Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kiégett az agyad, haver!

2006.07.05. 11:04 TonyCaviar

Dick-sorozatunk legújabb tagjának már valahogy a címe is különös borzongással tölt el. Rosszindulatúan azonnal fordítási hibára gyanakodtunk. Miért kellene, nemhogy egy rendőrnek, de bárkinek saját könnyeit felszólítania a csordulásra. Aztán ellenőriztük az angol címet – Flow my tears, the policeman said – de továbbra sem nyugodtunk meg. Egyrészt: egy zsaru ne sírjon, pláne ne érzelmeskedjen, másrészt ez maximum egy idétlen hollywoodi dalocska egy sora lehet. Mekkorát tévedtünk!

A képi világában tökéletesen eltalált borító – a hatvanas évekből halászott motelszoba finoman hozza a Dickre jellemző játékot az idővel, ráadásul egyfajta Lynch-es tapasztalattal azt is sugallja, hogy ezeken az érzéketlenül hétköznapi helyeken vannak bezárva a tudatalatti legveszélyesebb drámái – egy halványan zavaros regényecskét rejt magába.

Főhősünk – akit valamiért végig úgy képzeltem el, mint az utálatosan nyálas Richard Gere-t – híres és gazdag tévés személyiség, amíg egy nap egy bosszúszomjas szeretője a mellére nem csap valami furcsa kocsonyás élőlényt, ami ezer csáppal azonnal a testébe csúszik, és gyakorlatilag meghal. Aztán mégis felébred – egy motelszobában – csak a felébredés utáni világban már senki nem ismeri. Na innen aztán pöröghetne a sztori, mert ez tényleg egy jól bevált, döngölős indítás, valahogy azonban Dick mester ezúttal elaprózza, meg túl sok idegesítő nőcit dob főhősünk útjába, akiket persze főhősünk mind fel is csíp, de mindegyikkel egyúttal törököt is fog, mert nem eresztik, és iszonyú sok neuraszténiát küldenek elkerülhetetlenül az olvasóra is. Aztán meg egy incesztuózus rendőrdráma lassítja a sodrást, melynek végén tényleg elcsöppen egy zsaru-könny. Ráadásul kiderül, hogy fordítói gyanakvásunk teljesen alaptalan volt, mert a Csordulj könnyem „az első absztrakt zenedarab, amit valaha írtak. John Dowland, a Második Lantkönyvben, 1600-ban.”

A regényt amúgy 1975-ben az év legjobb sci-fijének választották, ami már csak azért is szép teljesítmény, mert a megoldás kulcsa ez esetben egy bizonyos, titokzatos, ismeretlen kábítószer, ami nemhogy hallucinogén, de konkrétan megszünteti a valóságot, legalábbis azt az egyetlent, amihez hozzászoktunk, és időlegesen megnyitja az utat a milliónyi lehetséges valóság előtt, melyektől amúgy eltekintünk. De ezt úgy kell megtudnunk, hogy egy erőszakos halottkém magyarázza a fáradtan unatkozó rendőrnek, aki ezek szerint még nincs felkészülve a valóságok féktelen rétegzésére, ami Dick írói munkásságának egyik legnagyobb érdeme.

Philip K. Dick: Csordulj könnyem, mondta a rendőr
Fordította: Pék Zoltán
Agavé Kiadó, Budapest, 2006
2280 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv usa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása