Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Egy kulimentes pillanat

2006.12.06. 11:32 TonyCaviar

Utolsó becenevű olvasónk először transzba esik a végtelenség láttán, majd összeesküvés-elméletet keres és propaganda-szagot érez egy kínai regényt olvasva.

Geológus édesapámmal való beszélgetésekkor újra és újra rácsodálkozom, hogy az, amit mi Történelemnek hívunk, mennyire pici kis vékony sávot fed le a Föld nevű bolygó történetéből. Olyan ez, mint éjszaka háton feküdni egy csendes erdei tisztáson és hagyni, hogy beszippantsanak maguk közé a csillagok. Valami ilyesmi járhatott az angolul író kínai szerző fejében is – aki kínai és amerikai egyetemeken tanított angol filológusként –, hisz az Egy múló pillanat majdnem fél évszázadot ölel fel Kína életében. Megérdemelten éli meg harmadik magyarországi kiadását Lin Yutang regénye, hisz a taoista türelemmel körbeírt részletek, a kínai bölcsességekkel fűszerezett párbeszédek és a helyi szokások szinte etnográfiai bemutatása egy varázslatos világba lövik ki a kelet-közép-európai olvasót.

A császárság bukásától a japán invázióig vezet minket kézen fogva az író, és közben szemtanúi lehetünk az ősi kínai hagyományok hanyatlásának, az európai kultúra betörésének és ezáltal a társadalom drámai átalakulásának. Mindeközben magával ragadhatna minket a kínaiak lelki szépsége, érzékisége, erkölcsi fensőbbsége, ha nem élne bennünk egy teljesen más kép is Kínáról. Hm. Gondolkozzunk csak… Hiányérzet… Hát persze! Az Egy múló pillanatban csak a felsőbb társadalmi réteg kerül bemutatásra, a tehetősek és szépek, miközben valahogy kimaradtak a nyomorban élő kulik és a földet túró szegény parasztok milliói! Bizony nagy kár ezért a felismerésért, mert így kicsit hiteltelenné válhat előttünk Lin Yutang, aki harminc évet élt az Egyesült Államokban és a gonosz összeesküvéselmélet-kereső csápgézás agy mindjárt propagandaszagot fog: talán az író célja pusztán az volt, hogy szimpatikussá tegye hazáját az amerikaiak előtt? Na de ne legyünk ennyire ünneprontóak, inkább örüljünk annak, hogy egy ilyen szépen megírt, üdítően igényes könyvet tarthatunk a kezünkben!

Lin Yutang:Egy múló pillanat
Fordította: Pünkösti Andor

Tericum, Budapest, 2006
4570 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: kína ajánló könyv történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása