Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kézenfogva a pokolba

2006.11.13. 10:34 TonyCaviar

A Battle Royale tagadhatatlanul a legszebb megjelenésű könyv, amit mostanában láttam, ráadásul jó kövér, ezért nehéz is. És a belső oldalak is nagyon meg vannak csinálva, dekoratívan tálalt térképek, adatok, fejezetelválasztó illusztrációk, és így tovább, szinte már túlzás, de hát maga az egész könyv is egy kicsit túlzásba viszi a játékszerűséget, maga a Battle Royal is valamiféle játék - a szabályai végtelenül egyszerűek: mindenki mindenki ellen, csak egy maradhat. De igazán játékossá tényleg attól válik a helyzet, hogy a szereplőknek a saját osztálytársaikat kell kinyírniuk – koedukált üzemmódban fiúk, lányok, 42 gyerek megy bele a vérszivattyúba, iszonyú szűk mozgásteret hagyva bármiféle happy endnek.

Film is készült belőle, állítólag be akarták tiltani Japánban, sőt Amerikában is, ami valószínűleg a marketingkampány része, de annyi igaz belőle, hogy a kegyetlenül szimpla sztori a japán félelmek elevenébe talált. A szédületes tempóban fejlődő Japánban ugyanis félelmetes méretűvé vált a generációs szakadék, és a társadalom egy részét megfélemlítette a fiatalok vélt agyatlansága és agresszivitása, amire több helyről is durván autoriter, szigorú válaszok érkeznek.

Egy ilyen elvadult fiatalságtól és tekintélyelvű radikálisoktól megosztott kultúrában váltott ki heves ellenérzéseket ez a fikció, miszerint Japán diktatórikus birodalom (gyakorlatilag egy világháborús győztes Japánt vizionálunk – Nagy Kelet-ázsiai Köztársaság -, leigázott Koreával, gyarmatbirodalommal és idiotizmusában megdicsőült szamurájétosszal), és az eszement elnyomó hatalom évente ötven darab, harmadikos gimnazista osztályt véletlenszerűen beválaszt a Programba, melynek lényege, hogy egy lakatlan szigeten egymásnak ugrasztják a tanulókat, különböző fegyvereket adnak nekik (étkezési villa, dísztőr, UZI, nyílpuska, bármi), felcsatolnak rájuk egy nyakörvet, ami robban, ha szökni próbálnak vagy tiltott zónában tartózkodnak (ezekből egyre több lesz a Program előrehaladtával), és mérik az időt. Az egyetlen túlélőt pedig kitüntetik és megdicsérik.

A vicces, hogy a kölykök elég jól nyomják, és videojátékokból, fantáziából mindenkinek van valamiféle harci koncepciója, némelyik egész komoly dzsungelharcos, egyikükről kiderül, hogy azért olyan profi, mert nem először nyomja a Battle Royale-t. A sokkra azonban nincsenek felkészülve, és a bizalmatlanságnak arra a hullámára sem, ami a helyzetbe van kódolva – csak egy maradhat –, ezért gyakran irracionálisan cselekszenek, folyvást kioltva halovány menekülési reményeiket.

A Legyek urához szokás hasonlítani, és tényleg, a szöveg nagy részét a diákok tanakodása tölti ki, kilátástalan helyzetükön való sopánkodás, osztálytársaik személyiségeinek mérlegelése, kiben lehet bízni, kiben nem, ki volt szerelmes kibe, mik a baráti kötelességek, hogy lehet ép ésszel túlélni ezt a csapdát. De ez a része elég unalmas és kiszámítható, a valódi lényeg egy spirituálisabb szinten fogható.
A gyerekek erről nem beszélnek, a feladatot mégis úgy fogják fel, mint valami nagy misztikus próbatételt. Gyakorlatilag a halállal való megbékélés a feladat. Sokáig csak kézen fogva bámulnak a metafizikai horror tárnáiba, aztán egyre többen lépnek át a nemlétbe, a gyilkosságok megszokottá válnak, több száz oldalon keresztül közelről nézünk a húsdarálóba. A gimnazista gyerekek bábjaiból igazán szemrevaló pillangók másznak elő a halál előszobájában, az egyikből olajosan csillogó hajú, tökéletes gyilkológép (Kirijama Kazuo) válik, a másikból aljas csábító kurva pengeéles sarlóval (Szóma Micukó), a harmadik folyton cigiző kiégett Humphrey Bogart lesz (Kavada Sógo), egy fehér harisnyás kislányból géppisztolyos tömeggyilkos válik (Noda Szatomi). A lányok nagy része pedig beleőrül a félelembe, és szakadt matrózblúzban, vérben forgó szemmel menekül az erdőben és mindenre lő, ami mozog.

A Battle Royale tehát leginkább egy horrorisztikus manga-operett, és mint ilyen határozottan hangulatos, látványos és izgalmas. Fél kézzel a világítótorony párkányáról lógva Szakaki Júko (Lányok 9.) még elmorzsol egy óriási könnycseppet, mielőtt a halált választja és kitépi magát a karját szorító Nanahara Súja (Fiúk 15.) markából.
Hiába beszélnek sokat a barátságról, becsületről, kitartásról, az ilyesmi csak a mezőn mozgó bábukat érdekli, a szerzőt és az olvasót egyértelműen a gyilkosság és a halál tartja megigézve. A bonyolultabbnál bonyolultabb és egyre szaporodó gyilkosságok a történet igazi fókuszpontjai, és minden halottat tüzetesen megvizsgálunk, mintha a kifolyt belekből, vagy a méltatlan megdöglés más végzetes esetlegességeiből akarnánk megjósolni a saját sorsunkat.

A halottak arcai külön kis műalkotások, ha vége a csatának és valaki meghal, azonnal kimerevedik a kép, közelire vált és részletesen végigvesszük, mi történt a friss hulla arcán. „A szekerce Tacumicsi arcába ékelődött…Tacumicsi feje a középen keresztbe futó hasadék mentén egy kicsit félrecsúszott. Bal szemén a szemgolyóval együtt a szemhéj is széthasadt, összeugrott és felkunkorodott, le se lehetett volna zárni.” A megmérgezett „Jukának már csak a vérhab bugyogott a szája szélén. A szeme a lehető legnagyobbra nyílt, mintha ki akarna ugrani, és a fehér része és vörösre színeződött. Valamilyen okból hirtelen vérbőség léphetett fel, vagy kirepedhettek a hajszálerei, mert a sápadt arcán is sötétpiros pöttyök keletkeztek, és Juka feje már-már egészen olyan volt, mint egy groteszk szörnyé.”
Jó étvágyat!

Takami Kósun: Battle Royale
Fordította: Mayer Ingrid
Ulpius-Ház Kiadó, Budapest, 2006
2980 Ft

8 komment

Címkék: ajánló könyv regény japán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

davepapa 2006.11.13. 12:47:19

Ha esetleg valakit érdekel a film, akkor az keressen meg davepapa@gmail.com. Az első rész nagyon állat, de a második része sem marad el tőle!Igazi japán kult film, csak ajánlani tudom mindenkinek, igaz japánul van, de így az igazi, főleg, hogy DTS.

mekkelek 2006.11.13. 13:08:45

Battle Royalt a parlamentbe!!!

szömörcsög 2006.11.13. 13:40:49

Jó nagy baromság lehet. Ez kell a fiataloknak.

ph34rb0t 2006.11.13. 14:23:29

ezt azt hiszem meg fogom venni. A belole keszult manga nagyon jo, a film is, de az kevesbe, mert ott kevesbe lehetett kibontani a karaktereket meg a kapcsolatokat (mondjuk ezert kevesbe durva is)

2006.11.13. 15:47:22

Kicsit sutának tűnt néhol a fordítás. Az is mókás, ahogy a tipikus animés/mangás jeleneteket prózában próbálja ábrázolni.

Viszont szórakoztató volt, de irdatlanul. Befaltam.

A-ghost 2006.11.14. 12:22:09

Sziasztok! A fordítás teljes egésszében japánból történt az eredeti mű alapján. A sutaság azt hiszem kicsit erőss kifejezés.

borleszk (törölt) 2006.11.21. 15:18:35

én ma reggel fejeztem be, csak ajánlani tudom. olvastam a legyek urát is, hasonló a dolog, bár az inkább szépirodalom ugye. én nem írtam volna le, hogy (spoiler) valaki a társaságból nem először nyomja a battle royale-t (spoiler off). a filmet is megszereztem, de csak most fogom megnézni. nagyobb torrent oldalakról megoldható.

7/10
süti beállítások módosítása