Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Az ördög műve

2006.09.01. 12:18 enba

Négy darab ember alkotja a Slayert. Tom, a basszusgitáros-énekes leginkább kedves, mosolygós, joviális fűszeresnek néz ki, Kerry, a gitáros olyan, mintha a G.I. Joe című rajzfilmben játszaná a rosszfiút, (bele lehet a kezébe képzelni egy könnyűgéppuskát minden gond nélkül), Jeff, a másik gitáros a metálzene legüresebb arckifejezésű figurája; német származású, és fejre is tökéletes archetípusa a virtigli szász parasztnak, Dave, a régi-új dobos pedig halk szavú irodalomtanárra hasonlít leginkább, aki legalább másfél fejjel alacsonyabb, és negyven kilóval könnyebb, mint a középiskola rosszfiúi, és emiatt gyötri a frusztráció őt rendesen.

Négy darab ember, mindannyian túl a negyvenen. Négy darab, kapuzárási pánik előszelében vergődő, öregedő fasz. Pár évente összejönnek, és csinálnak egy lemezt. A Christ Illusion pont öt évvel később követte elődjét, (God Hates Us All), vénülnek, nem kapkodnak, gondosan készítik a csapásokat elő ők. Az ilyen pauzák alatt azért lenyomnak nyolc-tíz turnét, megtehetik ezt is gond nélkül, több tízezernyi hozzám hasonló figura szaladgál a világban, akik ötödjére és hatodjára is megveszik a Slayer-koncertjegyet, mert a Slayer a világ egyik legjobb koncertzenekara, metálszinten legalábbis, a rajongó meg már csak olyan, aki ezredjére is szívesen megnézné ahogy Tom Araya a számok között mosolyogva konferál, ahogy Kerry King és Jeff Hannemann meggyalázzák a gitárszólót, mint találmányt, ahogy Dave Lombardo dobol, ahogy az egész Slayer zenekar darabokra tép, megrág és kiköp pár ezer embert egyszerre.

Lehetnének ők akár nosztalgiazenekar is; vígan megélnének belőle. A velük együtt indult zenekarok jó része úgyis elhullott már, (nem kár egyikért sem szerintem; a legendás Bay Area-beli thrash-kör jó része vállalhatatlan szar volt egyébként is), a többiek pedig a saját renoméjuk porba tiprásával vannak éppen elfoglalva, szóval a Slayer akkor is egyeduralkodó lenne, ha csak az 1986-tól 1991-ig tartó időszakból élnének a mai napig, de nem. Megmutatják ők, igaz egyre ritkábban, hogy a vén faszozást, meg a kapuzárási pánikot el lehet felejteni, a nosztalgiával együtt, van rá húsz másodpercetek, óra indul. Sikerült? Remek.

Szóval a Christ Illusion, talán Dave Lombardo visszatérése okán, talán nem, a legjobb Slayer-lemez a Seasons In The Abyss óta. Nem váltottak persze semerre, jól megszokott Slayer-metál röffen elő a hangfalakból, derekasan odapakolt tuka-tukás dobtémákkal, teljes negyedeken át reszelő, majd az ütem végén disszonáns, magas hangokat elővillantó riffekkel, és azokkal a gitárszólókkal, amelyek legendát csináltak ebből a két antitalentumból: magas hang lefog, megtremolóz, hangnemből ellépked, megtremolóz, visszalépked, még utoljára tremolóz egyet, izomból, hajlik a gitárnyak. a harmónia arcába meg tapossunk bele, két lábbal lehetőleg. Mégis sátánvillába rándul a kéz, ütemesen bólogat a fej, és hamarosan már önkívületi állapotban létezünk, véletlenszerűen ráénekelve a dalok szövegére a satan, kill, blood, death, hell szavakat. A Slayer-szövegvilág másból sem áll, úgyhogy tízből hétszer biztosan sikerül szinkronban üvölteni a megfelelő kifejezést Arayával. Szinte látom magam előtt a csávót, mondjuk a Cult című dal feléneklésekor, ahogy a mindenki mástól banális faszságnak tűnő, a Slayernél viszont hatásos six-six-six kántálás után, csibészesen mosolyogva átkacsint a keverőhelyiségbe; megetetjük ezekkel újra ezt a szart, figyeljétek csak. Mi pedig habzsoljuk vigyorogva, bár a negyedik monitorlefejelés után azért átvillan a fejemen, hogy be kéne tiltani az ilyen zenéket, mert destruktívak nagyon.

Abba gondoltam bele, hogy a Slayer- és metálszinten is klasszikus Reign In Blood pont húsz éve jelent meg; előttem van a bakelitlemez hátsó borítója, ahol huszon-egykét éves fiatal suttyók pózolnak idétlenül, egymás haját tépkedve. Annak idején a Reign In Blood kvázi megváltoztatta a metálvilágot azzal a féktelen agresszióval és lendülettel, amit csak a Slayer tudott, és tud ma is. Itt vagyok én megakadva, de nagyon. Huszonéves, kanos suttyóktól még nem szokatlan ez az intenzitás, de ezek vén faszok itt, csókolom, mégis belerakják a hintába a komplett metálszcénát, mégis annyira pusztító és kegyetlen zenét csinálnak, kapuzárási pánik ide vagy oda, hogy fennakad az embernek a szeme. Hogy csinálják ezt, ez nem fér az én fejembe bele; honnan az ördögből veszik ezt a kifogyhatatlannak tűnő erőt, mi a pokol hajtja őket még? Szerintem pontosan az.

24 komment

Címkék: zene metál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foszt 2006.09.01. 13:11:50

Amúgy óriási a felhajtás Amerikában. Az eredeti borítót betiltották, a zenekart pedig össztűz alá vették, bár Tom Araya továbbra is csak a szokásos témaköreiben tobzódik – vallás- és háborúellenesség, stb. A vértengerben álló és levágott fejekkel körülvett megcsonkított Jézust ábrázoló borító mellett talán a Jihad c. szám miatt engedte el a dobermanokat a cenzor, az ugyanis a terroristák szemszögéből láttatja 9/11-et...

.:sz-b:. 2006.09.01. 13:15:37

itthon is ezzel a letakart boritoval aruljak, ha minden igaz:

image.guardian.co.uk/sys-images/Arts/Arts_/Pictures/2006/08/17/Slayer.jpg

de az eredeti ott van alatta

Foszt 2006.09.01. 13:44:07

ja, a kis ravaszak...

vernarancs 2006.09.01. 15:48:03

Mi ez a lama cikk? Lefaszozni a slayer tagokat igen nagy tahosagrol ad tanusagot. Masreszt az, hogy tehetsegtelenek lennenek megint csak tahosag. Pont azert qva jok, mert azokat a nyujtasokat es disszonanciakat koncerten is pontosan lenyomjak. A szovegeket meg nyilvan nem erted, vagy nem olvastad, mert egyaltalan nem csak halal meg satan van bennuk. A seasons album ota eleg jo kis szovegeket fabrikalnak (foleg Araya mester). Nyilvanvaloan csak azert hallgatod, hogy a monitorodat tudjad fejelgetni. Jo szorakozast!

Homer Jay 2006.09.01. 21:31:15

Én egyetértek a cikkel. Kivéve, hogy hiányolom a slayerből a megújulást, hogy kicsit más műfajok, stílusok felé is kikacsintsanak. Mint pl a sepu a roots-szal annak idején.

Engem igazából a seasons óta nem fogott meg úgy igazán egyik albumuk sem. És épp azért mert az én zenei ízlésem sokszínűsödött, a slayer-é meg nem.

De ettől függetlenül masszív respekt! A reign in blood minden idők 10 legjobb (metal) albuma közé tartozik, és még sokáig fog is.

mikkro 2006.09.02. 07:31:02

vernarancs, biztos, hogy értő figyelemmel olvastad ezt a cikket? mert nem úgy tűnik.

TexasRanger · http://www.cadillacdesert.blogspot.com 2006.09.03. 08:20:01

A "darabokra tép, megrág és kiköp" nagyon találó! A Slayer valóban a világ egyik legjobb koncertzenekara, és nem csak metálszinten. Láttam már fesztiválon őket egy teljesen vegyes közönséget úgy bedarálni, hogy szerintem sokan máig nem értik hogyan is néztek végig tátott szájjal és földbegyökerezett lábbal egy metálkoncertet... Egyszerűen nyers energia ez a banda. És Reign in Blood rulez.

politox 2006.09.03. 12:51:22

Kerry King és Jeff Hannemann tényleg csak a tremólónyúzáshoz és a tekeréshez értenek, de akkor is mérföldekről felismerhető a játékuk, és ez az, ami számít, nagyon súlyos stílusuk van, sokan utánozzák, de valami mindig hiányzik. Dave Lombardo meg az egyik legdurvább tempójú dobos (nem a gyorsaságra gondolok) és a Slayer mellett (olykor helyett) a free jazz - experimentális John Zorn különböző projektjeiben is tevékenykedett, nyilván nem véletelenül választotta őt az elborult mester.
A Slayertől meg hallgassátok a Dead Skin Mask-ot, milyen beteg!

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.03. 20:04:28

Asszem az ilyen vernarancs tipusú seggfejek miatt tartják sokan még ma is sötét bunkónak a metal kedvelőit. Kezdem azt érezni, hogy a tudatos rombolás a hozzászólás célja, bár abból sem a legjobb. Pedig én annakidején inkább Kreator-t hallgattam.

vernarancs 2006.09.04. 12:13:11

Nos, ha Teged valaki valaha sotet bunkonak tartott, az lehet, hogy nem feltetlenul miattam volt. Kreator messze elmarad a Slayertol.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.04. 13:59:00

Nagyon örülök, hogy hétfői aggresszió-adagomat ilyen nemes cél érdekében használhatom el, megóvva ezzel pl. a közlekedők biztonságát, vagy a tengerimalacom lelki egyensúlyát.

És még jobban örülök annak, hogy végre nyilvánosságra került, hogy a thrash bandákat, albumaikat, dalaikat egy egyszerű, egyenes skálán - ha nem is abszolút módon, de egymáshoz viszonyítva - fix sorrendbe lehet helyezni, így nem kell a zenekedvelőnek a stílus, az egyes irányzatok, az egyes zenekarok megismerésével bajlódnia, csak igényszintjének megfelelően választ a skáláról, és magabiztosan kattinthat a Buy it now! gombra, aztán jöhetnek a mocskos anyagiak.

És hogy legyen valami olyan, amit az anyanyelved alapfokú ismeretével is megérthetsz:
Beszólsz a Kreatornek, szájbabaszlak sörösüveggel, Narancslé!

vernarancs 2006.09.04. 15:47:08

Jol van, latom hozod a szinvonaladat.
Tolem rakhatod Petrozzaekat terbeli skalara is, mert minden dimenzioban alulmarad a Slayer szintjehez kepest. Zeneszkent en leginkabb a zenei kreativitast veszem figyelembe, ha esetleg megertesz ilyen bonyolultnak azert nem mondhato kifejezeseket. Ha nem, akkor esetleg ket narkozas kozott szajbabaszhatod magadat is egy uveggel. Gondolom nagy Ossian rajongo is vagy, a stilusod alapjan oda tudnalak elkepzelni.

enba 2006.09.04. 15:50:59

beleszólnék akkor én is: éljen a slayer, abcug kreator.

vernarancs 2006.09.04. 16:19:27

Felrertes ne essek, en nem akarok itt egy Kreator vs. Slayer vitat. En csak annyit mondok, hogy technikailag a Slayer ubereli a Kreatort (ahol Mile meg Tommy-t sem hagyta ervenyesulni) de a szubjektiv szempontok persze egy mas tema. Szerintem a Kreator az Extreme Aggression ota vergodik.
Az egyetlen dolog amiert beirtam az az, hogy nem tartom helyesnek le venfaszozni a Slayer tagokat meg viccbol sem. Erre jon itt a pofanbaszozas meg a seggfejezes. Nem mintha erdekelne...

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.04. 19:00:55

Hát ez a baj a zenészekkel, technikai kreativitás, ilyen alapon a Pistols egy rakás szar, nem?

Engem az érdekel bármely alkotásban, hogy mennyire hiteles, mennyire tudja átadni az érzelmi töltést, a mondanivalóját, mennyire élem át azt, ami az alkotót inspirálta, ami elmondani akar. És ebből a szempontból a vitaindító cikk írója szerintem meglehetősen jót alkotott. Pontosan adta vissza, hogy neki miért ütött kurva nagyot az új Slayer album. Én szeretem ezt a személyes újságírást, az objektivitásban meg egyáltalán nem hiszek.

Az Ossiánt meg kifejezettem rühellem, bár valamit át tudnak adni, de az annyira nem valós, legalábbis az én valóságomban, hogy hiába ismerem el a régi gitáros tudását, hiába hallgatom szívesen amit játszik, nem áll össze egésszé, bár bohó ifjúkoromban az Acélszívet még sikerült komolyan vennem.

vernarancs 2006.09.05. 10:53:59

Altalaban nem erdemes a zeneket osszehasonlitani, legalabbis szubjektiv alapon. Van viszont objektiv alapu hasonlitas ami a zeneszek kepzettseget es kreativitasat meri. Ebben az ertelemben ige, a Pistols szar.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.05. 12:22:40

Ilyen alapon, viszont a festészet a hyperrealizmusban éri el a csúcsát, és a fényképezés felfedezése óta amúgy sincs értelme.

A kreativitás megítélése nem lehet objektív. Ha valami objektív, az mérhető, és a mérést végző személyétől függetlenül ugyanazt az eredményt szolgáltatja. Még a zenész képzettségét is nehéz objektíven mérni, ez inkább megállapodás, de két kurvajó, viszont egészen más stílusban játszó gitárost már nem lehet így összehasonlítani, annyit lehet mondani, hogy mindketten kurvajók, de hogy melyik a jobb, a képzettebb, az ízlés dolga.

Szerintem eleve értelmetlen műalkotásokat objektív mércék szerint értékelni. A műalkotásnak pont az a lényege, hogy az alkotó az alkotásával a befogadó tudatában, lelkében (jó zúzós thrash esetén a testében is) változást idéz elő, az élmény kettőjük együttműködéséből fakad. Az ilyen élmények csak szubjektívek lehetnek. Persze kell tudni 220-as tempóban egyenletesen tizenhatodokat reszelni, és akinek a keze nem elég gyors, magabiztos ehhez, az sosem fog igazi thrash-t csinálni, de nyilván nem ez a lényege a dolognak.

És visszakanyarodva a post-hoz, a Slayer tagjainak lefaszozása éppen az író technikai tudását mutatja. Tud úgy bánni az anyanyelvével (ha nem a magyar az anyanyelve, akkor még nagyobb fegyvertény ez), hogy a megfelelő hatást érje el az olvasóban. Olyan ez, mintha egy disszonanciát kiragadnánk a zenei kontextusából, és azon hisztiznénk, hogy de hát ez szar, mert disszonáns, holott a mű egészét tekintve a disszonancia is értelmet nyer. Ugyanígy nyer értelmet a lafaszozás, a letehetségtelenezés, a lekapuzárásipánikozás. Ha ezeket kiragadod, és felháborodsz rajtuk, az leginkább azt mutatja, hogy nem sikerült megértened a leírtakat. És ha ezt nagy nyilvánosság előtt, hatalmas elánnal és önbizalommal, meglehetősen sértő módon közzéteszed, akkor sajnos pont azt a képet alakítod ki magadról, amit én könnyed ecsetvonásokkal lefestettem, de most nincs kedvem megismételni.

Kilgore_Trout 2006.09.05. 12:24:24

Valóban nem érdemes összehasonlítani kreativitás alapján a zenekarokat, de eléggé észrevehető, hogy a zeneileg annyira nem kifinomult/ötletes együttesek közül csak azok maradnak híresek hosszabb távon, akik egyben stílusteremtők is voltak.

Szerintem egy zenekar nem számíthat nagyobb sikerre ha nem stílusteremtő (v legalábbis valami újat mutató) vagy nem elég kreatív egy stíluson belül (amihez meg elengedhetetlen bizonyos zenei képzettség). Vagy nincs egy jó menedzserük.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.05. 12:37:44

A stílusteremtők meg az én értelmezésemben eléggé ott vannak zeneileg, hát még kreativságilag, ha nem is a hagyományos értelemben. De hát ez már csak terminológiai vita meg olcsó szofizmus. Sz'al ja, technikai tudás kell, de jó alkotásnak az csak szükséges és nem elegendő feltétele.

vernarancs 2006.09.05. 14:05:56

En tokeletesen ertettem, hogy mi volt a cikk irojanak szandeka a hasznalt kifejezesekkel. Es nem kiragadom, hanem a megfelelo kontextussal egyutt olvastam. Igy ezekkel egyutt sem tartom megfelelonek. A serto pedig a Te stilusod volt, sot otromba. En csak taho-t irtam, mert a cikk iroja ezt fel is vallalta azzal, hogy ilyen kifejezeseket irt a nyilvanossag szamara.
A tobbire nem reagalnek mert ugy latom nem teljesen erted amit irok. Maradjunk annyiban, hogy a Kreator a Slayer-en nott fel es sokaig oket probaltak masolni, tobb/kevesebb sikerrel. Ezert is gyengebbek.

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.09.05. 14:37:05

Szakadj már el ettől a Kreator dologtól! Azt csak azért jegyeztem meg, hogy még nem elkötelezett Slayer-rajongóként is tartom annyira a Slayer közönségét, hogy ne az általad írt hozzászólás alapján itéljék meg őket.

Amit írtam, sértő volt. De funkciója volt a sértésnek, megpróbáltam visszaadni azt, amit te írtál a cikkről. Persze provokáltam, ironizáltam, túloztam, karikíroztam vagy nevezzük bárminek, olyan eszközöket használtam, amit te sajnos képtelen vagy felfogni, ugyanúgy, ahogy a cikket sem, mert különben nem nehezményezted volna a szóhasználatot.

Ez egy nyilvános fórum, ahol elsődlegesen nem téged akartalak meggyőzni bármiről (te csak lelkesen, szinte hihetetlen naivitással illuszráltad a mondanivalómat), hanem az olvasókat arról, hogy nem kell sikítva menekülni, ha thrash metal szól valahol. Nem csak korlátolt, agresszív, üldözésimániás bálványimádók - mint a mohamedes karitarún kiakadt arabok - lehetnek ott, hanem olyanok is, akik fogékonyak a finomabb árnyalatok, a nyelvi lelemény, az irónia és az önirónia iránt.

Mert aki levénfaszoz egy olyan zenekart, akiknek a munkásságát saját bevallása szerint is a kezdetektől követi, az közvetve levénfaszozza magát is (mert gyanús, hogy az emlékeiből felsejlő Reign in Blood bakelit a saját gyűjteményéből származik). Ezesetben nem tahóságról, hanem egy jól bevállt irodalmi eszközről ill. annak alkalmazásáról van szó, amiről sajnos halvány lila fingod sincsen, és ha rajtam múlik nem is lesz, nem érzem magam alkalmasnak a népművelő szerepre. Inkább csak kiélem a grafomániámat.

Carcass 2006.09.29. 12:09:46

Azért volt pár kultikus/klasszikus csapat a Bay Area történetében, akik nagy, feledhetetlen korongokat alkottak. Én a mai napig szivesen hallgatom meg a Possessed teljes életművét (Seven Churches mindenek felett!), de a Vio-Lence sem csinált gyenge korongokat (sőt, a World in a world szerintem minden idők legjobb thrash videoklippje), Testament sem volt egy rossz team.
Az már eleve pozitívum számomra, hogy ezeken az oldalakon nem találkoztam trash megnevezéssel, és mindenhol helyesen, thrash-nek írták kedvenc stílusom. Remélem, talán bekerül egy-egy death (Death/Carcass/Bolt Thrower) black (Venom, Bathory, Samael) klasszikus korong, de örülnék a grindcore legjobbjainak (Terrorizer/Brutal Truth) is.
Addig is jó zenehallgatást, és sok ilyen kiváló kritika olvasást mindekinek!!!

Murphy 2006.10.22. 23:05:11

például a Testament...
süti beállítások módosítása