Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Metál, csajok satöbbi

2006.12.29. 22:52 UP

Nem figyelek, vagy mit tudom én, rosszul értek valamit, tehát mégis lehetséges volna, hogy a Superbutt zenekar énekese, Vörös András a XXI. század magyar férfi szexszimbóluma?

Annyi csaj magyar metál- (hc-, punk-) zenekar koncertjén még nem volt, mint amennyi a hajón, a Superbutt vezette Budapest Rock'n'Roll utókarácsonyán csütörtök este. (Vegyük figyelembe az arányokat, persze. Tehát mondjuk inkább úgy, hogy hasonlóan jó ivararányú metálkoncert nem volt még.) Középosztálybeli, koncertre öltözött (gondosan fodrászolt, tépett hajak, szöges öv a csipőnadrágon, metálos karkötők, zenekaros topok) csajok, 15 és 25 között jórészt, de a derékhad nyilván gimiből. Vajon mitől jött divatba a súlyos gitárzene a budai középiskolákban? Fogalmam (metálosabban: fingom) sincsen, de ami a Budapest Rock'n'Roll körül van, azt én simán élő közegnek (rockújságírosabban: szcénának) merném nevezni.

Vannak fiatal zenekarok, van bennük lendület, erő, elképzelés, vannak koncertek, évente több tucat itthon, és külföldön is, és ami a legfontosabb: van közönség. Csütörtökön megtelt a hajó, kábé hétszázötven ember gyűlt össze, hogy meghallgasson négy magyar (Superbutt, Watch My Dying, Bridge To Solace, Chief Rebel Angel) és egy tök ismeretlen francia (S-Core) underground vagy kvázi-underground zenekart. Ezt hívjuk, kérem, élő közegnek.

A BPRNR valószínűleg éppen azért a legéletrevalóbb magyar rockkezdeményezés, mert nem akar, sőt nem hajlandó magyaros lenni. Nemzetközi standardokhoz próbál inkább igazodni, hogy gazdaságihetilaposan fogalmazzunk, mert hogy a rock and roll nemzetközi nyelv, nemzetközi ipar, nemzetközi közeg (szcéna).

Amíg a magyar zenekarok nagyobbik része és a velük szövetséges rocksajtó szánalmas picsogással tölti az idejét, hogy jaj, így nincs koncertlehetőség, jaj, úgy nem kell a közönségnek az "igényes rockzene", jaj, régen sokkal jobb volt minden, jaj, de kéne egy kis állami támogatás a valódi értékeknek, jaj, mindent megöl a playback meg a teknó, meg a lakodalmas, meg a valsóságsó vagy a multinacionális karvalytőke, és sorolhatnánk reggelig az ostobábbnál ostobább kliséket, amelyeket kétségtelenül szellemesen és elképesztően gazdagon variálnak, és évről évre röhejesebb nyugdíjasfesztiválokon temeti magát a sosemvolt magyar rock, meg és meglengetve en plusz egyedszerre is a "Rock örök és elpusztíthatatlan" feliratú zászlót, bár mindenki tudja már régen, hogy nem a rockra, hanem magukra gondolnak, illetve reménykednek, a közönséghez rimánkodnak, hogy ugye, mi nem pusztulunk el. Közben már elpusztultak régen.

(Nincs megrázóbb annál, mint látni, hallani nap mint nap, amikor egy-egy hatvan felé ballagó rocksztár épp azokkal a primitív hülyeségekkel szólja le a mai fiatalokat – istenem, már magának a szintagmának megvan az utánozhatatlanul bornírt jelentésárnyalata –, amikkel őt ugatták le annak idején a munkásőrből tenyésztett hivatalos kultúrházmesterek: ez már nem zene, itt csak a drog meg az őrjöngés, és különben is milyen a hajuk!, hogy öltözködnek!, huligánok!)

Szóval ebből a rendkívül inspiráló, kreatív szellemi környezetből lépett ki a BPRNR mozgalom vagy micsoda, zenekarhalmaz: teremtettek maguknak koncertlehetőséget, megtanultak rendesen angolul, és inkább piciben, apró helyeken játszanak nyugaton is kevés pénzért, de játszanak, mintsem itthon siránkoznának; nem állnak sorban a nagy kiadóknál, minek, amikor itt az internet, webszájtokat készítenek, pakolnak föl a MySpace-re mindent, kapcsolatokat építenek, bekapcsolódnak saját szubkultúrájuk nemzetközi információáramába. Működnek.

Például összehoznak simán hétszázötven embert egy december végi koncertre, és hétszázötven harmada csaj. Jó csaj. És a jó csajok mozgására mindig érdemes figyelni a rock and rollban.

***

(Egyébként a Superbutt egészen súlyos és kivételesen erős zajtömb. A Bridge to Solace energiái kimeríthetetlenek, brutális és virtuóz is tud lenni, bár a hajón a lényegből, a trúmetálos gitármelódiákból nem sokat hallottunk. A Chief Rebel Angel a legizgalmasabb magyar metálkoncepció jelenleg, de még mintha nem tudnák jól eljátszani: Entombed meets Gluecifer; Pándi dobos pedig zseni, ebben biztos vagyok.)

44 komment

Címkék: zene magyar metál koncert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tuff 2006.12.29. 23:39:59

Pundy dobos zseni!

Balfake 2006.12.30. 00:57:37

Há' nemtom, Superbuttot utoljára 4 éve láttam a Pecsában Henry Rollins előzenekaraként, ott nem volt nőtúltengés. A lényegre figyelek.

Alhazred 2006.12.30. 01:14:04

Egyedül a CRA-t nem láttam az utóbbi időban, a másik három magyar csapat üt-vág élőben, ahogy kell.

seabeast 2006.12.30. 01:18:55

nem tudom miért eredmény, hogy 17 éves csőgatyás csajokkal van tele egy metal koncerten a küzdőtér.ráadásul ezek a lányok magasról szarnak a fejedre ha nem 14.000 forintos vans pulcsiban vagy.
meg nekem ez az egész itthoni hc "szcéna" egy annyira egy álszent szarnak tűnik hogy az hihetetlen,noha pl Vörös Andrásékat vagy a BST-t szeretem meg becsülöm.

UP · http://index.hu 2006.12.30. 01:31:19

seabeast: nem feltétlenül eredmény, hogy sok a csaj, csak érdekes. az eredmény az, hogy vannak emberek, sokan. a csajok csak hozzáadott érték. hogy szarnak-e a fejemre, az nem nagyon érdekel, mert hogy én is szarok az övékre abban az értelemben, ahogyan te használod itt a kifejezést, ti. én konkrétan a saját fiammal voltam a koncerten, és csajozni nem csak ezért nem jut már eszembe. de ha csajoznék se hc-koncertre járnék csajozni, bár az, hogy erre elvben már adott a lehetőség, mindenképp újdonság nekem.
a hc pedig szinte per definitionem álszent. elég, ha csak rollinsra gondolok.

Majsz 2006.12.30. 02:15:07

hát nemtudom, nekem elegem van már Vörös Andrisból, atom beképzelt egy arc, amolyan, "it's hard to be famous" típus. Voltam eddig 3 koncertjükön és mindig ugyanazt a bulit nyomták le. lehet velem van a baj, és én várok többet. amúgy meg egyetértek seabeastel.

archer 2006.12.30. 02:32:13

az a baj a nagyszerű BPRNR-el, hogy aki nem lép be, az megfolytják. megtehetik, mert meg tudják tenni és akkor miért ne? mi van pl. a Flatline-nal? nem hallottatok róluk? nem véletlen. egyszer összevesztek Vörös Andrással...
UP nem legyünk hipokriták azért csak valamiért érdekes, hogy sok a csaj...:) egyszerűen azért, mert jó látni sok csajt. amúgy elsőre nincs különbség rockercsaj, meg plázapicsa között, mert mind2 trendi akar lenni, csak nem ugyanúgy, nem uyganazoknak. tizenévesek. majd kinövik... addig hadd fájdítsák a férfiember szívét.

Merras · http://miyazakijun.hu 2006.12.30. 03:03:50

Te figyi UP, jártál Te már Nightwish-koncerten? :)

A fiatal, zömmel gimis korú "Tarja! Tarja!" sikongatásról megismerhető csajok aránya valami elképesztő méretű volt mindig is, a hardcore NW-fanok kifejezetten idegesek voltak miatta állandó jelleggel. :D

Idomszerész 2006.12.30. 03:24:21

a hc tényleg nem az őszinteségtől csattan ki mostanság; elég sok hányingert keltő velejárója van, az biztos. iszonyat divatorientált az egész, mindenki marhára menő tud így lenni, mert jól fut a dolog. ha kizárólag erről szól az egész, az baj. csajok meg baromi jó, hogy vannak, csak éppen kár ha csak a vans pulcsikra ugranak.
a metal underground életereje viszont abszolút üdvözlendő. jó látni, hogy ennyire horzsolnak élőben, és ilyen jól frissítik a közeget.
az meg nem hinném, hogy a BPRNR megfolytaná a többi zenekart, bár kétség kívül ez a legsikeresebb kezdeményezés. tudtommal a tegnap kezdő Watch My Dying sem tagja a kollektívának, illetve emlékszem én BPRNR-es kötődésű Korog koncertre is, bár lehet, hogy rosszul.
érdemes viszont odafigyelni kevésbé szem előtt lévő produkciókra is, a tényleg veszettül doboló Pándi Balázs által futtatott Fucktothemusic például nem akármilyen zenei különlegességeket szokott ideszervezni, gondolok itt akár a novemberi Bohren & der Club of Gore-ra, akár a többi brigádra.

Sanya 2006.12.30. 06:43:16

Nem hiszem, hogy fogsz még hallani Nightwish koncerten ilyet mégegyszer...:)
Amúgy meg hülyeség az, hogy most már harmada nő...eddig is simán volt ennyi csak aki elmegy rockkoncertre az akko' má' sörözik meg pogózik...pedig istenem milyen szép rokkerlányok vannak...;)

Daem00n 2006.12.30. 10:01:19

visszatekintve a közelmúltra, mindig is voltak(voltunk) csajok, nem kevés az efféle koncerteken, csak persze nem műfodrászolva, megkreálva; és apa/báty L-XL-es ingébe, pulcsijába burkolózva - ergo soxor észrevétetlen.
És igenis volt magyar rock!

Dr. Stein (törölt) 2006.12.30. 10:17:21

Szálljon a fejemre metalújságírók átka, de szerintem fogalmad sincs miről beszélsz, vagy nem ugyanazokra a koncertekre járunk...
Állami támogatás? Halott metal? Csak néhány név, melyre nem az általad felvázolt közönség jár, és sikeresek: Fekete sereg, Demonlord, Ossian (+a generációhoz tartozó 8-10 banda), Panzerfaust, a nemzetiek - bár ők nem igazán metalt nyomnak, Tribute: Iron Maidnem, Alcoholica. Szerintem olvass el egy Metal Hammert.

Nem kötözködni akartam, de kit érdekel, hogy milyen a közönség... Igaz rock, hehe, menj vissza Paraki Attilához, ő is azt nyomta.

Balfake 2006.12.30. 10:31:11

UP: Szegény Rollins mitől álszent? Hogy még mindig nem lett öngyilkos, inkább hat, alkot, gyarapít?

seabeast 2006.12.30. 10:43:50

UP:én nem vagyok egy hc vagy milyen arc, csak beleszagoltam ebbe az egészbe és annyi jött le, hogy egymásnak öltözködő tinik parádéznak mindenhol,a zene meg unalmas.de mindegy,UFF!

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2006.12.30. 11:34:41

aszittem elég a vans cipő is. basszameg! hát ezér nem...

kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2006.12.30. 12:29:11

A BPRNR a legfaszább dolog ami az utóbbi időkben történt itthon. Jó bandák, olcsó cd-k és itt van még az IstenHátaMögött Subscribe meg egy valag jó banda. Az új Blind Myself meg kibaszott jó lett.
Amúgy állítólag Subscribe koncertek is tele van visongató tinikkel.

posthume-t. (törölt) · http://www.posthume.freeblog.hu 2006.12.30. 13:12:02

Bár a nyelvhasználat konvenciófüggő, a jelenlegi konvenció úgy tudom még megfojt, így, pontos j-vel. Szerintem ezek a csapatok bár alapvetően jók, de UP-nek nincs igaza az állami támogatás kikerülését illetően, hiszen pont a bprnr vezetői állnak a pankkk program egyes pozícióiban. A közönség létezésének legegyszerűbb mérőszáma pedig valóban az, hogy ott van, és fizet, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének pozőrök vagy hogy egyáltalán a zene miatt mennének. Valószínűleg minden stílus és minden közönség nagy százalékban sodródókből áll. A hc is ezért - és pont nem per definitionem:) - jelenik meg álszentként sokszor.

BonsaiCat 2006.12.30. 13:34:48

>nem állnak sorban a nagy kiadóknál

A Superbutt a Warnernél van.

rizla 2006.12.30. 14:22:13

a BPRNR tényleg nem magyaros, kizárólag egyetlen vonatkozásban az: a zenében. egy jó, pár közepes, és több szar banda van benne a dologban, akik külföldön soha nem érnek majd szart sem, hiába zenélnek jól. sütnivaló is kéne, meg isteni szikra.
amíg nálunk egy insane lehet a modern metal csúcsa, addig csak siránkozni lehet, lássuk be.

buster blues 2006.12.30. 14:38:41

szerintem senki nem gondolja, hogy az Insane a modern metál csúcsa. Szépen megimidzselték a fiúkat, van egy közepesen unalmas zenéjük, ennyi.

Számomra viszont inkább az a BPRNR érdeme, hogy olyan külföldi zenekarokat hoznak el, akiket egyébként nehezen nézhetnék meg. Aztán, hogy BPRBR Chicks, meg satöbbi... ezzel foglalkozzon aki akar.

Merras · http://miyazakijun.hu 2006.12.30. 16:06:43

Sanya: azért én bízom benne, hogy csak sikerült találni egy Tarja-kaliberű énekesnőt a Nightwishre, akkor meg utána legfeljebb nem "Tarja! Tarja" visongás lesz, hanem más... mondjuk "Hurka! Hurka!" :D

mazsola 2006.12.30. 22:42:22

köszönöm, végre valaki megmondta!

a környezetem tele van ilyen siránkozós idiótákkal - kapaszkodj, fiatalokkal is! -, és már unom hallgatni.

mofo 2006.12.31. 00:07:01

vörös andrás mint szekszszimbólum? ne nevettessetek már... mióta sexy dolog európa legfantáziátlanabb system of a down kópiájának a frontemberének lenni?
támogatásért meg tényleg nem állnak sorba, mert ha te vagy a pék, te se állsz a sor végére hogy kenyeret vegyél magadtól...

kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2006.12.31. 12:45:14

Rizla:"egy jó, pár közepes, és több szar banda van benne a dologban, akik külföldön soha nem érnek majd szart sem, hiába zenélnek jól. sütnivaló is kéne, meg isteni szikra.
amíg nálunk egy insane lehet a modern metal csúcsa, addig csak siránkozni lehet, lássuk be."

Talán ha nem csak az Insane-t hallotad volna akkor nem beszélnél hülyeségeket.Abban igazad van hogy külföldön szart se érnek , de ettől függetlenül a Subscribe,IHM,WMD világszínvonalú zenéket csinálnak.Az isteni szikra nagyon is ott van bennük,csak ezek olyan zenék amik nem hatnak elsőre,de aki tudja az tudja aki meg nem az nem.Meg ott a Korog meg a Blind is ... mégis kikre gondoltál mint közepes és szar banda ?

Zampano 2006.12.31. 14:49:30

Rollins vajon mitől álszent?én úgy látom hogy kevés arc van, aki ennyire következetes abban amit csinál. ő nem adja el magát a zsebpénzért vállalhatatlan dolgokba.nem úgy mint Up aki abban a borzasztó
Dalnokok ligájában parolázott a leggyagyibb emberekkel...

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2006.12.31. 15:02:00

hát azér a small soldiers soundtrackje elég nagy melléfogás volt, valljuk be. egyébiránt szinészi kvalitását többre értékelem, mint zenei munkásságát. például a hajszában feledhetetlen volt, a johny mnemonickot meg nem tudom mér húzza le a sajtó.

mofo 2006.12.31. 16:39:11

ufonauta: az általad felsorolt bprnr-es zenekarok közül egyedül az ihm az amelyik értékelhető... nem szeretnék hasraesni olyan zenekarok előtt, akik egy az egyben lenyúlnak külföldi zenekarokat, meg akik video-n nézik vissza a koncerteket hogy a mozgásokat kielemezzék meg az alapján válogatnak tagokat, hogy ki néz ki jól a színpadon... a blind a product óta egy kalap szar.

Zampano 2006.12.31. 17:07:22

mofo:egyetértek.múltkor halgattuk a watch my dying új albumát(azt amit a meshuggah stúdiójában kevertek) és
szám közben bejött egy rész ami egy az egyben olyan volt mint sipos f tamás lett volna(ómájgád)!!!számalmas.A subscribe meg copy paste módszerrel nyúlja a külföldieket,nemcsak a mozgást de a zenét is.

kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2007.01.01. 18:05:16

Tessék mán megnevezni név szerint kiket nyúlt a Subscribe.

GrindDragon 2007.01.02. 17:39:19

Nekem a "nagy öregekről" szóló rész tetszett nagyon. Nem azért mert fikkantás hanem mert tény. Azok meg makacs dolgok ugye.

mofo 2007.01.03. 01:02:00

grinddragon: kíváncsi vagyok milyen állapotban lesznek a "megmentőink" ennyi idősen és miket fognak beszélni...

GrindDragon 2007.01.03. 05:54:02

Arra én is, de szerintem akkor is tény, hogy öregeink bár egykor tényleg nagyok voltak, egy nem is akármilyen rendszerben, manapság csak önmagukat égetik. Azért ezek messze vannak (nem népszerűségről van szó, hanem zenélésről, hozzáállásról) egy Deep Purple-től, egy Rush-tól - csak hogy a kinti öregeket említsem. :)

mofo 2007.01.03. 11:46:23

grinddragon: amit a mi korunk "nagyjai" csinálnak számomra már most is az égő kategóriába tartozik...

GrindDragon 2007.01.03. 12:20:53

Nem azt mondom hogy ugrálok értük (a CDT volt az egyetlen amit szívesen hallgattam). Számomra a "tradicionális magyar heavy metal" egyet jelent az altató középtempókkal, fingadozó gitárokkal és vérgáz szövegekkel. Ha például Paksi Endrét meglátom a Hammerban már előjön az epilepsziám. :) Azért a Bridge To Solace-t, a Blind Myself-et és még említett Superbutt-ot tisztelem, mert jó amit csinálnak. Amúgymeg hallgatok egy kis Machine Head-et, és türelmetlenül várom már hosszú ideje hogy ez az ország mikor termel ki egy ilyen zenekart. Aztán lehet csak én vagyok a hülye (ez nem neked szólt mofo). :)

Alhazred 2007.01.03. 13:10:47

fingadozó gitár, öreg, ezt megjegyzem.

GrindDragon 2007.01.03. 18:44:10

Hát miért, most nem? :D

mofo 2007.01.03. 22:48:09

pont azért szarok a helyiek, mert görcsölve akarnak levenni valami nagyobb nyugati sztárzenekart, ahelyett, hogy törekednének arra hogy legalább nyomokban egyedi legyen amit csinálnak és úgy üssön...

bioritmus 2007.01.04. 14:56:12

sok sikert a 'bprnr'es bandáknak! valóban eu kompatibilis terméket állítanak elő. nekem a Wackor a kedvencem, mondjuk háromszor kellett elmennem a koncertjükre, mire leesett.
A Subscribe tényleg mindenhonnan szedett-vedett zenének tűnik. A Fish! zenéje nekem nagyon távoli világ. Az Isten Háta Mögött teljesen jópofa. A Hollywoodoo hülyeség.
A Blind Myself és a Superbutt nekem iszonyat taszító.
Attól hogy menőnek állítja be magát az egész bagázs még nem biztos, hogy tényleg jó.

más:
szilveszteri almássy téri buliban (PASO, Kiscsillag, Másfél, stb..) teltházas buliban a csajok aránya 2/3 volt.

szóval:
ha egyszer bandát gyártok tutira magyar ének lesz benne, és nem fog érdekelni, hogy ki miért jön a koncertre. tök mindegy, csak éljen a közeg

nick 2007.01.04. 16:01:09

azt tudtatok, h a csajok nem szeretnek olyan helyekre jarni, ahol sok csaj van?

GrindDragon 2007.01.04. 17:18:11

Persze mert akkor van konkurencia :D

kusto 2007.01.05. 14:30:36

dec. 29.én az S-Core Kbarcikán is megfordult, és ügyesek a srácok!!

A BPRNR kedvéért pedig még a Bp-parádéra is kimentem. CSak BlindMyselféknek nem jutott elég idő.

Zampano 2007.01.06. 14:53:37

nem az a kérdés hogy kiket nyúlt.az hogy kiket nem:)

hambig 2007.01.08. 18:31:07

Ezért most lehet, hogy megköveznek.
Az a legégetőbb probléma a hazai bandákkal(szerintem!), hogy nem sok olyan van aminek megvennék az emberek az albumaikat azért , hogy otthon berakják és meghallgassák. Jómagam lassan 10 éve járok el mindenféle fesztiválra és el kell ismerni a honi fesztiválok többsége a gitárról szól és marha jó bulikat szoktak csinálni , tehetségesek, energikusak és némelyikük remek zenéket nyom le. De ki ül le otthon végig hallgatni egy fish vagy subscribe albumot? Életem első koncertje volt freshfabrik (voltunk kb 10en az fmk-ban) én azóta figyelemmel kísérem vö ténykedését és meg kell hagyni nélkülük nem itt lenne a hazai ipar ahol van. Számomra ezek közül a legkedvesebb a superbutt, de egyszerűen nem emlékszem rá, hogy mikor hallgattam meg stúdió albumról egymás után 3-4 számnál többet, és , hogy ne csak bprnr-ről mondjak valamit ugyanez a helyzet a necksprainnel , azok is iszonyatosan jó koncerteket adnak , de egyszerűen a lemez marhára rá tud települni az ember fejére.

mofo 2007.01.08. 19:03:02

hambig: mivel olyan unalmasak és arctalanok, hogy még palacsintasütéshez háttérzenének se megy el.
mondj egy olyan bprnr zenekart amelyik nem egy ezre éve lejárt zenekarnak a másolata.
süti beállítások módosítása