Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Fantáziapanaszlakat

2006.07.14. 12:42 TonyCaviar

Ez egy naphalAz eheti könyvtermést egyértelműen az őrült címek kavalkádja jellemzi. Ha versesköteteket Csáp Géza nem is fogyaszt túlzott mennyiségben, akkor sem lehet elmenni szó nélkül a Koponyalaptantárgy szócska mellett, ami már majdnem olyan, mint a fantáziapanaszlakat, csak egy hajszálnyival több értelme van, sajnos. Ez a címe például Durst Grünberg – „a város, a metropolis, a hússá csupaszított ember” fiatal német költője most megjelent verseskötetének.

De nemcsak a műfordítók indulnak a legőrültebb címért induló versenyben, mert például Luzsica István verseskötetének az a címe, hogy Az artista estére hazamegy, és akkor még nem is beszéltünk Lászlóffy Csaba verseskötetének - A maszk mögötti ájulat - hihetetlenül mondén, nagypofájú és hatásvadász címéről. A költőről az inapló azt írja: A művelődéstörténet nem másodlagos élmény számára, hanem átélt élethelyzetek összessége.

Befutós még a prózaírók között az alföldi táj nagy leírója, Farkas Csaba, aki különleges vonzalmat érez a halak iránt, és most jött ki Naphal lámpafényben című novelláskötete. Ez a cím nem hajaz semmire, viszont hagyományteremtő is lehet, mert jól fejleszthető. Ezüstsügér neonfényben, és így tovább.

Végül ott kullognak azok a pechesek, akik valami tök érdekeset írtak, meg egy csomót dolgoztak vele, csak éppen elfelejtettek művüknek egy valamirevaló őrült címet adni, és ide is csak a futottak-még kategóriában jutottak be. A Kilenc Égben című novelláskötet címe például olyan fantáziátlan, hogy a műfajmegjelölés - kortárs mongol szépirodalmi antológia – sokkal jobban felborzolta Csáp hátán a szőrt. Az igazi Pap Jancsi – Csáp Géza volt osztálytársa – az aki csípőből lelövi a poént, és olyan címet ad a könyvének, mint Réti Balázs, hogyaszongya, A brit haditengerészet és a Mediterráneum a korabeli magyar források tükrében, de ez már történelem.

Csáp Géza mindig is utálta Pap Jancsit, és most is egzisztenciális rettegéssel a szemében pislant körbe, ha feltűnik a szerkesztőségben és bratyizós hangnemben valami dögunalmas című könyvet tol az orra alá, recenzióra. Szabadítsátok ki Csáp Gézát PJ karmai közül. Keressük a legőrültebb című könyvet, és a legőrültebb című könyv méltatóját!

2 komment

Címkék: ajánló könyv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apponyi 2006.07.18. 17:00:30

Nem értem a Kilenc égben "kritikát", miért is kell őrült címet adni egy kötetnek, ami mellesleg nem novelláskötet?
Legalább lapozgattad volna át, és akkor talán arra is rájöttél volna, hogy a Kilenc égben kifejezés mit is takar.
S hogy feláll a szőr a hátadon? Jómagam olvastam - olvasom a kötetet, én örülök, hogy nemcsak a megszokott irodalommal találkozom, hanem érdekességekkel is.

TonyCaviar 2006.07.18. 20:37:48

Dehát félreérted, a szőr felborzolódik, a recenzens tehát izgalomba jön, alig várom, hogy a kezembe kaparinthassam a könyvet!
süti beállítások módosítása