Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Abu al Rockman

2006.10.17. 14:06 TonyCaviar

Na, mondom, így kell egy lármás hetet befejezni, péntek este ott ülök a Művészetek Palotájának világszínvonalú előadótermében, a hatalmas színpad közepén egy tucat összetolt mikrofon közt ott ül Rabih Abou-Khalil, mögötte meg ezek az eszméletlenül vérvörös fények, nem tudom, ezt azelőtt miért nem lehetett, a régi koncerteken a színes reflektorok épphogy csak halvány rózsaszíneket és fakó lilákat bírtak a falra festeni, de a MÜPA koncerttermében olyan erősen tudnak világítani, hogy azt hiszed, sűrű vörös festék folyik a falakon.

"This song is called: Dreams of a Dying City” - Rabihnak szinte ez az egyetlen mondata, amiben nem humorizál, ez a szám a szülővárosáról szól, Libanonról, amit már a hetvenes években elhagyni kényszerült. A haldokló város álmai a legszebb szám az egész koncerten, a sok nagy zenekari (dob, tuba, szoprán-szaxofon, tangó-harmonika) menetelés után végre hosszan hallgatjuk a lant fájdalmas kuncogását, közvetlenül Rabih feje mögött ott bólogat a tuba – az öblös rézen félhold alakban csillognak a zsíros vörös visszfények –, de hang alig jön ki belőle, ébredezik, próbál előkászálódni, mint egy lápisten az iszapfürdőből, de a tubás rövid kantáron fogja, és az egész olyanokat nyikorog, mintha egy város méretű szobát rendeznének át.

A lant amúgy a világ legjobb pengetős hangszere, de Rabihnál a koncepció valahol félrecsúszott. Úgy tartják számon, mint nagy fúziós zeneszerzőt, aki a közel-keleti zenét az európai jazzel házasította, pénteki koncertjén ez a házasság mégsem tűnt valami elegáns, izgi dolognak. Amíg a lanton játszik, addig minden rendben van, de aztán beindul a zenekar, és az egész egy kiszámíthatóan vonuló libanoni sramli lesz, afféle intellektuális vendéglátózás - nem komoly zene, mondta a barátom, akivel voltam.

Maga a pofa sem túl komoly – jóképű ötvenes arab, aki már húsz éve Németországban él – sőt, egy humorfesztivál: elkezdett például arról beszélni, hogy noha az arabok és az amerikaiak most nincsenek túl jóban, a középkorban ez másképp volt, és például Abu al Rahman el is ment New Yorkba évszázadokkal ezelőtt, és megteremtette a „rock” stílust, és meg is változtatta a nevét al Rockman-re, és mi illedelmesen mosolyogtunk a humorán, ő pedig belecsapott a húrokba, és lanton elkezdte nyomni, azt hiszem, a Smoke on the water-t. De sajnos nem volt vicces, inkább reménytelen – hogy lehet ezt folytatni? Aztán ez a szám is olyan lett, mint a többi. A vége felé egy kicsit elbóbiskoltam, mint gyerekkoromban az operában, de a tapsra felébredtem, és tapsoltam is, mert azért egy kicsit jó volt. Nem tudja valaki, mennyibe kerül nálunk egy lant, és hol lehet kapni?

4 komment

Címkék: zene koncert beszámoló arab

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Breggae 2006.10.20. 20:38:54

Sztem ha tudtad, hogy kinek a koncertjere mesz, vagy ismerted volna elotte a zenejet, nem lepodtel volna meg, es huztad volna le ennyire. Ilyen. Ezert szeretjuk. Nemcsak mi. Talan masok is.

Breggae 2006.10.20. 20:48:56

Targytalan az elozo bejegyzesem.

Breggae 2006.10.20. 20:50:45

Hulyeseg tok idegeneknek bebeszelni, mi miert jo, vagy rossz. mindenki meghallgathatja es eldontheti.

Breggae 2006.10.20. 20:51:50

vege a monolognak. eljetek boldogan...
süti beállítások módosítása