Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Szex és Rijad

2006.10.12. 10:01 TonyCaviar

Régóta mondogatom, hogy a cenzúra milyen hasznos dolog, nálunk is újra be kéne vezetni, a kiadók és a szerzők is imádnák. Rusdie-nak is bejött. És ki ismerné ma Rajaa Al-Sanea nevét, ha a szaúdi cenzúra nem tiltotta volna be Rijadi lányok című könyvét. A hölgy épp Amerikában dolgozik nyári munkán egy fogászatban, így őt nem fenyegeti közvetlen veszély, de Rijadban bírósági eljárás folyik ellene a hagyományok megsértéséért, a szaúdi nők negatív beállításáért, és azért, mert állítólag „szexista vaddisznóként” ír le minden szaúdi férfit.

Az utóbbiban nyilván van igazság, hisz a regényt állítólag a Szex és New York ihlette, és ha jól emlékszem, az amerikai férfiak is szexista vaddisznók. Szóval a világirodalmilag is biztosan nagyon jelentős lányregény négy gazdag rijadi lányról szól, akik szarnak a fátyolra, pasiznak, dumálnak és olyasmiket csinálnak, mint a Szex és New Yorkban.

Sajnos azonban a cenzúra már Rijadban se a régi, mert noha a könyvet betiltották, a rijadi könyvvásárra mehetett, és mivel Libanonban adták ki, bezúzni sem lehetett, így gyakorlatilag szabadon terjed az országban. Szerencsére akadtak jó szaúdi hazafiak, akik pert indítottak a tisztességes betiltásért, tehát, hogy külföldről se lehessen behozni, meg hogy az írónőt is tessék jól megbüntetni, de a rijadi bíróság október 9-én mondvacsinált okokból ejtette az ügyet.

1 komment

Címkék: könyv arab

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Preston · http://www.prestonline.hu 2006.10.12. 18:02:45

Cenzúra az jó, az néha kell, épp most takartam ki a saját szám egy fekete téglalappal. De egy éve, Marokkóban - ami pedig egy lightabb iszlám ország - nem akartam elhinni, mikor a hasisfüstben úszó hotel aulában rajzfilmet néztem (elég logikus választásnak tűnt abban az állapotban) és a Tom és Jerryben van az az epizód, mikor Jerry megunja a falusi létet és New Yorkba szökik, majd ott mindenféle baj törénik vele, szóval ebből a részből egész egyszerűen kivágták(!!!) azt, mikor berúg a pezsgőtől és becsajozik...

(például Marokkó blog és képek: www.prestonline.hu)

"A vélemény, mint olyan..."
süti beállítások módosítása