Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Dilibolygó

2007.01.04. 15:40 TonyCaviar

Régóta ott figyelt az utolsó PKDick, az Alfa Hold Klánjai a polcon, és arra várt, hogy elérkezzünk az év legsötétebb napjához – ami már egészen rövid, mondjuk két és fél óra világosság, mint Izlandon, de akkor is fel kell gyújtani a lámpát –, meg arra, hogy végre úgy lelassuljon az idő, annyira elapadjanak a személyemet illető várakozások – azaz mindenki hagyjon békén –, hogy egy egész napot tölthessek az ágyban félhomályban, jutalomból lassan olvasgatva a jelenleg utolsóként hozzáférhető Dicket. Persze ez a pillanat nem érkezett el se karácsony előtt, se azután, se szilveszterkor, se azután, úgyhogy ősi, értsd: gyermekkori megoldáshoz folyamodtam – betegségbe menekültem. Láz, takony – ágyban fekvés.

Így, lázasan, arra jöttem rá, hogy Dicknek két dolog kell egy jó kis regény megírásához: egy hülye név, és valami közmondásosan egyszerű vulgárfilozófiai alapigazság, amit alaposan körüljárhat és megcincálhat. Esetünkben a hülye név Chuck Rittersdorfé, az alapigazság meg az, hogy a bolondság relatív, illetve, hogy mindannyian pszichológiai esetek vagyunk. Az elmebetegek valójában bizonyos értelemben normálisak, és a normálisaknak is megvan a maguk kórképe. Vagy valami ilyesmi. Biztos van erre jó közmondás, csak nem jut eszembe.

Dick Jó kedvében lehetett, amikor az Alfa Hold Klánjait írta. Itt az elmebetegség korántsem olyan riasztó árny, mint máshol az életműben, inkább komikus világmagyarázat. Az Alfa holdon régen egy hatalmas ideggyógyintézet működött, de az ápoltak fellázadtak, megsemmisítették a kórházat, kórisméjük alapján hét klánba tömörültek és hét várost alapítottak. A parák (paranoiások) fővárosa Adolfville, a legnagyobb fasiszta diktátor után, a manusoké (mániások) Da Vinci Heights, a depiseké a Cotton Mather Estates (Mather puritán lelkész volt, a salemi boszorkányperek egyik főszereplője, de hogy depressziós volt-e, azt nem tudom), a hebéké (hebefréniások – visszamaradottak) Gandhitown, és így tovább.

Ebbe a „bolond” világba csöppen bele egy terrai házaspár, Chuck és Mary Rittersdorf. Mary válni akar, csak hogy megnyomorítsa pénz- és ambícióhiányban szenvedő férjét, aki miután az öngyilkosság gondolatát elvetette, a felesége meggyilkolásán kezd munkálkodni. Közben persze mindenféle történik, de a lényeg az, hogy kiderül, a feleség a depisek közé való, a férjnek viszont – és ez még abszurdabb – semmiféle idegbaja nincsen. A Terrára mégsem mehet vissza, ezért megalapítja a normák városát, Thomas Jeffersonburgot, és visszahódítja a feleségét, akivel aztán boldogan élnek, amíg meg nem halnak, egy kis csoport ganümédeszi telepata nyálkagomba társaságában.

Philip K. Dick: Az Alfa hold klánjai
Fordította: Pék Zoltán
Agave Könyvek, Budapest, 2006
2280 Ft


7 komment

Címkék: könyv sci-fi usa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Té, mint Tamás 2007.01.04. 17:42:39

Nekem tetszett. Csak jönne már ki a "Már megint a felfedezők"!

bate · http://bateman.hu 2007.01.05. 15:23:54

nagy taps az Agave Könyveknek a folyamatos megjelenésekért és a remek kivitelért!

Zampano 2007.01.06. 15:01:15

Dicket nem lehet eleget méltatni.Én most az ember a fellegvárbant olvasom.rendkívül nyomasztó az atmoszféra-a story szerint a nácik nyerték a világháborút.a cselekmény elég sok szálon folyik ,úgyhogy
kiváncsi vagyok mi lesz a vége.
A felfedezők milyen?

Té, mint Tamás 2007.01.06. 17:39:21

A Már megint a felfedezők lesz az következő Agavés Dick-kiadás, egy újabb novelláskötet. A bökkenő csak az, hogy kb. két hónapja van "hamarosan" státuszban, úgyhogy nem kicsit kell még várni.

isolde 2007.01.07. 11:32:53

Nem kötekedni akarok, de a hebefrénia nem visszamaradottat jelent, hanem a skizofrénia egy fiatal korban kezdődő formáját.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.01.14. 12:17:29

Mondjuk ez ippeg nem a legerősebb munka a mestertől.

bate · http://bateman.hu 2007.02.05. 06:31:34

Jonathan: olyan sokat mégsem kellett várni, mert nekem már meg is van...
süti beállítások módosítása