Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Őrült sógor mutatja a gyíkot

2006.07.24. 10:34 TonyCaviar

Carlos Castaneda óta az amerikai indiánok lelki világa mindenkit érdekel, és nem csak a testen kívüli élményeik, hanem az az állapotuk is, amikor még nem léteztünk a számukra. Amikor még az amerikai kontinens maga volt a koherens, befejezett világ, sok fenyővel, sok bivallyal és helyes kojotistenekkel. Ebbe a ha nem is Kolumbusz előtti, de mindenképp az aranykor visszfényét árasztó mesevilágba vezet be a Csinos Pajzs, melynek címszereplője egy öreg néni – a varjú indiánok orvosságos asszonya, népének dédanyja, aki sok mindent megélt, és még nyolcvan évesen is központi szereplője a családi életnek. Frank B. Linderman, a szerző, akit bőrmellényben és cowboykalapban kell elképzelni, a harmincas években egy kandalló mellett faggatta az öreg hölgyet, akit interjú közben folyamatosan tarhált az unokasereg.

A néni pedig el-elkalandozva válaszolgat; néha álmosan, néha csillogó szemmel, de azért végig kötöget, és miközben sok izgalmas, kegyetlen történetet elmesél, alapvetően sztorizó nagymama marad. Igaz, maga az indián nyelvhasználat is egy csomó izgalmat rejt. A Csinos Pajzs például merész névadásnak tűnik, mégis kismiska ahhoz képest, hogy gyerekkori barátját Mutatja a gyíkotnak hívták, három nagyanyját pedig Éjszaka Ölnek, Őrült Sógornőnek és Baltával Ütnek.

A Csinos pajzs amúgy tisztességes kiadvány, csinos borítóval - ami  a Varjú törzs hivatalos címerét elnézve (baloldalt) még autentikusnak is tűnik - és rengeteg részletes lábjegyzettel, magyarázattal, az indiánok szokásait, használatai tárgyait illetőleg. Az Indián meséknél kicsit földhözragadtabb, és realistább, de az indiánok világa tényleg van olyan jó téma, hogy még a realizmus se tudja elrontani.

 

Frank B. Linderman: Csinos Pajzs
Fordította: Geréby Zsófi
Tericum Kiadó, Budapest, 2006
2170 Ft

1 komment

Címkék: könyv indián usa beleolvastunk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buda 2006.08.10. 23:40:21

Nem muszály mindent kommentálni Kaviár Tóni ,az viszont biztos ,hogy a realizmus téged már rég "lerontott " . fuckin stupid dogziz
süti beállítások módosítása