Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Főzzön vakrepülésben!

2006.12.21. 14:57 TonyCaviar

A Floyd, az más, mint a többi szakácskönyv. A Lajos Maritól, Frank Júliától és más polgári háziasszony-eligazítóktól eltérően például nem adja meg pontosan a mennyiségi egységeket: a kajákat nem a receptek klónjainak tekinti, melyeket mindenki igyekszik a lehető legazonosabbra elkészíteni, inkább meséknek, legendáknak, melyeknek van egy központi gondolatuk és pár főszereplőjük, de azokon kívül gyakorlatilag bármit átírhatunk a szájunk íze szerint. Tökéletes karácsonyi ajándék, nemcsak hasznos de szórakoztató is, szolgálja a testi-lelki épülést. A kedvesen alkesz TV-szakács több könyve is kapható nálunk, most kettő került a kezembe: Floyd mediterrán kalandozásai, és Floyd indiai receptjei.

Annak, hogy miért nem adja meg pontosan a főzéshez szükséges hozzávalók pontos mennyiségét, illetve, hogy megadja, de bíztat az eltérésre, annak több oka is van. Az indiai recepteknél azért nem, mert ugyan végigfőzte a recepteket, de nemhogy mérleg és óra nem állt a rendelkezésére, de legtöbbször még gázláng sem – helyette tehéntrágya és faszén. Mert Floyd egyik legjobb visszatérő poénja, hogy nem konyhában főz, hanem valami látványos, vagy abszurd helyen – halpiac, buszmegálló, erkély – felállít pár asztalt, hozzávalókat, edényeket, tehéntrágyát, és egy helyi szakács segítségével a szabad ég alatt sütik meg a súlyos indiai kajákat – amivel csak még abszurdabbá teszi nyilvánvaló angolságát. Én egy epizódot láttam a TV-ben, döbbenet fura érzésem volt, amikor azt láttam, hogy a sercegő olajba - amit Floyd úgy pörget, hogy mindig kicsit túlloccsan a vok peremén, de valamiért mindig visszatalál az edénybe – belesüt a trópusi nap, és a vok pereme felett az indiai óceán kékje párállik. Floydnak is lehetnek fura érzései, melyeket jó gyarmati hagyomány szerint folyamatos poharazással hárít. „Egyszerűen nem lehet megállapítani, hogy egy birkahúsos curry elkészítése pontosan 45 percig tart-e. Ha nagyon zsenge, fiatal bárányt vásárolnak, akkor 15 is elég, míg valami vén, rágós birkát vagy kecskét akár másfél óráig is kell főzni.”

A mediterrán kalandozások elején is olvashatjuk a rövid szakaszt, ami a mennyiségek és az elkészítési idők hozzávetőlegességére figyelmeztet. Noha a legtöbb mediterrán konyhában nem kell tehéntrágyával tüzelni, és az óra sem ritka, de ott ne fogják fel, mit jelent négy személyre főzni. Az emberek nagycsaládokban élnek és 8-10 főre főznek, és beleraknak annyit, hogy mindenkinek jusson. Ismét mellőzve a pontos mennyiségeket, Floyd ezúttal Görögországot, Franciaországot, Törökországot, Spanyolországot, Marokkót, Tunéziát és Egyiptomot deríti fel gasztronómiailag, poharazgatva, és ismét a legfurább szabadtéri helyszíneken, a lehető legkevésbé elegáns és kifinomult szakácsoktól lesve el a helyi konyhaművészet trükkjeit.

Amúgy nem csak recepteket kapunk ezekből a Floydokból, mert minden újabb táj előtt meglepően hosszú összefoglaló áll a kultúráról, történelemről, az utcaképről, meg szinte bármiről, ami ahhoz szükséges, hogy szinte érezzük a levegő illatát, halljuk a környék zajait, egyszóval fejben odautazhassunk. Ez nem afféle unalmas kulturális kitérő, ellenkezőleg, a receptek alkalmazásához elengedhetetlen némi ráhangolódás; Floyd is a hely szelleméből meríti az ihletet.

Keith Floyd: Floyd mediterrán kalandozásai, Receptek Indiából
Fordította: Szűr-Szabó Katalion, Sóvágó Katalin
Park Könyvkiadó, Budapest, 2005

1 komment

Címkék: könyv india karácsony szakácskönyv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sbernadett · http://retro.blog.hu 2006.12.28. 00:15:09

Fözhet az ember bármit, hogyha pár percen belül elfogy a "remekmü". Nem értem, hogy az emberek miért csak neves pillanatok alkalmával föznek ínyencségeket, vagy csak simán olyan dolgokat, ami a családban az "ünnepi" címmel büszkélkedhet. Persze megkapjuk a jutalmunkat, ami egy "Köszönöm, nagyon finom VOlT!"-ot takar. De...
Ne csak karácsonykor, húsvétkor, születésnapkor (stb.) kerüljön le a polcról Floyd könyve, hanem szinte minden nap!
süti beállítások módosítása