Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Re: Ódon elektronika a Művészetek Palotájában

2006.09.11. 13:08 jackyll

Gimnáziumi duplaórába fulladt a "100 éves az elektronikus zene" fesztivál a Művészetek Palotájában. Szombat este újra megszólalt néhány oldschool analóg elektronikus hangszer (bigup, respekt, satöbbi), csak sajnos a házigazda ismertetői kis híján több időt emésztettek fel a performanszból, mint a külföldről drága pénzért idehurcolt előadóművészek és privát gyűjteményekből összeszedett hangszereik.


Pedig ígéretesnek indult. Minden széken minőségi prospektus várta a közönséget a hardverek és feltalálóik történetével, amit mazsolázhattak, amíg fel nem csendült a Theremin szellemhangja. Aztán el is hallgatott. A koncepció ugyanis az volt, hogy a túlvilági etűdök előtt és után mesedélutánt tartott Mandel Róbert, az est szervezője, s ezek az előadások az idő előrehaladtával egyre hosszabbak és hosszabbak lettek.

A projektort egyedül a sztorizgatások alatt izzitották be, de akkor is csak diavetítésre. Ha pl a zene alatt háttérben képek, neadjisten videók alatt infobarban futott volna az infó (amit amúgyis mindenki megkapott nyomtatásban), akár koncert is kerekedhetett volna az eseményből. De nem.


Kajaszünet előtt ("ennyi elektronika után jöjjön egy kis pihenő" - Mandel nyilvánvalóan nem volt még goapartin) a Theremin, az Ondes Martenot és a Hammond orgona bírt megszólalni, amit a Fender-Rhodes Electric Piano, a Mellotron, és a Moog C3 követett. Az örökzöld savfürdőre a zseniális Kaltenecker Trió hatásszünet nélkül kontrázott Clavia szintijével, így először dőlhetett hátra a közönség 15 percnél tovább az este, amit eksztatikus vastapssal nyugtázott.

Záráskor Mandel folytatással fenyegetőzött, amit javasolnánk a Jövő Házában megtartani, hogy legalább ki lehessen próbálni a hangszereket, ha már zenébe süppedni nincs idő.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rcs 2006.09.12. 20:06:38

A Theremin nagyon érdekes, de hangszernek használni ostobaság. Inkább hallgattam egy üstdobra és hárfára írt szimfóniát.

Azon gondolkodtam "koncert" közben, hogy van-e bárki - beleértve az előadókat - akinek tetszik az előadás zeneileg. Valószínűleg nem volt ilyen. Ha volt, akkor sznob és hazudik. Ha nem jön Szakcsi Lakatos meg a Pecek fívérek, akkor a szünetben elhúzok.

Így azonban még jelen voltam, amikor a Moog moduláris analóg szintetizátoron Szigeti István saját szerzeményét, a Toccata-t egy kollégájával. Két ősz szakállas ember matatott ötletszerűen egy telefonközponton, furcsa hangok, zörejek, azt hittem nem működik a divájsz és szerelik. Kiderült, hogy ez már az előadás volt maga. Az MZ/X hívja R2D2-t találóbb cím lett volna. Abszurd és szürreális volt az értelmetlen prüttyögést hallgatni egy koncertteremben. Kalteneckerék azért nem voltak rosszak.

zoli79 · http://panel.wplanet.hu 2006.09.12. 21:16:31

"A Theremin nagyon érdekes, de hangszernek használni ostobaság."
Ezek szerint nem voltál néhány hónapja A38-on Fishbone koncerten...
süti beállítások módosítása