Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Photoshop-történelem

2006.11.21. 09:50 TonyCaviar

Lassan a történészek maradi társadalmát is elérte a tények és a kizárólagos igazságok iránti jellegzetes posztmodern gyanakvás, utat nyitva az eleddig történelmietlennek és komolytalannak tartott alternatív, spekulatív, más néven non-faktuális történetírásnak. Ha képesek vagyunk felfüggeszteni a történelmi szükségszerűség üllő-nehézségű doktrínáját, és a pillangó-effektus léha univerzalizmusától sem hagyjuk magunkat elcsábítani, akkor készen állunk arra, hogy befogadjunk, vagy akár magunk is generáljunk olyan esszéket, melyek a Mi lett volna, ha …? című könyvben szerepelnek.

Maga a gondolat persze nem nagy újdonság. A közgondolkodásban régóta kialakultak a non-faktuális történelmi fantázia közhelyei, az általános iskolában például biztos mindenki gondol olyasmit, hogy milyen jól jött volna egy-két tank Mohácsnál. A könyv eredeti, angol kiadásának a borítóján is a nácizmus győzelmének rémálmát ábrázoló kép szerepel, mely noha trükk-felvétel, annyira ismerős, mintha már ezerszer láttuk volna: szkafanderes űrhajós horogkeresztes zászlóval a holdon.

Ha elég figyelmesen nézték, mostanra biztosan rájöttek, hogy a magyar borító sem faktuálisan megtörtént történelmi eseményt ábrázol. Ha még nem jöttek rá, csak tovább kell nézni. Ha még mindig nem, akkor az már kínos.

A Mi lett volna ha…? 12 esszét foglal magába, melyeket tekintélyes történészek írtak kedvenc témáikat kisiklatva, azzal hogy egy kulcsfontosságú tényt megváltoztatnak. A spanyol armada nem pusztul el egy tengeri viharban, Ferenc Ferdinánd túléli a szarajevói merényletet, Lenin nem éli túl a 17-es merényletet, Sztálin elmenekül Moszkvából 1941-ben, egészen odáig, hogy Floridában nem számolják újra a szavazatokat 2001-ben.

Az ilyen esszék megírásához a történelmi érzéken kívül persze élénk fantázia, és némi írói véna sem árt. Antonia Fraser - aki arról ír, mi történt volna, ha az 1605-ös „puskaporos összeesküvésnek” nevezett katolikus merénylet sikeresen felrobbantja az angol parlamantet - például szépíróként is neves, így az ő esszéje az egyik legélvezetesebb. Van, aki úgy ír, mintha faktuális történelmi esszét írna, és hiteles nyelven adja elő a meg nem történt tényeket, ha nem figyelünk eléggé, el is hisszük, van, aki tárgyilagosan elmondja mi történt, valójában, és csak ahhoz képest engedi szabadjára a fantáziáját. Az Al Gore elnöksége alatt megtörtént 9-11 válságos pillanatait stílszerűen egy telefonos konferenciabeszélgetést hallva ismerjük meg, melyben Al Gore lekurvázza Hillary Clintont, és elrendeli a világtörténelem első környezettudatos háborúját, melyet lehetőleg éleslőszer bevetése nélkül kell megvívni Afganisztánban. A legjobb megoldás talán mégis Andrew Roberts – a kötet szerkesztője – tollából származik, aki a valóság és a fantázia szerepét cseréli meg, és hosszan ír, arról, mi lett volna, ha Lenint nem lövi le egy Lev Harvejevics Oswalt nevű merénylő, amikor 1917 áprilisában hazatér Oroszországba. Hát elég durva lett volna: Egész Oroszország torkán lenyomta volna a Marxizmust, sőt még Közép-Európában is kommunisztikus, diktatórikus bábállamokat létesített volna, talán még a Távol-Keletet is megfertőzi.

Mi lett volna, ha ...?
Fordította: Bart István
Corvina, Budapest, 2006
3200 Ft

4 komment

Címkék: könyv történelem beleolvastunk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izlésrendőrség 2006.11.22. 16:17:42

tetszik a cikk végén a humor:)..jol megszoptuk volna..hu de jo hogy nem igy lett:)..a könyv pedig jo ötlet, mármint az elképzelése..mi is gyakran filóztunk gyermekkorban a mi lett volna ha...sztorikkal

sn4ke 2006.11.23. 00:59:59

mi lett volna ha császár előd nem gyilkol meg drogok hatása alatt egy ártatlan embert. ez is jó téma.

izlésrendőrség 2006.11.23. 10:04:04

most egy végletekig felfuvalokodott, önmagától beszaró, félistennek képzelné magaát..bár lehet igy is:)

egy hin 2006.11.23. 11:57:38

magyar regény:egyenlítői magyar afrika -hasonló téma,,
egyébként régi vesszőparipám, ha a fricccek nyernek már a marson kolónia ügyködne...
süti beállítások módosítása