Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Tökéletes lemezek: Van Halen - 1984

2006.11.24. 02:26 sixx

Sokat vacilláltam, amikor a Van Halen életműből válogattam a sorozathoz, hiszen ott van az első lemez, aminél jobb debütáló anyagot nem nagyon tudok elképzelni, vagy mondjuk az 5150, ami Sammy Hagart és vérfrissítést jelentett a zenekarnak. Mégis az 1984-et választottam, mert számomra ez az a lemez (igen, annak idején ez volt az egyik első "nyugati" nyomású korongom) ami a Van Halen lényegét megtestesíti.

A Van Halen testvérek 1974-ben alapították zenekarukat, és 1978-ban megjenet első albumuk óta töretlenül állnak mindenféle eladási és népszerűségi listák élmezőnyében (1978 és 98 között kiadott 11 lemezük mind bekerült a Billboard Top 20-ba, 56 millió eladott albummal 19. helyen állnak az amerikai összesített eladási listán, stb.)

Eddie Van Halen mára klasszikusnak számító Eruption című szólója óta a gitárosok már tudják mi is az a tapping technika, Anthony Michael Jack Daniel's üveget formázó basszusgitárja óta pedig azt, hogy milyen gitárral ciki színpadra lépni. Alex Van Halen az egyik legjobb rockdobos a szaklapok szerint, David Lee Roth pedig egy olyan jelenség a színpadon, akit nehéz űberelni, ráadásul kurva jó hangja is van, így nem csoda, hogy az 1978-1985 közötti időszakot nevezik a zenekar aranykorának.

Az 1984 ennek az aranykornak a végén jelent meg, akkor, amikor Diamond Dave bulis/drogs/piás korszaka a csúcsn volt, és egyre nagyobb volt a feszültség a zenekar tagjai, különösen Eddie és a szólólemezeivel később mérsékelt sikereket elérő Roth között. Az albumon ebből semmit nem lehet észrevenni, nagyon jól megcsinált, a korának megfelelően jól is szóló anyagot sikerült kiadniuk, ami ráadásul anyagilag is megdobta a banda szekerét (videók, turné, vanhalanes bugyi, stb.),így nagy kár, hogy a kissé könnyedebb, slágeresebb lemez sikere nem tudta összetartani a zenészeket.

A címadó szerzemény azonnal meghökkentette a fanokat, hiszen billentyűs hangszereket hallunk, amire addig nem nagyon volt példa a VH történetében. Az instrumentális bevezetőt követi a Jump című sláger, ami abban az évben a "tíz legtöbbet játszott rádiós nóta egyike" cím mellett Grammy nevezést is hozott a zenekarnak. A Jumphoz hasonlóan a Panama vagy a Hot for Teacher is ugyanarra a sablonra építkezett, azaz egy fogós dallamra jó kis ütős gitártéma és könnyen énekelhető refrén, el is adta magát a lemez rendesen. Jó darab még a billenytűsökkel telepakolt I'll Wait és a House of Pain is, kár, hogy ez utóbbiból nem lett kislemez, megérte volna.

Aki szereti a dallamosabb rockzenét, de odáig van a jó gitárosokért, és a kemény ritmusokért, feltétlen töltse fel a lemezt az mp3 lejátszójára, nem bánja meg.

11 komment

Címkék: zene rock usa tökéletes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

str 2006.11.24. 13:27:38

"- I do not believe we will get Eddie Van Halen until we have a triumphant video.
- It's pointless to have a triumphant video before we even have decent instruments.
- Well how can we have decent instruments when we really don't even know how to play.
- That is why we need Eddie Van Halen.
- And that is why we need a triumphant video."
: )

Té, mint Tamás 2006.11.24. 18:31:21

Jó, h. mondod STR, ma este meg is nézem.

pocak 2006.11.25. 12:40:06

Nemtom, nekem a Van Halen mindig kissé gagyinak tűnt. Igaz, csak később ismertem meg, így talán nem is lehetett meghatározó, de akkor is. Szóval az eddigi tökéleteseknek a nyomába sem ér. Szerintem, persze.

vtb 2006.11.26. 22:12:41

Az eddig kiválasztott lemezek tényleg tökéletesek, bár sztem a Maidentől a Number.. nagyobb jelentőségű :)
Ezek közül benne lesz valami a következőkben?
Rainbow - Rising (még a borító is hibátlan)
Manowar - Kings of Metal (Blood of the Kings!!)
Scorpions - World Wide Live (koncertlemez etalon)
Megadeth - Youthanasia (egy Symhony of Destructiont is képesek voltak felülmúlni )
Bon Jovi - Slipperi when Wet (lehet, hogy a csajkedvenc banda volt, de a Livin' on a Prayer akkor is szakít)
Def Leppard - Hysteria (Pour Some Sugar on Me, mekkkkora laza)
Deep Purple - In Rock (Child in Time...huhh)
Slayer - Seasony in the Abyss (professzionális pusztítás)
Sepultura - Chaos A.D. (Max a csúcson, a hangerő a maxon :))
Death - Symbolic (Chuck Schuldiner stílust teremtett, majd az egekbe emelte...R.I.P :()

DoctorGonZo 2006.11.27. 23:17:48

Queen nem lesz? legyen már, léciléciléci.

Bazska_old 2006.11.28. 12:19:11

Lehet, hogy Sammy szűk családján kívül egyedül leszek a véleményemmel, de nekem a VH Hagarrel VH. Ebben biztosan vastagon benne van, hogy amikor eljutottam abba a korba, hogy érdekeltek (10 éves lehettem), már ő volt az énekes. Az első konkrét élményem tőlük egy fekete-fehérre nézett Live Without A Net VHS a 5150 album turnéjáról, ami úgy, de úgy kezdődik... És a dobszóló, és Eddie cigitartója a gitárnyakon, és az a túlmozgás, és Anthony gatyája... Hátborzongatóan jó! Ettől eltekintve az 1984 alap, a Hot For Teachertől, ha olyan a kedvem, az elejétől a végéig libabőrös vagyok, Alex kakukk-kaki témái utánozhatatlanok.

Mack 2006.11.28. 12:40:17

Jajjaj!

Mi lesz a következő tökéletes? Egy Europe lemez? Vagy egy Boney-M?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2006.11.28. 12:52:43

vtb: az in rock egyértelmű

de a többi?

Mack: Boney M: Love for Sale pl. tökéletes lemez:p

()

K 2006.11.28. 22:57:35

Roth nagyon egyertelmuen meghatarozta a VH hangzasvilagat, es pont az a vonulat hianyzott a VH kesobbi lemezeibol (az ou812 talan kivetelnek tekintheto).
Azok "jazz"-es vokalos dolgok (Big Bad Bill, Ice Cream Man, Happy Trail, ...) kesobb visszatertek Roth szolokarrierjeben (California Girls, Bicska Maxi), es vegleg eltuntek a VH hangzasabol. Pedig pont ez volt valami (pld) amitol speckos volt a VH.
A post-Roth-os lemezek elegge egy kaptafara keszultek, de igazabol a kesobbi Rothos VH lemezek is (sot igazabol az egyetlen karakterisztikus VH lemez az az elso ...). Kellemesek a tobbiek is, de mar onallo hallgatasra nem nagyon erdemesek (egy buliban jot lehet uvoltozni ra, de stoppolasra fulbeadagolni nem erdemes ... nem repul vele az ido :-))
(Roth szolokarrierjerol meg annyit, hogy - szerintem - a '91-es VH lemez messze alulmulta a 91-es Roth lemezt ... pld)

Eddie piszok jo gitaros, de az elejen a fiatalos lendulete, es az ujonnan kidolgozott tapping technika (emirol erdemes megemliteni, hogy O "mindossze" onalloan hasznalta, de egyaltalan nem volt ismeretlen a gitarosok koreben ... ) tulhasznalata erosen ranyomta a hatasat az elso nehany lemezre (de meg a "Hello Baby"-s Haggar-os lemezen is erezheto).

Alex egyaltalan nem akkora nagy dobzseni, mint ahogy elhirhedt rola (attol, hogy 10x annyi dobon dobol valaki, attol meg nem jobb ... ugye ...), es habar nagyon gyorsan fel lehet ismerni, hogy O jatszik, az elsosorban a dobhangjanak koszonheto, es nem a dobolasanak ...

Na mind1, ez is egy szubjektiv velemeny, de az EN szubjektiv velemenyem! :-)

Kulonben szerintem nem egy nagy durranas a lemez, bar a Jump tenyleg egy otletes slager ...

k.

vtb 2006.11.29. 18:59:15

Hannibal...: több szempontból megvizsgálva, de mégiscsak szubjektíven raktam össze a listát. Így nem tekintendő törvény erejűnek :)
Szerinted a többi miért nem méltó a "tökéletes" megtisztelő titulusára?
süti beállítások módosítása