Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Magyar vircsaft

2006.12.11. 18:34 TonyCaviar

Nem nagy öröm kézbe venni a könyvet, Marcel Duchamp harákolva köp egyet a sírjában, ő már 1919-ben lehúzta az utolsó bőrt a szerencsétlen hölgyről, ezt már nem kellett volna. A cím a borító és a fülszöveg is arra utal, hogy ez olyan típusú regény lesz, melyben az író egy bizonyos szakma berkeibe vezeti el az olvasót, ezúttal a műkereskedelem, a galériák és aukciók világába. Ez amúgy nem igaz, van benne szó a szakmáról, de néha igencsak belesimul a háttérbe, a konfliktus, a cselekmény semmiképp nem ebben van. De kit érdekel ez, ha a regény rendben van. Márpedig furcsa mód rendben van. Őszintén meglepődtem.

Az Egymillió először három lábon áll, három témában merül el, és mind a hármat köntörfalazás, irodalmiaskodás vagy szépelgés nélkül, tárgyilagosan adja elő, és ezt lehet élvezni. Először is ritkán adódik alkalmam ötven felé tartó hölgyek lelki világáról olvasni, lehet, hogy nem is igazán törekszem rá, de szerintem nem is igen írnak jókat a témában. Főhősünk Ratkai Rita pont ilyen nőci, nem túl szimpatikus, de nem is próbál azzá válni, életének első felét kisstílű pénzhajhászattal töltötte az idegenforgalomban, festett haj, retikül, öntudatos kisautós, beszólogatós, bizonytalan önértékelésű maca. Még egy plasztika sebészeti műtétet is végig kell néznünk belülről. Aztán kiderül, hogy mitől ilyen férges az összkép: családi tragédiák sora után pszichiátriai intézetbe kerül, aztán kikerül, de azóta antidepresszánsokon él.

Ez a regény sötét szála, korrektül le van írva, mit tesz az ilyesmi az emberrel, kis túlzással azt is ráfoghatnánk, hogy Borroughs Narkósához méltó szenvtelenséggel taglalja a gyógyszerfüggőség poklát, ami tényleg sokkal kevésbé romantikus vagy izgalmas, mint az igazi kábók világa, viszont pont olyan nehéz leszokni róla, erről bővebben itt.

A harmadik szál tényleg a becsűsök, árverők, piacozók, hamisítók, nepperek, lomtalanítók, galériások világába vezet, meg lehet belőle tudni ezt azt. Ezentúl jobban figyelek a hagyatékfelmérőkre, a BÁVra, meg minden ilyesmire, a könyvből kiderül, milyen velejéig rohadt világ ez az egész. De nemcsak ez, hanem az egész magyar vircsaft, szerencsétlen Rita nevű nő kilátástalan harcot vív közös képviselőkkel, burkolókkal, villanyszerelőkkel önkormányzattal, portásokkal és egyáltalán szinte mindenkivel, akivel szembekerül, mert olyan ez a magyar vircsaft, hogy mindenki szarik bele, sütögeti a maga pecsenyéjét, félmunkát végez, és ott húzza le a lehúzhatókat, ahol csak lehet. Ebben is sok igazság van, a végére azért egy kicsit fárasztó.

De azért elég pontosan kapjuk az ötvenes nő létmódját, beszédmódját, élethelyzeteit. Van például ez a megbotlás dolog. Folyton megbotlik, és elzuhan, mint a rongy, vagy taknyol, mint a gyalogbéka, merthogy a divatjamúlt szleng is hozzátartozik a képhez. Miközben folyton a pénz körül forgunk ezt a központi matériát egyszer sem bírja a nevén nevezni, leggyakrabban az idegesítő „mani” szócskát használja, ritkán a „suskát”. Szóval meglepően jó olvasmány, de az ilyenek miatt azért valami szerkesztőfélét nem ártott volna ráküldeni – vagy ha volt, akkor feltüntetni a nevét a kolofonban.

László Erika: Egymillió először
Ulpius-Ház, Budapest, 2006
2580 Ft

3 komment

Címkék: könyv magyar regény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

froccsos 2006.12.12. 11:40:41

nem rikta a jó poén...

palostrend · http://palostrend.hu 2008.08.26. 09:43:50

PETŐFI SÁNDOR szellemiségének megidézése:


Mit nem beszél az a német


Mit nem beszél az a német,


Az istennyila ütné meg!


Azt követeli a svábság:


Fizessük az adósságát.


Ha csináltad, fizesd is ki,


Ha a nyelved öltöd is ki,


Ha meggebedsz is beléje,


Ebugatta himpellére!...


Ha pediglen nem fizetünk,


Aszondja, hogy jaj minekünk,


Háborút küld a magyarra,


Országunkat elfoglalja.


Foglalod a******nyádat,


De nem ám a mi hazánkat!...


Hadat nekünk ők izennek,


Kik egy nyúlra heten mennek.


Lassan, német, húzd meg magad,


Könnyen emberedre akadsz;


Ha el nem férsz a bőrödbe',


Majd kihúzunk mi belőle!


Itt voltatok csókolózni,


Mostan jöttök hadakozni?


Jól van hát, jól van, jőjetek,


Majd elválik, ki bánja meg.


Azt a jó tanácsot adom,


Jőjetek nagy falábakon,


Hogy hosszúkat léphessetek,


Mert megkergetünk bennetek.


Fegyverre nem is méltatunk,


Mint a kutyát, kibotozunk,


Úgy kiverünk, jobban se' kell,


Még a pipánk sem alszik el!


Pest, 1848. május


Kedveseim a direkt áthallás arról, hogy itt a svábok valójában a Simon Perez féle egyedeket takarják, arról most nem bontok szálat, de…


…de mindennek tükrében tessenek újra olvasni Petőfi Sándor


Mit nem beszél ez a német című ÖRÖKÉRVÉNYŰ opuszát.

palostrend · http://palostrend.hu 2008.09.03. 10:21:21

Cigány Terror Józsefváros szívében!


MAGYARMENTÉS INDUL!!!


A magyarországi rendőrség hozzáállása, akik öles betűkkel hirdetik autójukon, hogy szolgálnak és védenek, a következőkkel bíztatják a MAGYAR ADÓFIZETŐT, akik eltartják

ezt a nagyonbátor társulatot:


TŐLÜNK VÉDELEMRE NE SZÁMÍTSATOK!!!


A helyszín nem a Dohány utcai zsinagógánál van, hanem a MAGYAROK NAGYASSZONYA templomnál!


A kiskorú réti niggerek cigiért mentek a kicsiny csemege üzletbe. Nem szolgálták ki őket, hiszen a szabály az, szabály.


Az idős tulajt erre körbe vették, és jobb belátásra akarták bírni. Szerencsére az úriember fia időben érkezett.


Ferenc, aki persze nem Ferenc, de magyar neve van, kifejezetten az ilyen és az ehhez hasonló betámadások miatt, tartja magánál riasztós gázfegyverét.


Így szerettei és önmaga testi épségét védve saját tulajdonú boltjának elhagyására szólította fel agresszív, erős dohányosainkat.

Snitt.


Tíz perc elteltével felsorakozott az ifjak népes családja rendőreink kíséretében, hogy őket, „becsületes állampolgárokat” ebben a boltban nem szolgálták ki, és különben is ez faji előítélet, rasszizmus a javából!


A rend őrei 2 perc alatt termeltek jegyzőkönyv hegyeket a bolt tulajdonosainak elmondása szerint, de a „tisztességes cigányok” útmutatása alapján!


Ezzel, hogy megint lovat adtak a színes fém maffia ismert figuráinak utódai alá; - a magyarországi fakabátok, olyan lavinát indítottak el, ami órákon belül vérontáshoz vezethet.


Azóta nincs perc, hogy eme galamblelkű siserehad ne tegyen fizikai és lelki brutalitásáról tanúbizonyságot, de…

…de ügye, amíg nem folyik vér…, addig a tízmilliárdokból szolgálóink és védőink még a környékre sem merészkednek…


Így aztán MAGYAR CSALÁDUNK a CIGÁNY TERROR még élő?!, leendő áldozatai, maguk kényszerülnek megvédeni magukat.


Most segítséget kérnek TŐLÜNK.


A MAGUNKFAJTÁTÓL!


A MAGYAR GÁRDÁTÓL!


MINDEN olyan MAGYAR HAZAFITÓL, aki érez magában kellő elszántságot és tettrekészséget, hogy jelenlétével demonstráljon eme kicsiny csemegeüzlet előtt a MAGYAR LÉT, a MAGYAR IDENTITÁS és a MAGYAR LÉLEK megmentéséért.


Már csak a miheztartás végett is, hogy az összes hazánkban ingyenélő idegen és vadidegen

agyában tudatosuljon,

hogy ez itten:

MAGYARORSZÁG.


MAGYARORSZÁG + a MAGYAROKÉ!


Akció indul:


TETTHELY: VIII. ker. Rezső tér 6.

süti beállítások módosítása