Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Meghalsz (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt)

2006.10.03. 10:41 TonyCaviar

Régóta hiányzik már a könyvespolcomról az a fekete-fehér Sid Vicious-kép, amin a gitárjával a néző szeme közé lő. Ebben a képben van kraft és báj, ahogy a könyvben is, mert tök jó kis kemény, vastag, fekete cucc, kész ajándéktárgy. Nyilván az is, angolul „coffee-table book”, magyarul mondjuk nézegetnivaló vagy „asztali könyv”. Persze a lemezborítókon, énekesfotókon túl szöveg is van benne, de az nem éppen revelatív. Nem törekszik semmiféle kiforrott kulturális-zenei tétel körülrajzolására, még azt sem lehet mondani, hogy a kiválasztott 1001 lemez az 1001 „legjobb” lemez egy bizonyos szubkultúrákon felülemelkedni képes esztétikai ítélet szerint. De az sem igaz, hogy a száz legsikeresebb lemezzel ismerkedhetnénk meg. Az összeállítást angol popújságírók válogatták zenei és nem zenei szempontok alapján; én személy szerint nem örülök, hogy Britney Spears is egy egész oldalt kapott.

De hát így megy ez: a Sid Vicious-képnek örülök, de oldalra fordítom a könyvet, és látom, hogy a gerincen (ha egyszer felkerül a polcra, jó eséllyel ez fog látszani) Elton John vigyorog, selyemzakóban, hogy vinné el az ördög. Ami csak azt bizonyítja, hogy nem vagyok az a szubkultúrák fölé emelkedni képes zenei fapofa, aki hűvös, kerek mondatokban méltatja a legkirívóbb takonyhercegek popkulturális jelentőségét. Azt gondolnám, ehhez hasonló stílusban kellene lezajlania egy ilyen könyvnek, mint ez az 1001 lemez…, de nem jön be a számításom, egyrészt egy csomó érdekes dolog van benne, ami jó eséllyel tágítja majd a zenei horizontomat, másrészt helyenként korántsem fapofájú a szöveg, inkább idétlen, hisztérikus, jópofázó, egyszóval idegesítő, de ez nem meglepő, ha belegondolunk, hogy legalább hatvan szerzője és vagy tíz magyar fordítója van. Leonard Cohen Songs from a Roomjáról például azt olvashatjuk: „ez a kissé túlzottan is érzelgős anyag a mindannyiunkban benne rejlő embergyűlölő hajlam inspirációja”. Dögöljek meg, ha értem, mit akar. De Loretta Lynn (country-énekesnő a hatvanas évek Amerikájából) sem jár jobban, akinek híres „Don’t Come Home A Drinking (With Lovin’ On Your Mind)” című slágerének – a családon belüli erőszakról szóló – sorait a következőképp sikerült lefordítani: „Inkább ne gyere haza alkohollal a gyomrodban, miközben a szerelmen jár az eszed”

Összességében azért jó érzés, hogy megvan ez a könyv: tele van színes képekkel, órákig lehet lapozgatni, sopánkodni a nyolcvanas évek ízléstelen lemezborítóin, kicsit művelődni az ötvenes, hatvanas évekből, ami a mi generációnknak már óhatatlanul homályos, és lehet rácsodálkozni a rengeteg ismeretlen szerzőre. Aztán, ha a leírás alapján valami gusztának tűnik, akkor lehet menni a Google-ra, és keresni a torrenteket. A végét egy kicsit elrontja a könyv koncepciójában eleve kódolt hiba, konkrétan az, hogy a jelen is benne van. Hiszen Elvis meg a Beatles nyilván helyet kap a Panteonban, végül is ötven év alatt elválik a szar a víztől, de miért mondják nekem, hogy a White Stripestól két album is kell ide, és mit csinálnak itt a következők: The Zutons, The Killers, The Streets, Liars, Cee-Lo Green vagy Tv On The Radio, Arcade Fire, The Icarus Line és még sorolhatnám?

Robert Dimery: 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz
Fordították: sokan
Gabo kiadó, Budapest, 2006
9999 Ft

5 komment

Címkék: zene ajánló könyv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pox 2006.10.03. 11:23:25

Az idei hivatalos mászthev. Ide a rozsdást, hogy valakitől begyűjtöm kariajcsira, mert megvenni nem fogom, de többen gondolhatják, hogy nemélheteknélküle.

Pedig egy ehhez hasonlót kis energia- és időbefektetéssel bármikor össze lehet rántani. Jó: szponzorok kellenek, meg nagyfelbontású tifek a borítókhoz, de mindenki tegye kezére a szívét: miért jobb ez, mint egy wannabe megmondóblog rajongólistája? Na ja, a Nick Hornby, az még írni is tud (teszem hozzá halkan: noname lemezekről leginkább, és még ezzel együtt is jobb lehet).

- Best of egynyári slágerek 1950-2000.
- A 100 legjobb lemez, ahol a dobos szőke.
- Szemüveges feministák lemezei 1960-present.
- Slágerek az időjárásról.

Sat sat sat. Ha kapok kis időt és pénzt, becsszó összedobok egy ilyet.

Szőrös 2006.10.03. 12:11:22

mondták már hogy nem értesz a popzenéhez? akkor mondom

pox 2006.10.05. 12:37:28

Azóta bele is néztem egy boltban ~10 perc erejéig, és még lehangolóbb a helyzet: semmi plusz info, sablonszövegek, és azon kívül, hogy tényleg "tele van színes képekkel, órákig lehet lapozgatni", szinte teljesen ad-hoc a válogatás. Az AMG lemezajánlói messze lekörözik ezt.

Nb. speciel EJ a gerincen lenne a legkisebb baj...

jazzbubu 2006.10.06. 14:31:33

A 2 idézet a könyvből szerintem fordítói hiba ,vagy gyenge az anoltudás,vagy a zenében való
jártasság esetleg mindkettő./A DYLAN-önéletrajznál(Vol.1.)ugyanezt tapasztaltam,katasztrófális!/

Terpeszgyermek 2006.10.19. 13:34:08

1001 lemez?
Lófaszt!
Először is:

A Ramones előtt nem volt zene. Pontosabban ki a faszt érdekel? Há' mi vagyok én? Valami kibaszott liberális hippi?
Ez a Sid meg ki a faszom? Annál többet nem érdemel, mint hogy minden 16 éves kispunk rá akarjon hasonlítani. Bár a heroin és a köpködés van, akinek jól áll.
Én is rá akartam hasonlítani.
süti beállítások módosítása