt meg az énekes". Egyébként nekem tényleg rossz a szívem. Föl voltam mentve tornából, gyógytornára jártam.

 

3 komment

Címkék: zene interjú ska sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krsa 2006.08.12. 17:59:42

szegény Judge Dread pont így járt. A színpadon kapott szívrohamot, de mindenki röhögött, mert azt hitték, hogy ez megint csak egy show elem...
a ska történetnek is megvannak már a maga hősi halottai :)

bllgd 2006.08.12. 21:18:49

kár hogy erről is lemaradtam, na majd jövőre a nagyszínpadon..mondjuk sziámi helyett??

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2006.08.13. 15:25:32

Én úgy tudom, hogy Szasza a Masszívba is énekel, akiknek augusztus 18-án lesz egy fergeteges koncertjük a Blue River állóhajón. A beugró egy rugó, de megéri.

masszivzenekar.hu
süti beállítások módosítása