Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Winkler Róbert a porban 2. – Iggy Pop

2006.08.16. 10:04 Index

Szar dolog lehet Iggy Pop gitárosaként Vernon Reid után ugyanarra a színpadra lépni. Iggy Pophoz fűződő viszonyomról annyit, hogy sokan dicsérték a legutóbbi Sziget után, én pedig megelőlegezett bizalomból vettem egy Iggy Pop best ofot (Nude & Rude), amit a legnagyobb elszántsággal is másfélszer bírtam végighallgatni. De Iggy igazi koncertzenész, bátorítom magam, és ez be is jön, a közönséggel együtt. Hihetetlenül sokan lesznek, a Borhogyishíjják standig ér a tömeg. Végülis nem vész a Stooges, de az az igazság, hogy Living Colour után elég hervasztó. Iggy persze egy világcsoda. Nem véletlenül megy nála közhelyszámba az energiabomba kifejezés, az első másodperctől pörög, ő a drogozás megöl-elmélet gyenge pontja, Keith Richards-szal együtt. A nadrágja elég szűk, meg elég csípő, a negyedik számra már vagy öt centit kiáll a segge. Vajon hord alsógatyát? Hamarosan kiderül.

Tudom, itt a Kárpát-medencében el vagyunk kényeztetve a négyoktávos Zámbó Jimmykkel, Iggynek meg van vagy fél oktávja, ami tán még Jagger hangterjedelménél is kevesebb, de királyul kántál, meg ő tényleg másról szól.
Jó, hogy van kivetítő, látni, amint a dobos kétségbeesetten koncentrál, el ne kúrja a legprimitívebb kettőnégyet, a gitáros arca pedig híven tükrözi, hogy hálát ad az istennek, amiért annak idején nem írt bonyolultabb témákat.

Iggy lényege, hogy a We will have a really good time alatt elkezdődik a színpadmászás, és a szekuritátésok egyszerűen kevesen vannak, hogy mindenkit eltávolítsanak. A No fun alatt már annyian őrjöngenek a színpadon, hogy szinte elfelejtem, mennyivel jobb volt ugyanez a Sex Pistols előadásában. 18.49-kor gyönyörű bemutató következik a Sziget-feeling lényegéről. Egy srác hányni kezd, de elismerésre méltó terjedelemben, a majdnem teli söröspoharát makacsul szorongatva. Azt hinné az ember, hogy ennyi egy gyomor, de aztán jön még háromszor annyi. De nem is ez a Sziget-feeling, hányás minden ostoba fesztiválon van, hanem hogy még mielőtt érdemben befejezné, egy ismeretlen szigetlakó már valami gyógyszertári cuccal kínálgatja, egy csaj meg ad neki két papírzsebkendőt. A harmadik meg (én) elhantolja a savas béltartalmat egy kis homok rárudgosásával. Tényleg, ezért szórták most fel homokkal a nagyszínpad előtti teret?

18.55: Iggyből már gyakorlatilag egy teljes farpofát láthatnánk, ha összeadnánk a két északi fél-féltekét, az Electric chair alatt egyértelműen kiderül, hogy nem ő az alsógatyahordás zászlóvivője. Többször beugrik a közönségbe, hosszasan bodysurfingel, a keverőpultig vezető folyosón is végigmegy, nem zavarja, hogy fogdossa a nép, és amikor hasra esik, mászik egy kicsit négykézláb, majd kúrást imitál. Nagyszerű előadó.

Nagyszerű előadó, de a Living Colour után azért – zenei értelemben – koncertnek ez kevés. A szünetre is marad produkció, odajön két srác, hogy bocs a zavarásért, fogadtak, nyomok-e rush-t. Nem értem, az valami zene-e, de szerencsére társaságunkban van drogos és vegyész, aki a képletét is tudja. Állítólag valami lónyugtató, por alakú, orrba kell szippantani és két napig egyfolytában kupakolni akarsz. De nem nagy szám. Később még egy volt csajommal is találkozok, mesélem neki a rusht, aszongya, próbálta, végülis ki lehetett bírni, nem volt halálfélelme, viszont kúrni se akart. Ja, akkor biztos jó, már látom a rush szlogenjét: „próbáld ki, nem biztos, hogy lesz halálfélelmed!” Végülis az nyert, aki arra fogadott, hogy nem próbálom ki a rush-t.

15 komment

Címkék: koncert sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jupal 2006.08.16. 10:42:25

Azért egy ilyen technika-orientált ember azt is megírhatná végre, hogy a Nagyszínpad hangosításon KÁR zenélni!
Épp a Living Color volt erre ékes bizonyíték!
SEMMI nem hallatszott a basszusból a végtelen brummogáson kívül!
Ez a hangrendszer, így keverve max. a házimozihoz buutult füleknek alkalmas egy Tankcsapda szintû zenei élmény megvalósítására!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2006.08.16. 12:49:18

Nekem Iggy nagyon bejött, nem is emlékszem, láttam-e olyat, hogy 10-15 szigetlakó felmászik a színpadra együtt bulizni az énekessel. A számok is jók voltak. Szerintem jókora marhaság hangszertudás alapján összehasonlítani bandákat.

Foszt 2006.08.16. 13:13:54

Kiegészítésként annyit, hogy Iggy buzdította az első sorok szardíniáit a rohamra, csak sajnos továbbra se sikerült emberi nyelvet beszélő biztonságiakat szerződtetni, ezért Iggy hiába ismételte el harmincszor, hogy "Let them up!", még a zenészek között is fogócskáztak a küldetéstudatú inkalosok. Ja, és nagy RESPECT! Déri Zsoltnak, aki szintén feljutott!

picaboo 2006.08.16. 13:48:46

A szigetlakó hányadékáról szóló rendkívül szemléletes és nem kevésbé szellemes beszámolónak nem tudom mi köze van Iggy-hez, és hasonló kérdés merül föl bennem a lónyugtatóval kapcsolatban is. Mindegy. A lényeg az, hogy szerintem Iggy mindent bemutatott, abból ami az igazi rock & roll lényege. Ez a szarrácserzett bőrű figura talán az egyetlen igazán hiteles előadó, azok között, akiket idén láttam. Fantasztikusan őrült a csávó. Pillanatok alatt forradalmat robbanthatna ki, ha ahhoz volna kedve. Elég annyit mondania, hogy "break that shit" és már dőlnek is a kordonok...

rexx 2006.08.16. 13:55:06

Kár volt arra az Iggy Best of albumra izmozni, mert ez egy Iggy & The Stooges koncert volt, akik ugyed a lemezeiket akkor vették fel, amikor a Nagyszínpad elött ácsorgók többsége még meg sem született: 60-as évek vége, 70-es eleje. ( konkretice: 1967 - 1974)

2003-ban volt a reunion, Skull Ring

A szeplőtelen fogantatással egyenértékű csoda, hogy egy napon láthattuk a Living Colourt Douggal és Iggy-t a Stooges-szal.

Sexpistols, söröshányás, színpadmászás?

Ennél sokkal több volt ez a koncert. És lehet kreatívan használni a Google-t.

muhaha :))

mángorló 2006.08.16. 14:49:00

voltak akik "satan" os polót raktak vmi botra és azt tartották végig koncert alatt, de az se volt semmi amikor egy felfújt gumicsónakot dobtak be az árokba a inkalosok közé és volt 1 csaj aki a pasija vállán ülve levette a polóját és a mellén "iggy i love you" volt

The Great Destroyer 2006.08.16. 14:53:43

Magánvélemény: hihetetlen, hogy Iggy mit művel a színpadon, láttam 2002-ben is, akkor is elképesztő volt, bár akkor bérmuzsikusok voltak vele. Szerintem neki koncerten tök mindegy ki milyen zenét játszik mögötte, a végeredmény garantált :)

Foszt 2006.08.16. 15:01:30

Egy hülye francia viszont a csaja nyakában ült... ahhoz is kell egy állapot... Másik útóiratos élményem Kamarás Iván felfedezése volt a tömegben... Lehet, hogy ő is ember...?

mnek 2006.08.16. 15:17:24

Kedves W.

1. A rush, mint magyaráztam (még a Stooges előtt) vmilyen alkil-nitrit, általában amil-nitrit (ajánlom pl. a en.wikipedia.org/wiki/Nitrite_inhalants helyet)

2. a ketamin (a "lónyugtató"), amiről Tibor barátunk mesélt, egészen más kemikália, más hatásokkal
(lásd pl. en.wikipedia.org/wiki/Ketamine)

Ne keverd a kettőt! (semmilyen értelemben se)

Üdvözlettel: a "vegyész"

bobmarli 2006.08.16. 16:01:08

Aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul, igaz kedves Winkler?
Irogass inkább autókról meg kutyákról a sznob stílusodban!
Az Iggy & The Stooges koncert volt az idei sziget legenergikusabb és legkúlabb bulija.
(Mondom ezt több száz koncerttel a hátam mögött)
A hangositás szar volt? Ember a Szigeten vagyunk nem a Royal Albert Hall-ban, szóval ezt már megszokhattad volna...
Cikized az egyszerű dob és gitártémákat?
Pár sorral lejjeb meg jössz azzal, hogy a Sex Pistols mennyivel jobban nyomta a No Fun-t? (A Beatles sem Ringo virtuózítása miatt adott el félmilliárdnál is több lemezt!)
El kéne dönteni, hogy most akkor szereted-e ezt a műfajt, mert így olybá tűnik, hogy csak össze-vissza felbüfized a butaságaidat!
A Living Colour összehasonlítani Iggyékkel, szintén butaság, mert két teljesen másféle cuccról van szó. Megjegyzem a LC basszere a csajával a szinpad baloldalárol nézte -tátott szájjal- Iggyéket.
"Többször beugrik a közönségbe, hosszasan bodysurfingel, "-írod. Itt megjegyezném, hogy nem ugrott be csak felállt a korlát fémlépcsőjére.
A kilógó farpofákról, meg a melletted hányó szigetlakóról megemlékezni egyszerűen nonszensz. Felnöttek vagyunk már, ez se nem vicces, se nem eredeti.
És végezetül a rush-ról pár szót. Ez nem por alakú, hanem cseppfolyós drog. Külföldön szexshopokban-is-árulják.Főleg melegek körében népszerű, mert szippantása egy félperces intenzív flasht eredményez, amely késlelteti az orgazmust, illetve a, khmm "befogadónak" nem fáj úgy a segge.
No, ennyit rólad, szakmai felkészültségedről, meg a vájt füleidről.


z 2006.08.16. 16:40:36

Jóvan, Bobmarli...
Valószínűleg nem Winkler szarta a Rolling Stone-t, de én sokkal jobban örülök egy ilyen cikknek, mint amikor valami köcsög vájtfülű elkezdi mondani hogy x.y. robert dean "asshole" anders-szel és phillip d. robertssel kezdte nyomni az ipart a hatvanas évek faszomtudja mikor és hatással volt rá az olderthannew-wave pre-punkos zúzása, amit a The Fucking Killers zseniális x.y-ja hozott be a köztudatba kelet-denverben, majd eltűntek és újra és megint és jött Iggy Pop, aztán szétrobbantja a beleimet és az első 1969es faszomtudja mi a neve album kicsit poros TREKKjei után felüdülést jelentett a.
Ezután, ha a számok sosem játszott szarok voltak, a koncert fantasztikus volt (sok lepkés hasonlat), ha véletlenül jó volt a buli, akkor mainstream szar (csendesen elballagok-életérzés).
A másik hányinger az az, ha egyáltalán szó se esik a koncertről, csak valami LSD-s izzadtságszag-gonzót kapunk (ld. tavalyi Franz Ferdinand az indexen).
Az ilyen (ha az első kategóriába tartozik) írjon underground zenei magazint, kurvára ne is menjen a Sziget közelébe, mert ez a dolog nem erről szól.
(Ha a másodikba, akkor próbálja ki az LSD-t, de igazából).

Zaphod Beeblebrox 2006.08.16. 16:46:53

bobmarli ismeri a rush-t :) Jópár alkalommal szívtam, bár nem vagyok meleg. kicsit sem. Viszont az a 20-40mp-es flash, amit kapsz tőle, komám... korrekt. Az öreg (Iggy) meg egyszerűen egy állat. jó értelemben. Kár hogy nem voltam a koncerten, biztos hogy katartikus volt az élmény. Így, a képek alapján is kész vagyok tőle... Kedves Winkler úr! Tényleg megkérdezhetne valakit, mielőtt ekkora butaságokat állít, hogy a rush por alakú lónyugtató :)

bobmarli 2006.08.17. 12:04:19

Dear Z!
Nekem azzal van már tele a hócipőm, hogy az index is elkezdett blikkesedni(lásd a headlin-jaikat, brr)és olyan kurva magabiztosan osztják az észt, amitől a falnak megyek. A tudásuk lenne akkora, mint az arcuk...Ha engem küldenének ki egy, mittomén Peter Gabriel koncertre tudósítani, akkor nem úgy kezdeném a felkészülést, hogy veszek egy Genesis best of cd-t.
Másrészt érdemes megnézni, hogy a cikk hány sora szól a koncertről és hány mr Winklerről ill. egyébb hülyeségekről!Uff.

rokarudi 2006.08.17. 12:18:28

Szerintem ez volt a Sziget egyik legjobb koncertje a Gogol Bordello mellett. Iggy bácsi ÉLVEZTE amit csinál. Az esti főműsoridős Prodigy-s hakniparádé a nyomába sem ért.

Szőrös 2006.08.17. 17:57:14

Winkler jövőre beköltözik a jazzsátorba elélvezni, hisz az az igényes zene csúcsa, nem ám a szaros rockandroll
süti beállítások módosítása