Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Aczél elvtárs és a szituacionizmus

2006.12.01. 17:31 gg

Magyarország első hivatalos punkja, Najmányi "Theremin" László a nagy orosz feltaláló és mesterkém, Tyermen után újabb hasonló formátumú ember életét dolgozta fel, aki nem más, mint nemrég elhunyt barátja, a már életében legendává vált underground rendező, Halász Péter. A művész, mint arra szinte mindenki emlékszik még, tavasszal mindent verő bulvártémát csinált a világsajtónak saját halálából - még életének utolsó napjaiban rendezte meg ravatalozását -, erről annak idején az Index is részletesen beszámolt itt, majd haláláról itt. (Ahhoz képes, hogy kimerítő fotósorozatot is hoztunk az eseményről, sikerült kitalálnunk azt a hamis tényállítást, hogy Halász üvegkoporsóba feküdt, amit aztán néhány szervilis sajtótermék sikeresen átvett).

Najmányi nagyszabású megemlékezésprojektet szentel halott barátjának: 1. virtuális emlékművet (külön művészbejárattal) létesített az interneten, 2. DJ NoMore művésznéven ötszámos, sötét, kavargó elektronikus CD-t játszott fel Thereminnel és tört ütemű kíséretekkel, 3. valamint megírta a képen látható, Downtown Blues című könyvet, ami - a várakozással ellenkezve - eltér a szokásos memoárkötetektől.

"Nem barátja, hanem közönsége voltam Halász Péternek" - írja a szerző a bevezetőben, - "mert erre volt szüksége". És valóban: Najmányi tárgyilagosan előveszi a kellemes emlékek mellett Halász néhány kellemetlenebb vonását is, szó nincs megszépítő távlatról. A könyvnek egyébként talán alig fele foglalkozik közvetlenül Halásszal, de ez a fele is inkább hangulatot fest: a korai hetvenes évek spicli-Magyarországának levegőjét, majd a nyolcvanas évek Manhattanjét, ahová a kommunista hatalom mindkettőjüket elüldözte, végül a kilencvenes évek béna hazai kapitalizmusa van soron.

Remek sztorik sorozata húzza meg a határozottabb vonásokat mindhárom korszak arcképén, ezek közül valószínű, mindent visz az a hetvenegynéhányban zajló szegedi esemény, ahová Halász és Najmányi spéci performansszal készültek: könyveket szerettek volna bepanírozni és forró olajban kisütni. A kultúrpolitikai illetékesek persze a Hálózaton keresztül jóelőre értesültek mindenről, és határozott hangú telefonban tiltották meg tervüket: "Nem fogunk könyveket forró olajban kisütni, László!" A két művész ennek ellenére leutazott a bulira, és az éjszakába nyúló táncmulatságot (amit azért jóváhagytak az ócska komcsik) Halász egy hirtelen ötlettel gigantikus szituacionista performansszá változtatta: eljátszotta, hogy elgurult barátnője kontaktlencséje, így a vendégsereg pillanatokon belül a nem létező üvegdarabot kereste. Táncolni persze senki nem mert, hiszen ki vállalta volna fel a kockázatát annak, hogy összetöri az akkor még nagyon értékesnek számító eszközt...

Szólj hozzá!

Címkék: zene könyv magyar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása