Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A 7és ½-ik polc III.

2006.09.07. 10:00 TonyCaviar

Szy Éva könnyeket csalt a szemembe, és csak nehezen tudtam szabadulni a sok eltékozolt szenvedély láttán érzett letargiától, de ahogy a zsebkendőért nyúltam, újabb fránya, vékony füzetecske csusszant a kezembe. A dél-afrikai nők sorsa még a magyarokénál is sanyarúbb, jutott eszembe, noha bizonyos pontokon hasonló problémákkal kell szembenézniük. A The Trick című dél-afrikai kiadvány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet a dél-afrikai nők helyzetére, és felnőtteknek tanítani az angol nyelvet, illetve magát az olvasás tudományát. Nem lenne szép dolog a harmadik világ együgyűségén gúnyolódni, viszont nem tagadhatom, hogy lenyűgözött a gyermekien egyszerű nyelvezet és a lepusztultan tragikus, mégis jövőbemutató történet közt feszülő ellentét. És a zseniálisan béna és brutális fotók, amik a szöveget hivatottak szemléltetni, mindent elmondanak erről a világról.


„MaMkhize has a problem”. MaMkhizének problémája van. Az a problémája, hogy a férje, Bonga egy iszákos állat, és minden pénzüket sörre költi.

Ezért a jó asszony a falu sangomájához fordul tanácsért. A sangoma furfangos asszonyállat, azonnal tudja a megoldást.

Szerencsére Bonga nemcsak iszákos, de ostoba is, így nem veszi észre, hogy a sangoma gyakorlatilag megmérgezi őt, amitől aztán rohadtul fáj a hasa.

Másnap elmegy a sangomához, aki egyben az orvos is, és megtudja tőle, hogy a sör okozza a hasfájást, vagyis abba kell hagynia az ivást.

Ezt eljátsszák még egyszer, míg végül Bonga belátja, hogy abba kell hagynia az ivást.

 

Ez hát a címben is említett trükk, a furfangos anya vudu-trükkje, melynek sikere nemcsak hogy reménnyel tölti el az afrikai nők millióit, de még meg is tanítja őket angolul, és az ősi szokások értékeire is ráirányítja a figyelmet.

 

Wendy Annecke: The Trick
University of Natal, Durban, New Readers Project, 1991

3 komment

Címkék: afrika könyv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szászmarci_21670 aka Homár klasszikusok 2006.09.07. 10:30:07

Ez a levél több éve bejárta az egész internetet, fent volt az urbanlegends.hu-n is, azóta kiderült kacsa az egész. Szóval jöhet az új cikk.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.07. 15:35:05

Ez egyébként Magyarországon is működött. Van egy vegyület, amit ha alkohollal kombinálnak kegyetlen szarul lesznek a lelkes addiktok. A környezet ellenőrzi, hogy rendszeresen beveszik-e, aztán onnantól nem isznak. A fogorvosom mondta, hogy ez a vegyület a fogzománcnak is jót tesz, létezik krém formájában és a sorvadó íny által védtelenül hagyott fogtöveket kell ezzel kenegetni. Meg persze ellenjavallt az alkohol fogyasztása a kúra alatt. Mondtam is, hogy akkor inkább ne erőltessük.
süti beállítások módosítása