Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

János pap országai

2006.05.20. 18:44 TonyCaviar

Elhisszük azt az evidencia-számba menő állítást, hogy a térkép ábrázolja a világunkat? Mert ha igen, akkor ideje, hogy fellapozzuk A Térképek világtörténete című könyvet, és árnyaljuk meggyőződésünket, illetve belássuk, hogy a térkép nem más, mint világértelmezés, és a világ alakításának egyik legfontosabb eszköze. A térkép hatalom, a térkép költészet, a térkép kommunikáció. A pazar képanyaggal ellátott kiadvány a legősibb mentális-szakrális térképektől követi a térábrázolás hagyományát egészen a modern navigációs rendszerekig, és számtalan izgalmas példával, anekdotával és gyönyörű illusztrációval támasztja alá az előbbi állításokat. Mellesleg azt is megtudjuk, hogy a ragyogó színű papagájok Brazíliát jelzik, meg hogy merre volt János pap országa, meddig volt sziget Kalifornia, és hová tűnt Ausztráliából a Nagy Belső Tó.

Tudta-e, hogy a középkori térképek központjában a Szentföld állt, és a 16. századi flamand Mercator volt az első térképrajzoló, aki az északi féltekét a kép felső felére helyezte, és Európát annak is a közepére? Hogy a maorik három háborút is vívtak az angol térképészek ellen? Hogy Tibetet lezárták előlük, és csak csellel – zarándoknak öltözött indiaiak segítségével - tudták feltérképezni az országot? Hogy a negyvenes években az Arab-félsziget nomádok lakta tájain azért háborúztak össze a sivatagi hercegségek, mert az olajkoncessziókra vadászó angolok arra kényszerítették őket, hogy kijelöljék országaik határait? Mondhatnánk, hogy a modern kartográfia az európai imperializmussal és gyarmatosítással vállvetve fejlődött, de az igazság az, hogy inkább a fegyvere volt annak. A puskánál kevésbé ijesztő, ám annál hatásosabb. A fegyvertelen geodéta nyomában előbb vagy utóbb mindig megjelentek a hódító seregek.

1 komment

Címkék: könyv térkép

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikes 2006.05.24. 14:17:56

"A fegyvertelen geodéta nyomában előbb vagy utóbb mindig megjelentek a hódító seregek."
ez pont igy igaz. old shatterhand is geodeta volt. igaz, 2 puskaval.
süti beállítások módosítása