Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Bort mindenkinek!

2006.12.19. 10:42 TonyCaviar

"A bor története az emberiség története" tartja a mondás, s valóban, a "palackba zárt napfény"-t költők százai dicsőítették évszázadokon át.” – vicces lehet így nyitni egy írást, de ellenállok, mert tudom, hogy közhelyek olyan elcsépeltek, a klisék meg passzék. Meg aztán nem hiszem, hogy a borról méltató szavakat kellene ejtenem. A bor jó. A bor az olyan, hogyismondjam… És a bor története is hogyismondjam, az emberiség története.
A bor mindenesetre tökéletes ajándék. Kicsit talán formális. Van, akinek már nem vehetünk egy vagy két üveg bort, mert túl közel áll hozzánk.  Nekik kell ajándékba venni a Bor Történetét. És mondjuk egy üveg bort. Szigorúan 2000 Ft feletti árban.

Mert mielőtt az ember belekóstolhatna, gyakorlatilag az egyetlen tényező, ami alapján el lehet dönteni, milyen lesz a bor, az ára. Persze aki mondjuk mindent tud a borokról az a termőtáj és a szőlőfajta együttállásából is kikövetkeztet dolgokat. Van, aki a borászokat ismeri, és az egyes termelők jelleméből megmondja, milyen bor várható tőle. Tud olyat is mondani, hogy gyümölcsös, savas, vagy telt, meg a többi szakszót. Az igazi borsznob onnan ismerszik meg, hogy ha töltenek neki, meglotyogtatja a pohárban, és megszámolja a lábait, aminek van valami köze a savassághoz, és áttételesen a tanninhoz is.

És aztán van a sznobériának egy kanyara, amikor a szakértelem mélységet kap, és a sznob elmeséli a borvidék történetét, királyokat mond, cárokat, ötszáz éve halott borászokat, elveszett mediterrán taposási technikákat idéz fel, vagy egy szenzációs tizenhetedik századi évjáratot, miközben még a francia helyiségneveket is tökéletesen ki tudja ejteni. És még egy pajzán Ovidius idézete is van betárolva, végszükség esetére.

Ilyesféle műveltség felépítéséhez ideális a Bor története. Borszeretőknek és borsznoboknak elengedhetetlen, ha a mániájukkal csillogni akarnak, lenyűgözni, csábítani. Hugh Johnson könyve az ókortól a modern kombinátokig kalauzol, mindenhol kulisszatitkokat kifecsegve, az eljárások lényegét magyarázva, a boraikat értékelve, és a létrejöttükhöz szükséges társadalmi körülményeket, fogyasztói hangulatot leírva, hisz alaptétele, hogy mindig a piac határozza meg, milyen bort készítenek a borászok.

De, amiről más nem beszél, vagy csak szakkifejezések mögé bújva, az, hogy milyen íze is volt a történelmi boroknak. A legtöbbről nyilván csak tippelhetünk, de Johnson volt olyan szerencsés, hogy ahogy ő mondja, megkóstolhatta a történelmet. 1961-ben kollegáival egy 1540-es Steinwein bort kóstoltak meg a Majna-parti Würzburgból származott. Ráadásul legendás évjáratból valót: 1540-ben állítólag annyira meleg volt, hogy kiszáradt a Rajna, és gyalog át lehetett kelni rajta. Előtte bemelegítésként megkóstoltak egy 1820-as Schloss Johannisberget és egy 1857-es Rüdesheimert. Ezek már halottak voltak: ecet, festék, íz és illat nélkül. De az 1540-es Steinwein még élt. „Ez a barna, madeiraszerű folyadék még mindig magában őrizte az élet aktív princípiumait, melyeket a napsütés oltott bele azon a sok-sok évvel ezelőtti nyáron. Talán kétkortynyit tudtunk megízlelni ebből a négy évszázada élő anyagból, mielőtt a levegővel való érintkezés megölte. A bor kilehelte a lelkét, és ott, a poharainkban változott át ecetté.”

Hugh Johnson: A bor története
Fordította: Káldos Zsolt és Sóskuthy György
Park Kiadó, Budapest, 2005
9800 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló könyv ismeretterjesztő karácsony

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása