Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A munka hősei

2006.06.28. 10:56 TonyCaviar

Ön mihez kezdene, ha radikálisan bevállalós természetének hála egy reggelen a londoni Victoria pályaudvaron találná magát két gyerekkel, egy feleséggel, néhány bőrönddel és párszáz fonttal a zsebében? Állásajánlat nélkül, tankönyv-ízű angol kifejezésekkel a nyelvén? 2004 májusa óta ez a reggel számos honfitársunkra rávirradt.

Mészáros Antónia a BBC riportereként egy éven át követte egy tucat uniós bevándorló sorsát Londonban, főképp lengyelekét és magyarokét. Ha valakinek illúziói lettek volna, most itt az alkalom: Az Unió nomádjai eloszlatja őket.

Például az imént felvázolt szituáció egyik leggyakoribb végkifejlete a hajléktalanság. Sokan ki sem jutottak a pályaudvarról: hónapokig a váróban alszanak. És elsősorban nem azért, mert tudatlanok, naivak, ügyetlenek – bár ez is közrejátszik a dologban – hanem azért, mert míg itthonról az angolok jó fejnek tűntek, hogy megnyitották a munkaerőpiacukat, otthon már korántsem fogadta egyértelmű lelkesedés az intézkedést. Ezért a komoly munkaerőhiánnyal küszködő országban a beáramló munkaerő elhelyezésének megszervezésére már nem jutott elegendő politikai akarat vagy szervezőkészség. Az állásközvetítők csak azokat tudják segíteni, akik jól beszélnek angolul, kiismerik magukat a helyi bürokráciában, és jól felkészültek a külföldi munkavállalásra.

Azért elvétve akad egy-két sikersztori is: voltak családok, melyek félévnyi hajléktalanság után találtak munkát és fedelet a fejük fölé. De pár év után a legsikeresebb fiatal brókerek is hazavágynak. Bár akkor meg már hazajönni nehéz. A legjobb tehát el se menni. Mindenki maradjon a fenekén. Amúgy a legtöbben pont ezt teszik. Amerikával ellentétben az Unió lakosságának alig két százaléka él szülőföldjétől távol. Nem vagyunk valami mobilak.

Mészáros Antónia: Az unió nomádjai
Népszabadság Könyvek, Budapest, 2006
2790 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv beleolvastunk szoció

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása