Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Könnyen, gyorsan ó-egyiptomiul

2006.08.29. 10:40 TonyCaviar

A bölcsészkar holtnyelvek tanszékein kívül nem sok esélye adatik az embernek arra, hogy megtanuljon asszírul, etruszkul, vagy egyenesen egyiptomiul. Persze a Száz Hieroglifa sem ezt kínálja, inkább afféle ó-egyiptomi társalgási szótár. Hála istennek, kevés benne a nyelvtan, és csak száz szót tanít meg, ám ezeknek alapján már nagyjából elboldogulnánk, ha egy rosszul sikerült időutazás során gonosz testvéreink eladnának egy egyiptomi rabszolga-kereskedőnek. Akkor sem dermednénk meg a félelemtől, ha új gazdánk fogna egy karót, és egy szívet meg egy légcsövet rajzolna egymás fölé a homokba. Tudnánk ugyanis, hogy nem ezeket akarja kioperálni belőlünk, ez a két jel együtt csak annyit jelent, hogy jó. Vagyis talán elégedett eddigi munkánkkal. De a vászon finomságát, a jó bor ízét, a szép nő kellemességét is ugyanezzel a „nefer”-nek ejtett hieroglifával fejezik ki. Ezek szerint nőt is kérhetünk. Persze beugrik Tutankhamon anyósának, Nefertitinek a neve, ami Barry Kemp szerint azt jelenti, „földre szállt szépség”.

Óegyiptomi „társalgási szótárt” írni legalábbis merész vállalkozás, nyilván nagyvonalú, összefoglaló szellemben kell nekivágni. Barry Kemp - a cambridge-i egyetem professzora, gyakorlott egyiptológus és ásatásvezető – ebben nagyon jó. A szöveg szócikkekből épül fel, mégis az a benyomásunk, hogy a szerző csak mesél és mesél, semmi száraz tudományosság, ellenkezőleg, korabeli jogi esetek, pitiáner családi veszekedések, szánalomra méltó gyarlóságok, vagy épp megejtő szép ajándékok, szavak, érzelmek bukkannak elő a hieroglifák mögül. Meg az az alapvető nyelvfilozófiai kérdés, hogy a hieroglifának nevezett rajzocska miképpen viszonyul a valóság általa jelölt szeletéhez, és egyáltalán, hogyan lett a primitív jelírásból bonyolult hieroglifa-írás, és hogyan vettek fel később a hieroglifák állandósult hangalakokat, megteremtve a szótagírást.

Barry Kemp: 100 hieroglifa
Fordította: Árokszállásy Zoltán
Corvina Kiadó, Budapest, 2006
3200 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem egyiptom nyelvészet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása