Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Dobd el a Nirvana-kazidat!

2006.10.06. 12:00 vd

Az ember hajlamos gimnázium után a zenei ízlését kiforrottnak tekinteni, ezért a többség a mai napig azt hallgatja, amire először hányt a tekilától. Nekem is könnyes a szemem, ha felidézem milyen érzés volt először hallani David Bowie-t vagy a Prodigyt, sőt tisztán emlékszem, amikor először hallottam Donna Summert (éppen majonézt kentem szét az aprómintás selyemingemen). Sajnos még a jobbfejek is hajlamosak DJ Krush-t vagy a Toscát tartani a zenei frissesség netovábbjának, pedig rengeteg új cucc van a nap alatt.

Fogtuk hát magunkat, és megkérdeztük a legjobb hajú külföldi szakértőinket, felkutattunk londoni insider ismerősöket, lefizettünk japán fodrászokat, csak hogy kiderüljön, hogy mik a jövő év tuti befutó zenekarai. Ezennel kitárjuk az új zenék bugyrait, áttekintünk néhány olyan friss lemezt, amin még gőzölögnek a barázdák, megmutatjuk, hogy jövőre mire zokognak majd a tinik, csak hogy Önöknek könnyebb legyen!

Minden ajánlóhoz mellékeltünk egy Myspace-linket, ahol bele lehet hallgatni a zenékbe.

Fujiya & Miyagi

Nagyon fincsi elszállás, valahol a pszichedelikus easy listening és a punkfunk között félúton. Suttogós ének és utaztató lendület, viszont van benne valami New Yorkosan nyers és zajos, pedig brightoniak. Első lemezük 2002-ben jelent meg, legújabb albumuk, a Transparent Things pedig idén májusban. Hajrá!

The Whitest Boy Alive

Első hallásra olyasmi a zene, mint ami régen ment a képújság alatt. Kicsit emlékeztet még valami olcsó hetvenes évek autósüldözős filmre is, ahol ez szól a főnök padlószőnyeges kaszinójában. Van benne valami fojtott pornó melankólia, fűszerezve némi Cure-os őszinteséggel. A berlini zenekar 2003-ban indult, és az énekes elvileg Erlend Øye, aki korábban már adott ki saját lemezt, énekelt Dj Hell albumon, és volt egy DJ Kicks válogatása is. Azért csak elvileg, mert a Myspace profil és zenekar weboldala mást mond erről.

Shitdisco

A glasgowi Shitdisco személyes kedvencem, az egyik legjobb nevű zenekar valaha, és a Reactor Party című számuk abszolút sláger. Tulajdonképpen tipikus táncolós punkzene diszkós cinekkel, viszont nem csupán divatos, hanem tényleg fasza is, vagyis mostantól a Franz Ferdinand teljesen felejtős, kivéve, ha tényleg anyukák vagyunk. A Shitdisco eddig csak maxikat adott ki, az albumuk talán jövőre várható.

New Young Pony Club

Az NYPC annyira jó recepten alapul, hogy az szinte már pofátlan, bár albumuk még nekik sincs. Van három jó csaj akik kicsit egós, de nagyon bulizós zenét játszanak, ami közben teljesen stíl. Van még két statisztáló fickó is, ami tökmindegy, a lényeg, hogy az egyik csajszi szexin dobol, a másik elegánsan szintizik, a harmadik pedig az egyik legjobb frontember, akit valaha láttam. Totál befutó sláger a Get Lucky, INXS gitárokkal meg „give you all my love” szöveggel. A másik maxi, az Ice Cream szintén egy szexi telitalálat, és elhangzik benne a „sick like Sid and Nancy” mondat, ami külön egy ötös.

CSS

Ismét egy felizgult, poszt-electroclash zenekar, ezúttal Brazíliából. A Sao Paolo-i banda neve, Cansei De Ser Sexy, azt jelenti portugálul, hogy belefáradva a szexiségbe. Megint egy olyan zene, ami teljesen hallgatható annak ellenére, hogy iszonyú trendi. Az első maxijuk címe, Let’s Make Love and Listen to Death From Above, valószínüleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy divatos körökben hamar ismertek legyenek. Első albumuk elvileg mostanában jelent meg.

 

Peter Bjorn and John

Amikor először hallottam, hogy a folkzene kezd visszajönni, kicsit rosszul éreztem magam. Nekem a folk mindig fura cuccnak tűnt, bár Bob Dylan persze persze, de azért a többség egy fogszabályzós hippi csaj hamis gitárral, aki meztelenül énekli, hogy ne dobj bombát a virágokra. Aztán amikor meghallottam Peter Bjorn and John zenéjét, kicsit megnyugodott az iróniától megkeményedett, cinikus lelkem. Tulajdonképpen az benne a vállalható, hogy annyira réginek hangzik az egész, mintha egy Milos Forman-filmben lennénk, vagyis tökéletes az utánérzés. A lényeg itt a Young Folks című szám, ami szinte nevetségesen fülbemászó, a füttyszó még napokig kísérti az embert, de már az első hallgatáskor mindenki „mi is ez” arcot fog vágni.

Spank Rock

Pár éve végleg lemondtam a hip hopról. Mostanra az összes szám vagy ékszerreklám, vagy beszívott panaszkodás, hogy a többi szám mind ékszerreklám. Ott van még a scratch vonal is, ami meg öt perc után kb. olyan izgalmas, mint amikor egy kisgyerek rajzol. Erre jön Spank Rock, pofándobja a fehérkalapos fekákat egy tortával, és rendez egy akkora bulit, hogy mindenki a seggeket csapkodja reggelig. A legerősebb szám a Back Yard Betty, az „ooh that pussy gets damp” (óh ez a pina milyen nyirkos lesz) pedig a legjobb szöveg az egész világon valaha.

Hot Chip

A Hot Chip talán jobban be van már futva, mint az eddigi zenekarok, viszont általában kevesen ismerik, ezért most idevesszük. A tavasszal kijött The Warning című második lemezük az egyik legjobb CD, amit az utóbbi években vettem. Egyszerűen és megnyugtatóan barátságos a zenéjük, hallatszik, hogy szeretik csinálni, és kicsit bájosan naiv. Az első maxi az Over and Over volt, ami ilyen zakóban furcsán táncolós, a második pedig a Boy From School, ami a legjobb nyálas francia house szám lehetne, de közben szívszaggatóan melankolikus. Feltétlenül ajánlom hosszútávra is.

19 komment

Címkék: zene ajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2006.10.06. 12:17:09

fasza összeállítás. én még idetenném a Horrors-t is, bár az albumuk biztos szar lesz.

2006.10.06. 13:33:07

Szerintem meg a Stonedirt lesz a Zisten, gyalulja majd az agyatokat lefele. Pont.

pitagumi 2006.10.06. 13:45:28

nehany megjegyzes

whitest boy alive
erlend nem mellekesen 2 albumot is kiadott a Kings Of Convenience tagjakent is, valamint egy remix lemezt szinten az alatt a nev alatt
jahh es az ove a legjobb dj kicks merfoldekkel
meg valami, royksopp - poor leno, no abban is o enekel ugyebar

hot chip
azota van ujabb maxi, a colours, sot most kiadjak az over & overt ujra, hatha valaki meg nem vette meg

es ha meg ajanlhatok, akkor mondjuk legyen a sunshine underground (kiabalos szintipop cure-al leontve), a bishops (a 2 es fel perces kiralyok), a boyfriends (morrissey kedvencei), a fields (folk felol kozelito gitarozos faszasag) es vegul az egykori beta band szintis john uj zenekara az aliens, akiknek a happy song-ja majdnem annyira betegesen slageres mint a fentebb emlitett peter, bjorn and john

egyebkent gratula, kellett mar egy ilyen osszefoglalo

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2006.10.06. 14:03:18

Lady Sovereign is robbantani fog ha végre egyszer kijön az albuma állítólag októberben.
Apropó, Erlend Oye-nek van egy szólóalbuma is (Unrest), ami legalább annyira jó mint minden más amit csinált.

valamint jó lenne ha Jens Lekman végre befutna az egész világon.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2006.10.06. 14:05:02

bocs, most látom hogy van szó a szólólemezről a cikkben. bocs.

Cool 2006.10.06. 14:10:57

Sziasztok!

Én egy magyar együttesre hívnám fel a figyelmeteket. PowerPop műfajban nyomják és főleg Budapesten koncerteznek. Én már voltam néhányon, érdemes elmenni. (csak ne üljetek/álljatok közel a mikrofonállványhoz, mert könnyen fejbekólinthat benneteket az énekes. :)
A linkjük, ha koncertre mennétek: www.noblesmusic.hu

2006.10.06. 14:27:40

Én is támogatom az ilyeneket.
A többi postoló is nyugodtan csinálhatna ilyet, de speciel ez most nagyon jó.

evacic 2006.10.06. 14:33:06

ha ajánlani lehet power pop-ban nagyon ott van a szegedi nyuszi! is, egyre népszerűbbek itt lenn. olyan mintha a feeder-t összeengednék a duran duran-al,elég ütős koncerteket adnak, ráadásul nagyon punk-os fílingben 3 perces számokban nyomják.
asszem a webjük : www.nyuszi.bloter.hu .

Märton Hellstörm · http://thekillingscreens.com 2006.10.06. 19:41:57

mickey avalon
fingerbang city
gamma blitz boys
the smackdown

egy levegőre ennyi jutott eszembe...
tessék utánuknézni...
haúúú!

Preston · http://www.prestonline.hu 2006.10.07. 04:34:07

CSS, PeterBjörn...és Hot Chip is szerepelt a zenék között Prestonline-on az elmúlt hónapokban, mióta az Egybesült Királyságot tettem meg székhelynek, de sose gondoltam hogy ezeket valamikor is hazai médiában látom viszont...megható pillanat. Kiélvezem.

www.prestonline.hu
"A vélemény, mint olyan..."

Ez így müködik-e? Kipróba:



Megemlíthatő még az OK GO és a Mono és a mégsorolhatnám, de mivel a fluktuáció permanens, jelenleg többek között Sneaker Pimps, Lamb, Sigur Rós és Venetian Snares szól a nagyérdeműnek...utóbbi kettő igencsak sálálá, simán beférne a fenti cikk vol2-jébe, az előző kettő is csak azért nem mert nem egészen újak.

csakeri 2006.10.07. 10:51:00

Nem kell olyan messzire menni. Lsd. 'ydronoen' a myspace music-on. Magyar srácok, akárhogy is nem olybá tűnnek...

Märton Hellstörm · http://thekillingscreens.com 2006.10.07. 15:09:45

az OK GO - már ha nem veszed sértésnek - egy egy számos zenekar, szóval tedd túl magad rajta... ehehe...
jó, az új albumhoz vicces a klipp, de attól még kevés...

amúgy kifelejtettem tegnap egyet... két percel a kommentem után jutott eszembe, amikor már zártam a kaput kívülről...

digger & the pussycat

haúúú!

Preston · http://www.prestonline.hu 2006.10.08. 01:53:21

nem veszem sértésnek, nem vagyok a zenekar tagja :-) de imádok kötekedni, úgyhogy nem teszek ide pontot hanem folytatom a mondatot, mégpedig úgy, hogy: ahhoz képest hogy "egyszámos" zenekar, új albumuk is van a régi mellé, legalábbis érdekes fejlemény, nemde? lehet hogy inkább csak az van hogy neked nem jön be a többi számuk a here it goes..-on kívül. Ízlés kérdése, te se vedd sértésnek :-)
Preston

Märton Hellstörm · http://thekillingscreens.com 2006.10.08. 20:51:49

maximálisan az építő jellegű vita álláspontján állok... szóval kettő - null a javunkra...

amúgy - "tedd túl magad rajt" - a 'get over it'-re gondoltam...

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2006.10.08. 21:00:21

szerintem az OK Go, két album és vicces klippek ide vagy oda, még egy számos SE.

TexasRanger · http://www.cadillacdesert.blogspot.com 2006.10.09. 08:18:11

Texasban sem rossz az idei termés, legutóbb rájuk bukkantam:
www.myspace.com/thefeds
Lemezt érdemel a cucc.

Szőrös 2006.10.11. 16:32:07

átlagosan fél évet késtél ezekkel (Hot Chippel pedig éveket) de magyar viszonylatban nagyon jól állsz
nézz csak be a Mi most a kedvenc zeneszámod? index topikba, ott okulhatsz
süti beállítások módosítása