Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A 7és ½-ik polc II.

2006.09.05. 10:20 TonyCaviar

Fanyalogva dobtam a doboz mélyére az Európa Kiadó 86-os díszkiadását, és máris a kezemben volt a világ egyik legőszintébb, legfájdalmasabb, és ha szabad ezt mondanom, legemberibb könyve, Dr. Muray Jenőné Szy Éva VERSEK című verseskötete. Erre a könyvre már emlékeztem, a Kisrókus utca járdáján találtuk egy najlonzacskóban, egy Themen-összes meg egy aforizmagyűjtemény társaságában. Először talán a Szy vezetéknév ragadott meg. Ez a három betű valami misztikus jelentőséget sugárzott, és már láttam is magam előtt azt a titkos dél-alföldi harcos buddhista lovagrendet, melynek élén a Szy-lovagok állnak. Hogy titkos, az biztos: nemhogy sosem hallottunk róla, de a szerző címlapon látható portréja is frappánsan cáfolja ezt a verziót. Egy kontraszthiányos fekete-fehér képről mosolyog a kamera mellé Éva néni, mellette, határozottan kisvirágmintás otthonkában, valamelyik kolleginája – egészen bizonyos, hogy a fotóegy évnyitó ünnepélyen készült. Ezt onnan is sejthetjük, hogy - mint az a bevezetőből kiderül - Éva néni logopédus, és Tízparancsolatot is írt a szülők számára, melynek fő elemei a gügyögésmentes kommunikáció a deddel, a beszédhibás személyek száműzése a ded környezetéből, és hogy „minden a gyermekkel kapcsolatos teendőt kellemes, vidám, közepes hangerejű és tempójú, nyelvtanilag, kiejtésileg helyes, kifejező beszéddel kísérjünk.”

Sajnos azonban elhivatott logopédusi munkája során egy ponton versekkel igyekezett segíteni a beszédhibásokon, és aztán úgy maradt, elkezdett a maga kedvére irogatni, majd egy verseskötet kiadását tervezgetni – ezt tartjuk most a kezünkben. Muray Jenőné Szy Éva lírai korpuszából a következő dolgok derülnek ki: él-hal a világbékéért, saját áldozatos, elhivatott életét misztikus lángolásként éli meg, illetve, hogy Muray Jenő egy iszákos disznó, aki dohányzik, ráadásul folyton megcsalja, majd visszakéredzkedik hozzá. De beszéljenek inkább a versek:

Égve élek

Ópiumpipám
mindkét végét szívom,
lámpa fényénél
egészségem irtom.
Éji magányban
Beteg énem éled,
narkotikumként
versben égve élek


Hová vezet ez a nézet?

Nem értem a tévéadást,
bemutatja a gyilkolást
mintázza az emberölést,
csalást, rablást, verekedést!

Hová vezet ez a nézet,
ha a jónak és igaznak,
ésszerűnek és szépnek
lassan kivész a példája!

Csak a csalást, ügyeskedést,
bepalizást, verekedést
látja, hallja, tapasztalja,
s a tévé is ezt mutatja!

Hová lett az igazmondás,
szépszeretés és a jóság,
ha ezt ma nem becsüljük meg,
holnap talán már késő lesz!
 

Bős-Nagymaros

A szívünkben aggodalom,
félelmetes Bős-Nagymaros.
Ráadásul a szakéretők
szerint nagy a felelősség,
Hisz a nemzetközi gárda
az indítást még nem várta!
Mégis beindították,
s most azonnal foltozzák!
Tönkretették a Dunánkat,
s az azt körülvevő tájat!

Még Trianont is átlépték,
s a magyarok ezt is tűrték.
Most a Duna körüli táj
veszedelmes lett és sivár.
A levegő és a vizek
sugárzása közismert.
Mégse tudunk semmit tenni,
csak tervezni és remélni,
hogy majd a XXI. Század
kedvezni fog hazánknak?

 


Dr. Muray Jenőné Szy Éva: Versek
Tulipán kiadó, Budapest, 1998
Ár nélkül

8 komment

Címkék: vers könyv magyar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.05. 12:33:37

Mi motiválhat valakit ennek a kiadására? Van az ilyen köteteknek piaca? Vagy kiadótulajdonos apuka ezzel igyekszik gyermeke iskolai előmenetelét biztosítani? Rejtély...

TonyCaviar 2006.09.05. 12:51:54

Megpróbáltam utánanézni a Tulipán kiadónak,
de minden jel szerint a kilencvenes években megszűnt - nem csoda. Olyat adtak ki még, hogy "A Guldenburgok öröksége". Az is lehet, hogy Muray Jenő volt az igazgatója.

opotep! · http://opotep.blogspot.com/ 2006.09.05. 14:24:25

Az első azért elég durván felbolygatja itt a sztereotípiákat, a szívmelengő logopédusnénikről. Az még úgy nem is olyan nagyon , de a második kettő szemelvény már derékig ér az szennyestartóban szagladzó otthonkahömpölyegben. Mondjuk értelmetlen az ilyet nagyon fikázni. Tele van ilyennel a minden, most csak kihalásztatok egyet az ezerből.

TonyCaviar 2006.09.05. 14:48:34

Azóta próbálom elképzelni azt, hogy mindkét végét szívja. Nyilván felváltva. hisz nincs két szája, de az egyik végén nem a parázs van? Bár lehet, hogy én még nem láttam igazi ópiumpipát.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.05. 15:23:11

Nem lehet, hogy az ominózus ópiumpipa egy kétszemélyes vízipipa? Két cső, két csutora egy szájban. Az égéstér nem vége, hanem eleje a folyamatnak.8-)

Madafaka · http://madafaka.blog.hu 2006.09.05. 16:25:05

és a költő ezzel azt akarja szimbolizálni, hogy mennyire magányos, hisz még a pipáját sincs kivel megosztania. ez a nő nem boldog.

totyafej 2006.09.06. 11:24:42

Újabb kötet? Annak már nehéz lesz kitalálni a címét. Esetleg: Versek 2. Egyébként tök mindegy, hiszen a belbecs kompenzálja a problémát.
süti beállítások módosítása