Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Politikai panoptikum

2007.02.01. 13:03 TonyCaviar

Sosem hittem az olyan könyvekben, melyek a műveltségszilánkokat statikus rendben pakolgatják egymás mellé, mintegy segítő kezet nyújtva a későn művelődőknek, vagy a gyűjtőszenvedély kínozta intelligens érdeklődőknek. Mint például a közmondás, vagy bölcsesség-gyűjteményekben, a legjobb gitárszólók válogatásban, a legszebb szerelmes versek antológiában. A XX. Század nagy beszédei című kötet, ha ilyennek tűnik is, nem ilyen. Nem tudom pontosan, mi menti meg attól, hogy a fenti példákhoz hasonló hiábavaló gyűjteménnyé váljon, de az biztos, hogy ezek a beszédek nem statikus, befejezett, érdektelen vagy hatástalan szövegek, hiszen az orátorok nagy részét ismerjük, de nem is annyira a személyüket, mint inkább érveiket, hanghordozásukat, és nem utolsósorban beszédeik következményeit, vagy épp azok hiányát.

Ebben a viaszfigurákkal teli panoptikumban éljük mindennapjainkat, a Rooseveltet és a Churchillt tiszteljük, a Sztálint és a Hitlert megvetjük, vagy elvetjük, de mindenképp ők jelölik ki politikai gondolkodásunk határköveit. És, ha valaki legyinteni próbálna, hogy a nagy beszédek korszaka lejárt, akkor arra hívnám fel a figyelmét, hogy csak az elmúlt húsz év nem túl dicsőséges magyar politikai élete is olyan beszédeket termelt ki, melyek minden joggal bekerülhettek volna a kötetbe. Gondoljunk csak Kádár tragikus, zavarodott búcsúbeszédére a patrlamentben, vagy Orbán Viktor rendszerváltó szónoklatára Nagy Imre újratemetésén, és nem utolsó sorban Gyurcsi-murcsi öszödi beszédére.

A XX. Század nagy beszédei
Fordították: sokan
Agave Könyvek, Budapest, 2006
2980 Ft


1 komment

Címkék: könyv történelem beleolvastunk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napiframe · http://napiframe.blogspot.com 2007.02.01. 22:18:56

Bill Clinton miért van kétszer a borítón nevek között?

Amúgy, tényleg érdekes lehet egy ilyen gyűjtemény, bár az igaz, hogy egy kicsit olcsó trükk, de hát van rá kereslet!
süti beállítások módosítása