Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Pamuké a Nobel

2006.10.13. 11:07 TonyCaviar

Köztudott dolog, hogy az irodalmi Nobel-díjat nem az kap, aki az elmúlt években a legjobb regényt írta, hanem az, aki irodalmi munkássága által szerzett tekintélyét nemes cél érdekében használja, úgy, hogy az még Stockholmból is jól látszik. A török író, Orhan Pamuk évek óta dolgozik az elismerésért, most be is jött neki, Harold Pinter után, idén ő kapta az 1,1 millió eurós elismerést.

Nem szabad rosszat gondolni arról, aki tudatosan hajt a Nobel-díjra, ez rengeteg pénzt jelent – olyan ez, mint egy örökös akadémiai tagság, vagy nem is tudom micsoda, mindenesetre életre szóló függetlenség.

Nagyjából egy időben tette közzé a nemzetközi PEN-klub azt a kutatási eredményt, miszerint világszerte 719 szerzőt üldöznek, ebből idén 19-et meggyilkoltak, 200-at letartóztattak, másik kétszáz ellen bírósági eljárás folyik. A két legbűnösebb Kína és Törökország. Az EU-tagságban reménykedő Törökországban ötven szerző ellen folyik büntetőjogi eljárás, köztük a most Nobel-díjat kapott Pamuk ellen is, aki munkásságában a nyugat és kelet közt beszorult Törökország identitászavarával foglalkozik, nyilatkozataiban pedig kiáll amellett, hogy a török államnak végre be kellene ismernie az örmény népirtás tényét.

Pamuktól magyarul három könyv olvasható az Ulpius-Ház jóvoltából: a Fehér Kastély, az Új élet, és a .

Szólj hozzá!

Címkék: könyv irodalom török

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása