Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kareltől Milosig

2006.07.26. 10:25 TonyCaviar

Mindig öröm, ha a zsáner átlépi saját korlátait. Annak, aki 10 évig Karel Gott szeretője volt, ma meg Milos Forman felesége, nagyon kellett volna igyekeznie, hogy ne írja meg híres emberektől hemzsegő önéletrajzát. Martina Formanová nem ellenkezett, megírta, és erőfeszítés nélkül lépte át a ’híres ember felesége megírja a pikáns sikerkönyvet’ bornírt műfajának korlátain. Ha nem is fog irodalmi díjakat kapni, az nyilvánvaló, hogy tehetséges tollforgató, Az Illatos fehérneműk hajtógatója fájdalommentes, már-már izgalmas, de mindenképp olvasmányos mutatvány. Anélkül, hogy túlzottan szájba rágná, gyorsan kialakul a kezelhetetlen, őrült vidéki csibe hiteles képe, aki képtelen elképzelni az életét a lakótelepen, és szinte bármit megragadna, hogy kijusson áporodott, unalmas életéből. Így sikerült megragadnia Karel Gottot, a cseh Elvist.

Noha távolról látszik rajta, hogy igazi törtető nőci, a prágai bohémvilágban kikupálódik, és a sok csehszlovák luxusboldogság ellenére is kialakul főhősünkben valamiféle ironikus intelligencia vagy élettapasztalat, vagy talán a vele nem rendelkezők által oly hőn áhított egyéniség, ami ízt ad ennek a könyvnek is. Van ugyanis a szövegben valami keresetlen nyilvánvalóság, egyszerűség, és valami életszag. Ózonszag, mint vihar előtt. Valami, ami Martinának félreérthetetlenül megsúgta, mit kell leírni, milyen szavakkal. Itt persze lehet, hogy valójában, a fordítót, Detre Zsuzsát dicsérjük, de sebaj.

Martina Formanová: Illatos fehérneműk hajtogatója
Fordította: V. Detre Zsuzsa
Ulpius-ház Könyvkiadó, 2006, Budapest
2680 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv beleolvastunk cseh

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása