Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A halál hetven órája

2006.09.20. 10:55 TonyCaviar

Miközben meggyőződéses pacifista lettem, és ha áldozatokról esik szó, összeszorul a gyomrom, a csaták iránti beteges vonzalmamat megőriztem, és finom hullámzásba kezd a szőr a hátamon, ha egy ilyen albumot kapok kézhez, mint a Hetven döntő csata. Tulajdonképpen borzasztó, hogy fanatikus hatalommániások partikulárisnak nevezhető okokból családapák ezreit küldik csatasorba, hogy felrobbanó hajókon, elgázosított lövészárkokban, haslövéssel a tajgán, vagy simán szomjan halva a sivatagban végezzék. De, ha azt vesszük, hogy diadalmas vérivó vadállatként kergetik az ellenfél családapáit, viselkedésük akkor sem helyeselhető. A háború mégis a konfliktusmegoldás hatékony módja, sőt, ha elég messziről és elég alaposan tanulmányozzuk, valójában művészet.

Lehet, hogy a túlzott komputerjáték-fogyasztás hatása, de ha meglátom a gyalogságot jelző két színben felálló kis téglalapokat, valamint azok átlósan elfelezett változatait - amelyek a lovasságot jelzik – azonnal működésbe lép bennem a mentális szimuláció. Ahol egy kis kocka mászik, ott lezúduló lovasrohamot sejtek, a kanyargós nyilak pedig ki tudja, milyen kínkeserves menetelést rejtenek. A háborús történetírásban valami fura emberkereskedelem alakul ki. Azzal, hogy a háborúban hús-vér emberek ide-oda tologatott számjeggyé válnak, egyben élettel töltik meg elevenségük emlékét kompakt formában kifejező rózsaszín, esetleg halványzöld téglalapokat, sávokat, csíkokat, felségjeleket, uniformisokat, és veszteségadatokat.

A Hetven döntő csata borítója nem túl meggyőző - érdemes elmerengni azon egy percet, mennyire nem találják a helyüket a nagy piros betűk az ejtőernyősök és a beillesztett fotók közt; a beillesztett fotók meg külön bénázás, ettől lesz olyan buta tankönyv-jellege - a szerkesztő pedig Jeremy Black, aki a Térképek Világtörténete című könyvhöz írott enyhén idióta bevezetőjével nem lopta be magát a szívembe, a valóságos tartalom azonban minden igényt kielégít. A könyv nagy részét nem Jeremy Black írta, hanem egy sor komoly hadtörténész, például a magyar Ágoston Gábor, aki persze a georgetowni egyetemen tanít. A marathóni ütközettől a mostani iraki háborúig tartó 2500 év hetven legfontosabb csatáját ismerhetjük meg kronológiai sorrendben, előzményeikkel és világtörténelmi jelentőségükkel együtt.

Igaz, hogy egy stratégiai szimulátorban be is lehetne avatkozni a dolgok folyásába, a Hetven döntő csata talán egy kicsivel mégis szórakoztatóbb, mert nem pixeles a generális feje, sőt a szerkesztők mindent megtettek, hogy a lehető legplasztikusabbá tegyék a könyvet. Ki hogyan képes a legelevenebben elképzelni egy ütközetet? Van, akinek a térkép a legfontosabb, van, aki korabeli ábrázolásokat vagy idealizált csatajeleneteket szeret nézegetni, van, aki a száraz adatokból hámozza ki a legtöbb információt. Itt mindenki megtalálja a számítását: több dimenzióból ismerjük meg az ütközeteket, és tényleg életre kel a háború művészete, melyben a puska elsütésének tudománya mindössze apró részlet.

Jeremy Black: Hetven döntő csata az ókortól napjainkig
Fordította: Weiszhár Attila és Márkus János
Athenaeum 2000, Budapest, 2006
6990 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása