Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Egy napon talán mind együtt zenélünk majd

2006.10.11. 10:03 vd

Annak idején sok zenész álma volt, hogy egy napon az internet demokratizálja a zenekészítést online kollaborációkon és terjesztésen keresztül, megszűnnek a fizikai határok, összeomlanak a művészek közti hierarchiák, és a fű is zöldebb lesz. Sok ilyen kezdeményezés volt, a Cold Cut felrakott pár ingyenes hangmintát az oldalukra, a Future Sound of London ISDN-vonalon keresztül adott koncertet a stúdiójából, lehetett David Bowie- és NIN-számokat remixelni valamelyikük oldalán, már nem is emlékszem pontosan. Aztán minden figyelem a file sharingre és a hangmintákra terelődött, és hírtelen mindenki a szerzői jogi parákkal volt elfoglalva. Az internet vadnyugati kocsmává változott, ahol a zenészek pisztollyal a kezükben járkálva védik értékeiket, és úgy általában véve feszült a hangulat.

Talán a legális mp3-kereskedelem kicsit megnyugtatta a kedélyeket, mert páran újra rápörögtek a korábbi romantikus internetvízióra, látva némi reményt arra, hogy egy napon majd mind együtt zenéljünk.

Ilyesmi kezdeményezés a Splice, ami egy webes zeneszerkesztő program, ahol a hangokat mi töltjük fel, illetve szabadon válogathatunk az összes feltöltött hangminta közül, sőt, a mások által szerkesztett számokba is belenyúlhatunk. Az egész a Creative Commons mintáján alapul, vagyis a „bizonyos jogok fenntartva" elv szerint minden mehet, amíg a forrást megjelöljük. A Splice közben még gyúr a közösségépítésre is, tehát van egy profilunk, vannak ismerőseink, és beszólhatunk egymás zenéire, vagy gratulálhatunk egymásnak. Például, amikor mi Gino néven bejelentkezünk, egy Amiee nevű szőke lány egyből a haverunk lett, akitől bármit lehet kérdezni, illetve bármi kritikával fordulhatunk hozzá a rendszerrel kapcsolatban. Ha elkészül egy zenénk, nyomban publikálhatjuk, ekkor kikerül a főoldalra, és bárki kommentekkel illetheti mesterművünket.

Maga a zeneszerkesztő felület flash-alapú és rendkívül egyszerű, de meglepően jól működik. Feltölthetünk hangokat, vagy kulcsszavakkal kereshetünk a már feltöltött hangok között, és a program a loopokat ritmusra húzza. Van a Youtube-on egy szemléletes kis videó, amiből elég hamar meg lehet érteni a működését. Mi is megpróbáltunk összerakni valamit, hogy ne csak a szánk járjon, a végeredmény meghallgatható itt. Tulajdonképpen egy nevetséges breakszerű keménykedés a végeredmény, és annyira tipikusra sikerült, hogy bele kellett rakni a legolcsóbb „right from the streets" szöveget, csakhogy megnyugodjon a gettóban megedződött lelkünk. Thaumata nevű felhasználónak viszont tetszett szám, aki a „this is pretty, i like it" kommentet hagyta.

1 komment

Címkék: zene net

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kilgore_Trout 2006.10.13. 15:46:59

internetes eJay... Azért remélme nem ez fogja meghatározni a jövőben az amatőr zenélést.
Amúgy az FL Studiohoz már évek óta van egy Collab nevű progi, amivel egyszerre többen is tudnak dolgozni egy projekten interneten keresztül.
süti beállítások módosítása