Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Már CD-n is vágtázik a Csodaszarvas

2006.09.12. 11:48 gg

Grandpierre Attilának, az egykori Vágtázó Halottkémek egykori alapítójának nincs szüksége óriásplakátokra vagy tévészpotokra, hogy elterjessze a hírét, ha belefog valamibe - például ez is egy különbség közte és Geszti Péter között. A bevallottan a VHK útját folytató Vágtázó Csodaszarvast alig egy éve indította, ez az idő viszont elég volt arra, hogy a célcsoport minden tagja értesüljön erről a fejleményről.

A zenekar azóta túl van jónéhány fellépésen, az ezeken rögzített hanganyagokból szerkesztettek össze most egy lemeznyit: kerültek rá eddig ismeretlen népdalfeldolgozások, Mongóliából származó dallamtöredéken alapuló darab, új, saját témák és néhány VHK-unplugged - merthogy az új zenekar, aki nem tudná még, kizárólag népi-akusztikus hangszerkészleten dolgozik, tagjai kivétel nélkül a népzenélés valamelyik ágának mesterei.

A know-how, amit a VHK-ból Grandpierre átemelt, a zenélési módszer: a VCSSZ, csakúgy mint a VHK annak idején, nem előre megírt számokat játszik - valamennyi művész meglehetősen tág keretet kap egy-egy témán belül, a többi pedig rá van bízva. A VHK esetében már bevált módszer itt is működni látszik, a popzenészek legtöbbje által lesajnált, leviccelt hangszerek bizony vastag, erős hangzást és sodró, lendületes ritmikát eredményeznek így együtt, versenyképeset az elektronikus groove-okkal és a torzítós gitárriffekkel.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ez az improvizáción alapuló zenélés bizony nagyon erős összeszokottságot feltételez az abban részt vevők között - a VCSSZ népes személyi állománya viszont sűrűn változott az időszak alatt, a zenészek pedig, bármilyen kiválóak legyenek is, úgy tűnik, e rövid idő alatt nem csiszolódtak, nem csiszolódhattak úgy össze, mint a zeneileg egyenként bizonyára nem annyira képzett VHK-tagok az évtizedek során. Ennek mellékhatását pedig jól meg lehet figyelni az albumon: a VHK felvételein együtt lüktet, hullámzik a csapat, míg a VCSSZ-nél a gyors számokat mindenki végigzúzza, a lassúakat pedig végigromantizálja, de szinte teljesen hiányzik a témán belüli hangulatváltás vagy -módosítás, hiányoznak a zenei közösség megnyilvánulásának, az egymásra figyelésnek és a spontaneitásnak a régi zenekarban megszokott apró jelei.

Mindez egyébként szükségszerűnek is tekinthető, úgyhogy mondjuk inkább azt, hogy ez a lemez még nem döntötte el: az új formáció saját lexikonszócikket kap majd, vagy egy lábjegyzetet a VHK címszó alatt.

8 komment

Címkék: zene

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foszt 2006.09.12. 12:06:44

Két dolgot tennék hozzá:
1, Nagyon kellett már ez a lemez, mert a VHK feloszlatása emberkinzással ért fel.
2, A lemezen hallható egy angyali női énekhang (Márton Bernadett), ami üdítően hat a Grandpierre-től megszokott ordítozás mellett.

Türkménbasi 2006.09.12. 12:40:21

A Csodaszarvas valóban nem annyira sodró lendületű mint a VHK volt de nem baj, ne is legyen ugyanolyan, nekem ez is tetszik!
Úgyhogy? Indulj már hé, emberemlék...

sonik_n0ise 2006.09.12. 14:27:50

FYI: olyan 15 éve voltam akusztikus vhk-n, bvsc uszoda éttermében.
isten volt.

mángorló 2006.09.12. 14:37:56

teljesen rendben van a lemez, meg az egész zenekar. nagyon nagy élmény volt az első vcssz a pecsában, ahogy az alterek betódultak és az őszhajú középkorúak között vadulgattak. erős ez a zenekar is. én spec az első lemez előtti vhk-t szerettem, de hát annak már erősen vége. jó hír viszont h grandpierre gondolkodik azon, hogy a 88 előtti koncertekből egy cd-t kiadni valamikor.

Foszt 2006.09.12. 15:20:52

A Sámán Szinházat is feltámaszthatná valaki...
Milyen súlyos előadások voltak azok VHK aláfestéssel a koncertek előtt...? Az is hiányzik...

hogyishíjják 2006.09.13. 09:05:29

Láttam a Szigeten a VCSSZ-t, de nem tetszett. Hiányoltam belőle a VHK mindent elsöprő lendületét. A VHK egyszeri és megismételhetetlen.

mángorló 2006.09.15. 06:05:29

ez a vcssz már más dolog. de a "végtelen egy" c dal azért eléggé ott van: "énekelek, énekelek. tudatom világító fáklya, boldogan ragyog a világra"

Foszt 2006.09.15. 11:02:15

A "Végtelen egy" tényleg a legjobb dal a lemezen. Az "Aláirhatatlan Történelem"-nél viszont folyton azt várom, hogy mikor jön be az a jó kis karcos gitár... Na most... na most... aztán csak duda van...
süti beállítások módosítása