Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Uszadékfák az élet tengerén

2006.10.18. 13:08 TonyCaviar

Beismerem, kicsit el voltam telve magamtól, amikor ezt a könyvet kiválasztottam, iszonyú jó fejnek éreztem magam, hogy én olyan könyveket olvasok el, amit másnak eszébe se jutna, ami másnak fel se tűnne. És persze megtalálom a kulcsot hozzá, szétfeszítem, mint egy kagylót, és benne találok valami csillogót, ami egy kis biztatással igazgyönggyé válhat. Mert hát elég kevesen vannak, akiknek Nedjelko Fabrio nevének említésére gyorsabban kezd verni a szívük, és ez érthető is, mert a horvát irodalomnak nálunk nincs igazán ázsiója, én is csak a kihívást láttam benne, kéjvágy, isten látja lelkem, nem volt bennem.

Végül egy csomót elolvastam belőle, de az igazgyöngy reménye egyre távolabb került, ezt a regényt ugyanis megfojtja a nagy közép-európai költőiség. Mintha a történet egyetlen szegélye sem lenne rendesen bevarrva, mindenhol átfúj a szél, libegnek a cérnamaradékok, szélfútta, halványan érthetetlen, visszaemlékezésekkel súlyosbított írás. Mindezt persze egy csomó jó könyvről is el lehetne mondani, és azon sem csodálkoznék, ha a Triemeront sokan – akik mások, mint én – jó könyvnek tartanák.

Lehet, hogy bennem van a hiba – például nem olvastam a trilógia első két kötetét, a Város az Adriánt és a Bereniké Fürtjeit. A Triemeron a görög-keleti vallásban azt hiszem, azt jelenti, hogy három napos böjt. Az egész trilógia a horvát és balkáni történelem utolsó kétszáz évéről szól, és a nemzetiségek felemelkedéséről, a nacionalizmus térhódításáról (különösen kedvesek az őszinte magyargyűlölet fellángolásai). Költőien petyhüdt, önmarcangoló vagy éppen történelmi fontosságuk tudatától lángoló főhőseink mind csak „uszadékfák az élet tengerén”, játékszerei a történelemnek, ami Nedjelko Fabrio szerint „nem más, mint hívság, téboly és halál”.

Az igazgyöngyöt keresve mondhatnám, hogy Fabrio írásmódja Nádas Péter érzékenységére emlékeztet, de miközben tényleg sok benne az analízis, a mélázás és az érzékiség, sehol sincs az a kérlelhetetlen tekintet, aminek a legmikroszkopikusabb részlet sem kerüli el a figyelmét. Nyögvenyelős, de N.P.-vel ellenétében fájdalmat nem tud okozni. Megpróbálhatnám még García-Marquezhez és a Száz év magányhoz hasonlítani, de annak már tényleg semmi értelme.

Nedjelko Fabrio: Triemeron
Fordította: Csordás Gábor
Jelenkor, Pécs, 2006
2800 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv regény irodalom beleolvastunk horvát

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása