Friss a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Videók a Szigetről

Nincs megjeleníthető elem

Uj "kabirbedi" Péter programajánlója

Nincs megjeleníthető elem

Program

Helyszín és időpont szerint



Keresés a fellépők között


A Csáp Géza az Index könyv-, zene- és ilyesmi blogja.

A Csáp Géza az Index könyv-,
zene- és ilyesmi blogja.

Kulcsszavak

afrika (5) ajánló (67) barcs (5) beleolvastunk (26) beszámoló (63) brit (28) demotop10 (11) demóverseny (41) esemény (28) fesztivál (15) fotó (5) francia (6) hiphop (4) hír (10) hülyeség (8) interjú (11) irodalom (39) ismeretterjesztő (5) japán (5) karácsony (8) képregény (8) koncert (80) könyv (154) könyvhét (4) könyvtop (6) krimi (4) lemez (5) link (12) magyar (88) metál (28) német (7) net (12) novella (7) orosz (5) pop (15) punk (8) rádió (4) regény (28) reggae (6) rock (40) sci-fi (10) ska (12) sziget (114) szigetvideó (9) tökéletes (9) történelem (24) újrakiadás (4) usa (51) üzlet (7) válogatás (10) vers (6) videó (15) zene (276)

Friss comment:com

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Fuckela, suckela

2006.08.16. 16:18 enba

Úgy kezdődött a nap, hogy akartunk egy interjút a morbid angyalokkal. Be is kommandíroztunk a Hammer sátor backstágéjába, (ez most olyan, hogy a rocksztárokat állítólag őrzik a Szigeten, mint a magyar államkincstár aranykészletét, mi pedig két klozet mellől bukkantunk elő tettestársammal, nyolc darab biztonsági ember szeme láttára, akikhez utána vidoran oda is mentünk, hogy mégis merre van a felelős személy), de a rideg pitbullként funkcionáló turnémenedzser rögvest benyögte, hogy egyrészt a Morbid Angel nem ad interjút az egész turnén, másrészt a sajtósok délután négytől ötig faggathatták a floridai halálmetál-arcokat. Aki ebben a két ellentmondó állításban logikát talál, vendégem egy pálinkára, mindenesetre mi nem értettük, megvallom.


A koncertbe csak kötelesség-érzetből nézek bele; tudom, hogy nagyon rosszul fog szólni, Steve Tucker basszer-énekes pedig jóval szimpatikusabb jelenség, mint az itt is jelenlévő klasszikus felállás frontembere. Mondjuk ha nem vágná a hangzás agyon a dolgot, életem legmogorvább koncertje lenne ez itten, de sajnos nem az, pedig Sandoval teljesítménye megérne azért egy misét. Itt csak annyi történik, hogy a hangosítást, ami a Morbid Angelhez képest relatíve vér egyszerű zenékkel sem tudott megbírkózni, egyszerűen két vállra fekteti a csávó dobolása; egyszerűen annyira gyors, hogy egy folyamatos, rettenetesen hangos fehérzajjá folynak össze az ütések, amire a pincébe hangolt gitárok mély dohogása még rátesz egy lapáttal. A szólók élvezhetőek egyedül, bár bántóan hangosan és élesen vijjognak elő a hangmassza-ketrecből, de talán itt jön le leginkább az a gitározási koncepció, amit ezek csinálnak; Trey Azagtoth sokhangos, tappinges, idegborzoló tekeréseinek szerváit általában mindig Erik Rutan lassabb, megfontoltabb, sokszor csak pár disszonáns hangból álló témái passzolják vissza, és ez így együtt, néha többször is megismételve olyan érzést kelt bennem akkor, mintha a világmindenség képernyőjén néznék egy soha véget nem érő hangyafocit. A következő verzénél aztán kitisztul a fejem, lelki szemeimmel pedig meglátom barátomat, a kultikus magyar metálgitárost, aki valahol a nulladik és az első sor között lehet, ahogy képzeletbeli hangszerén visszatér a keze a H húr környékére, meglendíti a fejét, és kettészakítja homlokával az acélkordont.

Van aztán még Akela valamikor hajnalban, ahova fogadalmamhoz híven igen sok whiskey-kóla/sör elfogyasztása után térek be kábé öt perc erejéig. Azonnal letagadom, még magam előtt is, hogy volt nekem otthon Akela-kazettám régen, és legalább kétszer meg is hallgattam, mert a szöveg, amit Katona Főnök énekes recitál éppen, kísértetiesen ismerősnek tűnik, és fordulnék is visszafelé azzal a svunggal, ha nem kéne az orvosom csaját őriznem addig, amíg a jó doktor úr, akit annyira elfogott a tizenéves nosztalgia, ki nem üvöltözi-ugrálja magát a tömeg elején. Kifelé menet még azért eszembe jut, hogy miért van az amcsiknak egy Morbid Angelük, mi meg miért csak Akelákat tudunk felmutatni, amiből az ember úgy nő ki egy-két vészterhes kamaszév lenyomása után, hogy saját magának is kínos, fekete folt marad az emléke, de aztán ráhagyom a reménytelenség jelen országának valamelyik más lakójára a titok megfejtését, és elmenekülök messzire.

18 komment

Címkék: zene metál koncert sziget

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tata 2006.08.16. 16:54:52

morbid angel súlyos volt.
nagyon.

tuff 2006.08.16. 17:58:04

enba az Akela kurvajó most is

Matthew · http://csibor.blog.hu 2006.08.16. 23:27:45

enba, mivel a normál blogodban nem lehet kommentelni (mivel az köcsögség), képzelj ide egy verbális seggnyalást a stílusodért.

enba 2006.08.17. 00:12:44

ugyan már, buzi vagyok és nem értek hozzá.

shyning 2006.08.17. 00:33:48

Szerintem a leggagyibb és legprimitívebb szövegű magyar banda az Akela, talán még az Ossiánnál is gázabb. Vagy jó, de akkor max. 10 éves korig ajánlott. :)

dejavubazz 2006.08.17. 01:30:55

...ha mar gaz es Ossian, akkor akar johet a Wellington is:

pl "Agya nem internet..." in: Komputer asszony
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg.phtml?szk=16438

padlizsan · http://padlizsan.blogol.hu 2006.08.17. 08:20:06

Az Akelával én is lenyomtam az enyhe rajongás, súlyos kiábrándulás kört. Aztán pár - jó pár - év távlatából visszanézve nem tűnik annyira gáznak. Mulandó, de annak a korszaknak, vagy inkább annak a korszakomnak a hangulatát nagyon jól visszaadja, pedig nekem sose kellett letépett poszterek miatt vitatkoznom a szüleimmel. Ők rendelkeztek némi öniróniával meg humorral, nem vették magukat olyan kurva komolyan, mint az Ossián. Az Akela szövegeit kb. annyira érdemes közvetlen programszövegként értelmezni, mint a PICSA dalait, és kb. annyira is gondolják komolyan. Az, hogy elfelejtették, hogy meghaltak, már zavaróbb, de hát kishazánkban ez így szokás, meg van is akinek kell ez.

Szökely 2006.08.17. 10:55:27

Magyarországon egyik legszarabb zenekar az Akela!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dittohead 2006.08.17. 13:02:30

Nekem is volt szerencsém aznap a backstage-ben járni Pete Sandoval jóvoltából, akire a Hammer sátor előtt lettem figyelmes fél öt tájban. Egy kvázi interjút is sikerült lefolytatnom vele, nagy lelkesedéssel számolt be a jövő héten megjelenő új Terrorizer albumról (ez Pete másik bandája, amely 1989-ben adta ki a mára kultikusnak számító World Downfall grindcore alapművet). Kérdésemre, hogy mi a véleménye a jelenkor death metal bandáiról pl. Nile, Cryptopsy, azt felelte, hogy egyikük sem gyakorolt rá különösebb hatást és sokkal inkább a klasszikus zeneszerzőktől merít inspirációt. Miután bemutattam neki egy kicsit a Szigetet és elsétáltam vele a Nagyszínpadig, úgy érezte, hogy ezt egy backstage pass-szel kell meghálálnia, én pedig nem nagyon tiltakoztam. Érdekes volt megfigyelni, hogy miként készülnek a koncertre: David Vincent kiült a konténerük elé és kábé 45 percet töltött azzal, hogy letisztogassa és újrahúrozza basszusgitárját, Trey a rajongókkal csevegett, Erik Rutan pedig eminens diák módjára már az Ensiferum műsora alatt gitárral a kézben melegített. A koncertet már a küzdőtérről néztem végig és szerintem Hammer sátorhoz képest korrekt volt a hangzás, én legalábbis minden riffet simán ki tudtam venni. Profi showt toltak, a gitárosokról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, Pete pedig külön kategória. Délután némiképp bágyadtnak tűnt, de a dobok mögött aztán életre kelt! David Vincent pedig, aki kétségkívül nem egy barátságos egyéniség, profi frontember, magabiztosan vezényelte le a bulit. Hiába, a Morbid Angel vele az igazi és ahogy Pete megerősítette, nemcsak a turné kedvéért tért vissza, hanem a jövőre várható album is vele készül majd!

enba 2006.08.17. 13:06:12

azt meséld már el, hogy azagtoth mit cuccozott vajon? mert én összefutottam vele, már ilyen hajnali kettő körül, és két dolog tűnt fel: egyrészt negyven felé járhat már erősen a figura, és olyan gyerekarca van, hogy félelmetes, a másik meg az, hogy nem tudom mit szedett be, de nem lehetett kevés...

dittohead 2006.08.17. 13:20:29

háát, ilyesmit én nem láttam, a turnébuszba vagy a konténerbe nem volt bejárásom. Igazából a koncert után már nem sok időt töltöttem a backstage-ben, Pete-tel futottam össze 1 körül, aki éppen egy interjúra sietett az új Terrorizer album kapcsán. Eric kivételével mind igen súlyos arcoknak tűntek, valahogy nem éreztem úgy, hogy velük szeretnék mindenképpen bulizni...

smalladam 2006.08.18. 21:39:09

Én lemaradtam a Morbid Angelről, de most, hogy látom, hogy nem a szöges cuccban, a cséphadarókkal, meg az óriás vécékefékkel léptek fel...nem is tudom, csalódottabb legyek, vagy nyugodtabb...

enba 2006.08.19. 15:55:46

nem az immortallal kevered?

VortexInc 2006.08.19. 20:37:34

nemtom miért vagytok kifeküdve a Sandovaltól, szerintem kifejezetten ötlettelenül és öregesen dobol, sebességben, főleg technikában ma már semekkora kunszt elnyomni egy Morbid Angel-t (egy másfél órás bulihoz azért tény, hogy nem árt a jó erőnlét:) Egyetlenegy olyan gyors tempó nincs náluk,ami különösebb fejtörést okozna bármelyik nemkutyaütő, jó kéz-lábtechnikájú dobosnak

sarkanyfog · http://www.zajlik.hu 2006.08.20. 02:29:56

smalladam: azok az "óriás vécékefések" az idei sziget programfüzet legpoénosabb "nyomdahibái" voltak ott. :))

smalladam 2006.08.20. 11:32:15

enba, sarkanyfog, most hogy így mondjátok...blekmetálfronton leragadtam a mayhem-sztorinál, szóval kevésbé mozgok otthonosan a témában, de kicsit tényleg gyanús volt az a kép a programfüzetben. Ezek szerint összekeveredtek Horghhal és kedves barátaival:)

Itt is van a kép párja, egy kedves fotógyűjteményben, amely emlékezetem szerint egyszer már feltűnt a subbacultcha valamelyik számában: www.ruthlessreviews.com/reviews.cfm/id/1054/page/top____most_ridiculous_black_metal_pics_of_all_time.html
biztos mindenki ismeri de azért enjoy again:)

Malkuth 2006.08.20. 23:20:43

VortexInc, felsorolnád azokat a dobosokat, akik képesek olyan sebességgel és precizitással végigdobolni egy koncertet, ahogy Pete Sandoval tudja?

Csak kíváncsiságból, mert eddig egyedül a The Berzerker nevű formációtól hallottam hasonlót, de persze később kiderült, hogy náluk a számítógép besegített.

bigzee 2006.08.22. 12:43:30

Dittohead! Te csak úgy sétálsz egyet Pete Sandoval-lal?! :D 'zeszem megáll! Netán meghívtad magadhoz egy kis teázásra délután? ...mázlista! Ezt kérdeztem volna én is tőle, hogy David marad-e vagy csak a turné alatt volt velük! De marad akkor...fasza!
Hogy Trey mit szedett...koncert alatt, mikor pihi volt (rövid), akkor jól ki lehetett venni, hogy Trey bátyó szippant valamiből ott oldalt, ami parázslott, sztem nem egy szál Marlboro volt.
Sztem atom volt a koncert, elejétől a végéig Morbid Angel "evergreens"!
süti beállítások módosítása