Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Lovakról másképp

2006.10.25. 13:57 TonyCaviar

Ha valaki lovakról akar könyvet írni, két kézenfekvő megközelítési mód kínálkozik számára: vagy érzelmes, kislánykönnyekre hajtó összefoglalót ír az ember leghűségesebb bajtársáról, a nemes lelkű lóról, vagy végigtekint a történelmen, és elmagyarázza, milyen szerepet játszott a ló az emberi civilizáció történetében. A kanadai Chamberlin professzor könyve már címében is – Hogyan alakította a ló civiláziónkat? - a történészi felfogás mellett tör lándzsát, mégis folyamatosan meg-megbicsaklik a hangja az érzelemtől, vagy ha nem, akkor érződik az ember és a ló évezredes barátsága láttán érzett csodálat, és elfogódottság okozta gombóc a torkában.

Gyors beleolvasás után megállapítható, hogy Chamberlin – jogosan vagy jogtalanul, nem tudom – nem bízott abban, hogy izgalmasan és koherensen elő tudja adni ezt a hosszú és szerteágazó történetet, ezért már a legelején felcsapja az érzelmi kártyát, és megszemélyesíti a lovakat - úgy beszél róluk, mintha azok is emberek lennének, pedig szerintem nem azok. És maguk is megszólalnak, beleszólnak a sztoriba, de nyilván nem tanúként, maximum fikcionális tanúként. És igen gyorsan afféle regényes, érzelmes, ide-oda ugráló iromány kerekedik abból a szövegből, ami amúgy folyamatosan visszatér az évszámok mankóihoz. 35 ezer évvel ezelőtt, 15 ezer évvel ezelőtt stb.

Amúgy nem kétlem, hogy végül elmondja az ember és a ló történetét – már ha elhisszük, hogy ez a történet író nélkül is létezik –, csak bírjuk végigkövetni. Az még hagyján, hogy ugrál a kép, mert gyorsan váltogatja a nézőpontokat, a témákat, az idézeteket, a történelmi és a mesés sztorikat, de egy idő után úgy érezzük magunkat, hogy ez a pofa nemcsak többet tud nálunk, de jobban is szereti a lovakat nálunk. Ráadásul pökhendi ábrázattal szívja a büdös szivarját ódon kanadai kastélyában, a lába előtt a kandallóban óriásfenyőrönkök pattognak. És a lovaknál is jobban szereti magát, meg az okosságot.

Ez még nem is lenne baj, de a könyv kivitele egyáltalán nem támasztja alá ezt a fajta felvágást, mert nem tudom, mi van ma a nyomdákkal, de ez nem az első könyv, amire úgy vannak rányomtatva a betűk, hogy ha véletlenül erősebben fog rá az ember – mondjuk elbóbiskol és a könyv ki akar csúszni a kezéből – elkenődik a tinta, és nagy sötét foltokat húz. Szintén idegesítő, hogy a szöveg tele van dőlt betűvel szedett szavakkal, ez az angolban nagy divat, de magyarul tök butaság – olyan szavakat döntenek be, mint kegyetlenül, tanul, rajong, pontosan, halál – szóval ez olyan, mintha a szöveg idétlenül kivicsorogna a könyvből és felhívná az olvasó figyelmét az éppen kifejezendő gondolat keménységére vagy megrázó voltára. De mégiscsak a legszarabbak az illusztrációk, hisz a lóról fantasztikus képeket lehet bevágni, nagyszerű reprodukciók sorát lehet közölni, itt mégis csak negyedoldalas, rossz minőségű, szemcsés fekete-fehér képeket kapunk, jobb lett volna a semmi, azaz a szöveg, ami amúgy szépen van kitalálva.

J. Edward Chamberlin: A ló
Fordította: Kállai Tibor
Partvonal Kiadó, Budapest, 2006
2990 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv beleolvastunk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása