Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Okosság a nyolcvanas évekből

2007.01.16. 14:43 TonyCaviar

Ki ne emlékezne a nyolcvanas évek legkoolabb oxfordi egyetemi tanárára – a vagány entellektüel díszpéldányára – a homokszín zakóban, kordbársony nadrágban és barna ingben feszítő, elképesztően magas homlokú James Burke-re, aki Kapcsolatok című tudományos ismeretterjesztő sorozatában szentföldi lovagvárak romjairól, lágyan hullámzó gyeppel benőtt középkori csatamezőkön, vagy rekonstruált fregattok fedélzetéről osztotta az észt. És mindig olyanokat mondott, hogy „…ám ez az apró fémtárgy egy évszázad alatt fenekestől felforgatta a nyugati ember életét”, vagy „ezzel XY olyan tudományos időzített bombát állított elő, mely évekkel később felfoghatatlan erővel fog felrobbanni”. És ilyenkor hatásvadász csend volt, képváltás és valami egészen meglepő dolog következett.

A képernyő előtt tizen-kevés éves koromban rendesen borzongtam ilyenkor, és éreztem a középkor nyers ammóniabűzét, meg a pestist túlélők kitörő életörömét. Most itt van előttem a könyv, és sehol a borzongás, pedig a szöveg szépen visszaadja a sorozat gondolatmenetét, csak épp talán néhány helyen idejétmúlt lett azóta. Nem is mindig mondanivalójában, sokszor inkább hozzáállásában.

Burke úgy fogja fel a nyugati kultúra fejlődését, mint egymáshoz kapcsolódó találmányok hosszú láncolatát – innen a cím. Gondolatmenetének eredetisége abban áll, hogy az egészen nyilvánvaló pénz, puskapor, nyomtatás, elektromosság szintű találmányokon túl olyasmiknek tulajdonít hatalmas jelentőséget, melyekre az átlagolvasó sosem gondolna, mint például a kengyel, melyekből aztán meglepő következtetéseket von le, és végül eljut egy az élet teljesen más terén fellépő újdonsághoz. Ilyen szép gondolat például, hogy a modern szerelem és az osztálytársadalom egyaránt a kémény nevű találmány következménye. Egyrészt lehetett meztelenkedni a hálószobában – jobban be lehetett fűteni, és nem aludt mindenki az egyetlen fűthető helyiségben – másrészt külön szobák alakulhattak ki, külön lakrészek és a gazdagok elkezdtek különköltözni a szegényektől.

A meglepő és szórakoztató következtetéseket azonban jórészt banális információk támasztják alá és gyakran banális – noha gazdag - képanyag – ez persze nem von le a könyv értékéből, inkább csak lejjebb viszi az ideális olvasó életkorát. Az viszont kicsit bosszantó, amikor oldalakon keresztül igyekszik szájba rágni olyan gondolatmeneteket, melyek ma már mindenki számára közhelynek számítanak, mint például a modern ember technikafüggőségét, vagy az atomenergiában rejlő lehetőségeket és veszélyeket.

James Burke: Kapcsolatok
Fordította: Nagy Erika, Varga Ferenc, Kökéndy Zoltán
Alexandra Kiadó, 2006, Pécs
5999 Ft

3 komment

Címkék: könyv brit történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2007.01.16. 14:53:27

"szép gondolat például, hogy a modern szerelem és az osztálytársadalom egyaránt a kémény nevű találmány következménye."

Fúú, ez érdekes... van erről a találmányról valami technikai leírás?

:))))

Hasonló könyv (nekem nagyon tetszett): Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák.

toroB 2007.01.16. 17:44:46

nekem van ettől a fószertől egy másik könyvem, billiárd effektus, ez a címe, de amúgy dettó.

Bandi · http://masszafilm.uw.hu 2007.01.23. 11:41:30

Feszítsetek meg, de nekem még mindig bejönnek a könyvei:)
süti beállítások módosítása