Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Jó dolog a görény

2006.07.18. 01:22 .:sz-b:.

Winkler Róbert kollégánknak, a társállatok és nagyvárosi élővilág jó ismerőjének köszönhetjük a következő posztot, erről az ígéretes című könyvről:

Gyermekkorom egyik kedvenc olvasmánya a 21 rémes történetben megjelent Sredni Vashtar című H.H. Munro-novella volt. A kicsit magába zárkózott fiút gyökér nagynénik szivatják, egyetlen barátja egy vadászgörény, akit illegálisan tart a pajtában. Idővel valóságos pogány rítusokkal áldoz neki, verseket ír hozzá, Jézusom, még emlékszem is, „Sredni Vashtar ment előre/ a gondolatai vörösek voltak/ a fogai fehérek voltak / ellenségei kegyelemért könyörögtek / de ő megölte mind/ Sredni Vashtar, a gyönyörű.” És szerecsendiót adott neki ilyenkor, mert a görény azt szerette. A gyerek mindig a lebukástól rettegett, és egyszer gyanút is fogott a szörnyeteg néni, kiment a pajtába, megtalálta a görényt, de ekkor hirtelen egy sikoltás, tompa puffanás, és hát a görény kinyírta a mammert. Imádtam, és betegesen vágytam görényre.

Később átálltam a rozsomákra, mert az nagyobb, de ugyanolyan vicces, púpos ugrabugrával halad, mint a görény, és állítólag kölyökként felnevelve kutyahűséggel ragaszkodik a gazdájához. Aztán megismertem néhány görényt és görénytartót, de bármennyire szerettek volna ebbe a kutyahűség-irányba tendálni, kigyógyultam a görényvágyból, mert azt láttam, hogy a görény még a macskánál is emberrezisztensebb. Nyilván jó dolog a görény, de a legkevésbé sem kutyás műfaj. Sétáltatják ugyan, de mindig csak pórázon, igaz, a görényesek szeretnek együtt sétáltatni, ami biztosan jó társasági esemény, melyen, mint a Vadászgörényekből kiderül, göri néven emlegetik a görényeket, de a társaságba keveredett görkorcsolyások nyilván kikövetkeztetik a szövegkörnyezetből, miről van szó.

Praktikus tanácsok, például ha a göri ellopta a zokninkat, nagy valószínűséggel az ágy alatt lesz - hát nyilván nem a mélyhűtőben. A pattogatott kukoricát meg a sütő alá dugja. Hogyan kell görényt fürdetni, sétáltatni, fiút vegyünk vagy lányt, illetve egyet vagy kettőt.

Azt is megtudjuk, mik a sztenderd tulok beszólások a görénysétáltatáskor („Ez összecsukható?”, stb.), szobatiszta-e (igen), lesz-e klasszik görényszag, ha valami félelmetes film megy a tévében (nem jellemző). Végül, bár a szerző tenyésztő lévén maga alatt vágja a fát, de azt is leírta, hogyan kell görényt tenyészteni.

Nem egy Szürke Bagoly-féle Két kicsi hód, de szakkönyvnek teljesen rendben van. Sokkal kevesebb benne a felesleges felkiáltójel, mint az ilyesmiben lenni szokott, csupa nagybetűs kiemelést egyáltalán nem találtam, ha én lettem volna a szerkesztő, az idézőjeleket irtottam volna ki. Ha már van valakinek görénye, vagy nagyon elszánt, hogy lesz, mindenképpen ajánlom.

Nagy László: Vadászgörények a családban
Gazda Könyvkiadó
2998 Ft

2 komment

Címkék: könyv magyar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.07.18. 08:26:04

Én semmiképpen nem tömnék akár több napig ható erős hallucinogént semmibe, aminek ilyen sok és hegyes foga van, és rendszeresen simogatni akarom. Bár tagadhatatlan tény, hogy ha én vagyok az egyetlen dealer a placcon, akkor minden vevő hozzám jön, de talán lehet kevésbé durva módszerekkel is barátokat szerezni.

Gy.k.: szerecsendió

Jaspis · http://www.goreny.hu 2006.07.18. 16:10:05

Mint gyakorlott görénytartó, kifejezetten nem ajánlom ezt a könyvet. Bár látszik, hogy az írója nagyon szereti és tiszteli a saját görényeit, de sajnos nagyon kis minta alapján íródott a könyv. A legnagyobb "hiba", hogy mivel ivaros görényeket tart együtt, és azok természetes módon minden ivarzási ciklusban párosodnak, kimaradtak a leírásból olyan fontos egészségügyi problémák, mint az egyedül tartott nőstények túltüzelése, ami akár halálos kimenetelű lehet.

Szóval könyörögve kérem az érdeklődöket, hogy ne ez alapján a könyv alapján fogjanak a görénytartáshoz, akkor már inkább Dér Zoltán A vadászgörény című könyvét forgassák, vagy még inkább böngésszék a www.goreny.hu weboldalt.

Winkler Úrnak pedig ajánlom Szentesi Gyöngyi: Egy vadászgörény naplója című könyvet, ami remekül bemutatja, mit is gondolnak rólunk a görények :)
süti beállítások módosítása