Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Add a szerveidet!

2007.01.18. 10:15 TonyCaviar

Elek napok óta lógatja az orrát, bánatosan sóhajtozik, hozzá sem nyúl az ételhez. Egy nagyon szomorú könyvet olvas, azért szomorú.

Nem is vagyok szomorú, inkább dühös. Merthogy az Ishiguro, az a rohadék. Nem tudom, mért kell ilyen borzalmas könyvet írni, ahol született szervdonorok a főszereplők, akiket csak azért klónoznak, aztán nevelnek fel egy elegáns nevelőintézetben, hogy aztán, ha eljön az ideje, egymás után kioperálják a létfontosságú szerveiket, és végül kipurcanjanak. Nem tudom, mért kell, hogy az egyik ilyen donor legyen az elbeszélő, és két másik donor a másik két főszereplő, és mért kell nekik szeretniük egymást meg keresztül-kasul egymásba szerelmesedniük, meg ezerrel kavarni a szart, ha aztán így is, úgy is az lesz a sorsuk, mint a többi donornak; hogy miért kell szinte kérdés nélkül alávetniük magukat ennek az egész borzalomnak, egyedül abban reménykedve – persze hiába –, hogy akinek papírja van róla, hogy valóban szerelmes, az kaphat néhány év haladékot. Nem értem, miért nem tiltakozik senki, miért nem mondja senki, hogy kapjátok be és kapjatok el, ha tudtok, hogy miért nem fognak össze és lázadnak fel a donorok (akkor a regénynek legalább az lehetne a címe, hogy Klónok lázadása 2., nem ez a nyálas „Ne engedj el…”), hogy legalább megpróbálják elsöpörni ezt a gusztustalan, arctalan rendszert. Azért, mert ahol zsarnokság van, ott satöbbi? Vagy azért, amiért mi sem megyünk ki az utcára, hogy követeljük a halál intézményének eltörlését vagy legalább azt, hogy a szenvedést tiltsák be? Hát, azért.

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el
Fordította: Kada Júlia
Palatinus Kiadó, Budapest, 2006
2690 Ft

1 komment

Címkék: könyv brit irodalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.01.22. 05:10:09

Alternatív, lázadós "megnyerésnek", happy endnek ajánlom mellé desszertként Michael Bay: The Island című bukott filmjét (mondjuk annyira szerintem nem volt rossz akció-sci-fi, mint amennyire lehúzta mindenki). Ugyanez a téma, ugyanabban az évben jött ki, talán az írót pont a film több éves készüléséről kitolt interjúk és egyebek inspirálták. Persze valószínűleg írtak ilyen donortenyésztős sztorikat régebben is Philip K. Dick-féle fazonok. :)
süti beállítások módosítása